Испанската журналистка Кристина Морато е направила забележителни биографини очерци за жените икони на ХХ в. – Мария Калас, Коко Шанел, Уолис Симпсън, Ева Перон, Барбара Хътън, Одри Хепбърн и Джаки Кенеди. Те са събрани в книгата й „Непокорните диви“, която вече е на българския пазар, издадена от „Ентусиаст“.

Enthusiast_Nepokornite-divi_cover-firstБлагодарение на таланта, красотата и ярките им личностни качества, тези забележителни жени се превръщат в истински легенди на ХХ век. Известни, богати и привлекателни, в очите на целия свят изглеждат съвършени. Икони на модата и светския живот, те създават собствен стил и са следвани с възхищение от милиони жени, които мечтаят да приличат на тях.

Какво обаче стои зад публичния образ, зад лъскавия имидж?

И каква е цената, която се плаща, за да си кралица на сцената, да си любимката на Холивуд, да диктуваш световната мода или просто да оцелееш до любимия мъж?

Как безизвестната американка от плебейски произход и с развод зад гърба си Уолис Симпсън ще стане причина един крал да се откаже от кралството си и да абдикира от престола с едната цел да се ожени за любимата жена? Романтичната история на един представителен и очаровате­лен монарх – крал Едуард VIII, който се отказва от трона на Англия заради лю­бовта си, прилича на истинска приказка, а премиерът Уинстън Чърчил определя историята им като „любовната връзка на века”.

Морато проследява и

вълнуващата история на бедното и почти неграмотно момиче,

родено в мизерно ран­чо, посредствената актриса, която опитва да успее на големия екран, говорителката в сълзливи радиосериали – Евита Перон – която в крайна сметка става първа дама, спът­ничка на генерал Перон. И се превръща в „знамето на бедните” и „дамата на надеждата” за своите сънародници, които след смъртта й я обявяват за светица.

Cristina-Morato_pic

Испанската журналистка разказва и за създателката на една от най-известните модни марки в света за всички времена, която в действителност е момиче със скромен произход, отгледано в сиропиталище от монахини, от които се научило на шев и кройка. Наричат Коко Шанел „боец” и „самотна бегачка на дълги разстояния”, но това не ѝ пречи да направи революция в модата и с нововъведенията си да помогне за еманципацията на жените. Както и да им „подари” „малката черна рокля”, от която те не се отказват десетилетия след смъртта й.

Читателите се запознават и с Джаки Кенеди, която създава собствен стил и скъсва с традиционната представа за съпруга на президента, посветена на откриването на болници и ходенето на обеди само за дами.

Образована, из­тънчена и модерна, госпожа Кенеди

е много по-различна от предишните обитателки на Белия дом. Танцува туист, играе тенис, плува и е превъзходна ездачка, без да престава да бъде майка и образец за съпруга.

Тези легендарни жени обаче носят и едни и същи болезнени рани, които така и никога не зарастват: лишени от обич, изоставени от бащите си, и седемте изстрадват последиците от войната, болката от загубата на децата си, травмите от разводите си.

„Опитах се да разкрия най-човешката им страна, тази, която е отвъд успеха, славата и властта, тази, която включва техните слабости, комплекси и страхове, като използвах свидетелствата на хора, които са ги познавали такива, каквито са били“, споделя Кристина Морато.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара