Жельо Димитров с артистичното име ARSEК (32 г.) и Георги Димитров ERASE (29 г.) са творчески тандем от 15 години. Еднаквите фамилии на двамата художници са чиста случайност. Връзката помежду им е родният град Стара Загора и голямата любов към рисуването.

Авторите на плаката на Grove Masters 2014 – ARSEK & ERASE

Те са част от екипа, който стои зад „Спрайт Графити” феста в столицата. Занимават се с анимация, илюстрация, моушън и графичен дизайн. А от няколко години имат свое собствено дизайн студио. Участвали са във всички български графити състезания, в най-големите международни фестивали в Европа и по света, като от почти всички имат награди. Рисували са рамо до рамо с най-популярните графити артисти от световната графити сцена. А и самите те са сред най-търсените и предпочитани художници на графити за различни проекти у нас и в Европа.

01

Живеят, за да рисуват и да пътуват.

Вдъхновяват се от творбите на други артисти. Черпят идеи за проектите си от ежедневието и от случващото се около тях. А любимите им моменти от всеки нов проект са началото и краят, тъй като средата не е толкова динамична.

1

2_sofia_desing_week_2011_graffiti

„Всеки един от стиловете, в които творим, е различно и необикновено преживяване. Един отделен свят и стил на живот. Несравнима емоция. Опитваме се да се наслаждаваме и да взимаме най-доброто от всяко ново предизвикателство. Пътуваме, запознаваме се с нови хора и култури. Това е най-голямото вдъхновение за нас”, разказва Жельо Димитров.

graf-9

ArsekAlErase2013_painting for strand in burgas bulgaria

Първите опити за графити на Arsek и Erase са преди 15 г. на стени в центъра на Стара Загора. В началото е трудно, интернет не е толкова масов,  няма много информация. Боите са предимно спрейове за коли и каквото има подръка. Младите художници се учат предимно, рисувайки скици. Даже получават разрешение от директора на Техникума по електроника в града

да изрисуват една от стените на училището.

kola2

По абсурдно стечение на обстоятелствата целият ентусиазъм и лична инвестиция от 500 лв. за спрейове ги изпращат в районното полицейско управление. Флаконите са конфискувани, а те попадат в ареста.

Arsek & Erase. Фестиваль стрит арта в Казани

„Денят беше неделя и реално нямахме на хартия разрешение да рисуваме. Никой не беше помислил за това. Изведнъж отнякъде се появиха полицаи, на които нямаше как да докажем, че правим всичко това със знанието на директора. Трябваше да минат няколко дни, за да получим неговото писмено съгласие като доказателство, че рисунките на стената не са нещо нередно”, спомня си сега Георги Димитров.

A$E

Цялият екшън завършва с хепиенд. Освен че успяват да довършат стената в Електротехникума, художниците получават поръчка и от самото 1 РПУ в Стара Загора – да изографисат една от външните стени.

arsek and erase

„Може би това е най-странният ни и необичаен проект. Да ти разрешат да рисуваш в полицейски участък далеч не е нещо, което се случва всеки ден. Написахме името на полицейското управление и нарисувахме една патролираща кола и полицай. Графитът още е там и може да се види”, разказва Жельо Димитров Arsek.

26ODZ_fotograf_HILIFE (3)

Наскоро от спортния гигант Nike харесват някои от работите на Arsek&Erase в интернет и им се обаждат с предложение да се включат в предстоящ проект на бранда. Работили са и за Adidas и други популярни марки. Автори са на графити в няколко тату студия и зоомагазин в Прага, а в Англия се грижат за цялата реклама на диджей групата Free Range (банда, близка по стил и звучене до родните Метрополис).

arsek_erase_sofia_1

От малко градче в италианската област Тоскана ги наемат да изрисуват огромна стена. Стената е на община Манчано и се намира в близост до стадиона, където спортува целият град, а от другата страна има училище. Темата на проекта е доброто и злото, затова и графитът изобразява деня и нощта, слънце и луна.

07 DSC_7625 1

Георги Димитров и Жельо Димитров са сред графити артистите, които разкрасяват таблата на ЧЕЗ в София преди няколко години по поръчка на Столична община. Те са и сред художниците, които в началото на годината преобразиха старите ръждясали трамвайни мотриси от столичното депо. Цветните, освежени трамваи, в момента са в движение и могат да бъдат забелязани в централната част на града.

graff-1

В момента младите артисти са част от социалната кампания „Ние обичаме Младост”. 19 детски градини в район „Младост“ ще бъдат изрисувани с графити. Жельо и Георги са автори на художествените проекти, благодарение на които детските заведения ще се превърнат в модерни галерии на изкуството. Вече 8 от забавачниците се сдобиха с нов графити интериор.

„Рисуваме анимационни герои, които децата да разбират и чувстват близки. Идеята е графитите

да ги мотивират да се хранят добре и да спортуват.

Заедно с мечоците и пчеличките рисуваме футболни топки, зеленчуци, плодове. Така създаваме една по-красива и стимулираща среда за малчуганите. А чрез цветовете и формите се развиват образното мислене и художествено-творческите способности при децата”, категорични са художниците.

erase-dtl2

На мнение са, че графитите като течение в изкуството силно повлияват индивидуалното развитие на тийнейджърите. И че рисуването на графити може да прерасне като професия в сферата на дизайна и архитектурата и голяма част от подрастващите, които творят в графити стила, впоследствие успешно да се реализират като архитекти или интериорни дизайнери. Самите автори и личните им истории са чудесен пример за това. Мечтата им за следващата година е да успеят да пренесат инициативата с детските градини в родния град Стара Загора и да имат възможност да направят и там децата щастливи.

ArsekAlErase2013_painting for strand in burgas bulgaria

Друга мечта на Arsek & Erase е във всеки град у нас да има специална графити стена за  децата, които тепърва тръгват по тези стъпки. Така те ще могат свободно да се учат, да обменят идеи и да се развиват, без да си навличат гнева на възрастните и да се стига до проблеми с полицията.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара