SPISAK_S_PRIORITETIСписъкът с приоритети“ на Дейвид Менаше е вдъхновяваща история за наученото, любовта и следата, която оставяме. История, която ни кара да се запитаме: Кое наистина е важно в този живот?

Тя е от книгите, които ни дават много ценни уроци, без да ни учат как да живеем живота си. Историята на нейния автор е толкова вдъхновяваща и силно въздействаща, че без да има претенции за това, ни насочва по пътя. Написаното в книгата много напомня по силата на внушенията една друга незабравима история – тази от „Последната лекция“ на Ранди Пауш.

С какво тази история е толкова специална

и как е успяла да трогне толкова много хора? Отговорът на този въпрос се крие в силата на духа на един учител – сила, която успява да пребори безсилието на тялото му.

И днес, когато темата за учителството е толкова актуална, ще ви запознаем с него – Дейвид Менаше, за когото дългът към учениците и вярата в призванието се оказаха по-важни от живота.

Rac_56

Дейвид е учител по литература в една от най-добрите гимназии в Маями. От малък е запален по пънка, скейтборда и литературата.

В продължение на 15 години Дейвид преподава английски

в многопрофилната гимназия Coral Reef Senior High School в Маями. През 2012 г. е провъзгласен за Учител на годината в окръга. Дейвид се смята за голям късметлия – не само е открил призванието си в живота, но е помогнал на мнозина да намерят своето.

Следвайки призванието си, той изгражда специална връзка със своите ученици, предава им любовта си към книгите и им помага да открият мястото си под слънцето.

След шестгодишна битка с мозъчен тумор, който го лишава от зрение, памет и подвижност, Дейвид е принуден да напусне работа. Той не иска да изостави учениците си и измисля смел план. Решава да прекрати лечението си и подобно на своя любим герой от книгата на Джак Керуак, да тръгне по пътя.

Пуска обява във Фейсбук, че ще прекоси Америка с надеждата

да се срещне за последно със своите ученици. Желанието му е да узнае как се справят и дали е имал някакво влияние в живота им. В рамките на 48 часа негови бивши ученици от 50 града откликват на молбата му.

Дейвид изминава хиляди километри от Маями до Ню Йорк, прекосява централната част на Щатите и стига чак до Сан Франсиско. Среща се със стотици свои ученици, за да разбере, че всички сме част от великото училище на живота. И да се увери: една истинска личност може да промени съдбата на мнозина.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара