Знаете ли, че Турция е родината на лешниците? И е най-големият им производител – около 70% от вкусните ядки растат именно тук и по-конкретно – в една част от Черноморския регион на Турция, в източен Анадол. И ако днес похапвате нутела на закуска или вкусен шоколад с цели ядки, то е много вероятно лешниците за тях да са узрели от другата страна на Черно море.

Още „бащата на историята“ Херодот през V век пр.н.е. пише, че лешниците се отглеждат в източната част на Черно море, а също така описва как навремето се е извличало лешниковото масло. Поради тези исторически данни се приема, че родината на култивирания лешник е Черноморският регион на Турция и той се е разпространил оттук в другите региони на света.

Днес лешниците в Карадениз (турското Черноморие) и специално в района на крайбрежния град Орду са нещо като розовото масло за Казанлък – местна гордост и най-сериозното перо в икономиката. Ще видите лешникови дръвчета и в самия град – ядките растат на клончета по три-четири, а след като се оберат – се сушат на слънце, за да се отстранят лесно обвивките им – преди ръчно, а вече с машини.

Местните хора казват, че лешниците са част от живота и културата им откакто се помнят и са свързани с всичко, което са. Защо именно тук и до ден днешен отглеждат най-вкусните лешници – не е ясно, вероятно е въпрос на тероар (ако използваме винения термин) и традиции и любов (които са не по-малко важни съставки за всичко). Факт е, че лешниците растат основно само на един географски паралел.

А турската дума за лешник е „фъндък“ –

преминала в българския с друго значене.

Първата форма на нутела също е измислена именно на турското черноморско крайбрежие – в новооткрития музей на историята на лешниците в Орду ще видите най-старата машина, която прави лешникова паста. Музеят е създаден в историческа триетажна къща и показва и разказва наистина интересно за вкусните ядки – историята на производството им в района, пътя на лешника от дръвчето до трапезата и за многото ползи за здравето, които носят като храна.

Навсякъде в Карадениз може да си купите лешници  във всякаква форма и от всякакъв сорт, както и изключителни местни лешникови деликатеси – тахани, пасти, течни шоколади – натурални или с мед и какао, както и лешниково масло, марципани, вафли, шоколади и т.н.

Лешниците са изключително здравословна и даже лечебна храна, а чудесният им вкус ги прави предпочитан продукт както в сладкарството, така и в „солени“ рецепти.

Независимо дали сурови, печени, на паста или на тахан, те са любима храна на милиарди хора по света.

Лешниците са богати на полезни вещества. В една шепа ядки (около 20 цели ядки) се съдържат 4.2 г протеин, 2.7 г фибри, 21% от препоръчителната дневна доза витамин Е, 12% магнезий, 24% мед, 87% манган, както и витамини от група В, фосфор, калий и цинк. Те са и чудесен източник на моно- и полиненаситени мазнини и омега-6 и омега-9 мастни киселини.

Лешниците осигуряват значителни количества антиоксиданти – тези „бойци“ в телата ни, които ни защитават от оксидативен стрес, който може да увреди клетъчната структура и да насърчи стареенето, рака и сърдечните заболявания. Лешниците са богати на фенолни съединения, които могат да спомогнат за намаляването на холестерола и възпалителните процеси, както и да бъдат полезни за здравето на сърцето.

Повечето антиоксиданти намаляват след печене, така че за здраве ги консумирайте сурови и небелени.

Високата концентрация на антиоксиданти и здравословни мазнини  понижава нивата на триглицеридите и „лошия“ холестерол. С помощта на полезните фибри, калия и магнезия, лешниците помагат и за нормализиране на кръвното налягане. Значителното количество магнезий в ядките помага в регулирането на баланса между калция и натрия, укрепва костите и предотвратява остеопорозата.

Лешниците така също са мощна храна за подсилване на мозъчната дейност. Богати са на елементи, които влияят благоприятно върху когнитивната функция, както и помагат в превенцията на дегенеративни заболявания.

Но основното предимство на лешника е уникалната комбинация на протеини и витамин Е, който е мощна профилактика срещу рак, сърдечни и мускулни заболявания.

Доказано е също така, че намаляват възпалителните процеси в тялото. Проучване например изследва как приемът на лешниците оказва влияние върху възпалителните маркери, като например C-реактивен протеин, при 21 души с високи нива на холестерол. При участниците се отбелязва значително намаляване на възпалителните процеси след четири седмици на хранене, в което лешниците осигуряват 18-20% от общия прием на калории.

В друго изследване, яденето на 60 грама лешници всеки ден в продължение на 12 седмици спомага за намаляване на възпалителните маркери при участници с наднормено тегло.

Лешниците също така могат да намалят нивата на кръвната захар, благодарение на олеиновата киселина, която съдържат и която има благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност. Проучване доказа, че диета, богата на олеинова киселина, значително намалява нивото на кръвната захар и нивата на инсулина, като същевременно увеличава инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2.

Много е лесно да похапвате повече лешници – те са достъпни през цялата година и както споменах – могат да се включват и в „сладки“ и в „солени рецепти“ – например смлени в салатата. Добавете ги цели към печива или използвайте брашно от лешници, смелете ги като основа за домашно песто, поръсете ги върху овесените ядки за закуска, полейте ги с разтопен натурален шоколад за изкусителен десерт, или ги хапвайте директно от буркана с лъжица под формата на лешников тахан.

А хората в Орду даже ще ви кажат (полу) на шега,

че лешниците са афродизиак.

Когато започнах с това, че ако днес похапвате Нутела с лъжица или върху филийка, то лешниците за нея вероятно идват от Карадениз, не се шегувах. Италианският шоколатиер Ferrero създава Nutella след Втората световна война, когато шоколадът е скъп и недостъпен, а лешниците евтини и изобилни. И всички се влюбват в Нутела. Сега компанията изкупува около една четвърто от световната реколта от лешници. А през 2014 г. Ferrero купи турската компания Oltan, един от най-големите производители на лешници в света с 5 свои фабрики.

Ако сте туристи в района на Орду, може и да наберете сами лешници

Например в екоселище Кабакдаги, в което местните хора са създали нещо като кооператив за биопроизводство на лешници и други продукти, както и къщи за гости. Селото е на около 40 км от Орду и от хълма му се разкрива гледка към Черно море, към река и към езеро.

Историята на Кабакдаги е интересна – селото е грузинско, създадено и все още населявано от потомци на грузински мюсюлмани, които се преселват от района на Батуми в Грузия в Османската империя по време на Руско-турската война през 1877 г., същата, която освобождава България.

Грузинските мюсюлмани до ден днешен пазят живи традициите и обичаите си, в бита и в кухнята си. В селото готвят и гощават гостите си с над 100 вида стари рецепти, донесени от Грузия.

А гостите са много, защото селото развива екотуризъм и биологично земеделие – с всички сертификати за това, и всички гозби се готвят само с чисти продукти. Може да направите резервация даже през www.boolking.com – хотелът на нашия гид, който ни разхожда из лешниковите горички, а после ни гощава в къщата си за гости се казва Hayat Oksijen.

Потомците на преселниците са възстановили първите исторически къщи в селото, а на стария площад до джамията редовно се провеждат пазари на производители на органични храни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара