Ина Дамянова представя изложбата си „Същност“ в „Концептуално пространство дом“ на 12 декември.

Ето какво пише Ина за творческия си процес: „Същност… сякаш тази дума съдържа всичко значимо, което сме, преди да се, вкараме в клишета и определение като хора. За мен Същност, е другото има на Душата, на това, което сме преди да се родим.

Онази чиста божествена енергия, с която всеки един от нас се ражда и така успешно губи в процеса на живота.

Идва момент, в който просто искаш да се върнеш именно там, в изначалното и най-чисто свое присъствие… в същината .

И така, аз вървя този път от доста време, търся се, вглеждам се, вслушвам се, пътувам към тишината в себе си… Понякога се губя, понякога се настигам, понякога дори успявам да се докосна до тази най-фина част от себе си.

Търсейки израз на трансформациите през които преминавах, интуитивно навлязох в един съвсем нов за мен процес на работа. Процес на наблюдение на потоците, преминаващи през тялото ми. Изключвайки ума и освобождавайки се от контрола, следвах импулса на спонтанното движение и изразяване на моментните си състояния.

Рисувах паралелно с двете си ръце, оставяйки се на процеса да ме води. Експериментирах да играя със светлината в пълна тъмнина, за да мога да се оставя само на усещанията и да се свържа със своята интуиция.

Насочих вниманието си към дълбочината и мистичната сила на женската утроба и към нейната противоположност – експанзивната и мощно движеща се подобно на торпедо
мъжка енергия, завихряща се и помитаща всичко.

Това беше едно творческо освобождаване и чистене на подсъзнанието, подреждане на пластовете в него, преминаващо през красотата на това да бъда присъстваща тук и сега, в своята автентичност.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара