Професор Йохан Густавсон, известен куратор и преподавател, живеещ в Хага, Нидерландия, съдиректор на Експерименталното арт пространство 1646 и дългогодишен преподавател в Кралската академия за изкуства в Хага, е следващото популярно име в областта на съвременното изкуство, което се включи в поредицата на галерия Структура „Гореща линия“. Нейната основна цел е да отвори България към света, привличайки вниманието на утвърдени международни куратори към местната художествена сцена с нейния огромен потенциал, който обаче остава нереализиран извън пределите на страната.

Поканата на екипа на галерия Структура към шведския куратор професор Йохан Густавсон е да изследва българската художествена сцена и да изгради изложба около своите открития. След задълбочено проучване, което включва многобройни срещи и посещения на ателиета на художници в София и Пловдив, той съставя колекция от разнообразни произведения на изкуството, занимаващи се с понятието за щастие и неизменния човешки стремеж към него. Така се ражда изложбата HAPPY, която беше открита на 21 септември в галерията на ул. Кузман Шапкарев 9 в София и ще може да бъде посетена до 28 октомври.

Експозицията изследва с необходимата доза хумор стремежа към щастие и усилията, които се полагат за постигането му, които за съжаление често водят до разочарование, копнеж по нещата, които не са се сбъднали, и много въпросителни дали са могли да бъдат различни. Установена е пряка връзка между чувството за сигурност и щастието. Според последните доклади на Програмата за развитие на ООН шест от всеки седем души в света се чувстват несигурни. Парадоксално, колкото по-развита е една страна, толкова по-несигурни се чувстват хората, живеещи в нея. През 2023 г. за пръв път в историята младите хора ще растат с мисълта, че положението им е по-лошо от това на предишното поколение.

И въпреки че факторите на развитието – грамотност, достъп до информация, продължителност на живота, намалена смъртност при раждане и подобрени икономически условия – продължават да бележат положителна прогресия, хората по света не спират да се сблъскват със социален натиск, не добре функциониращи правителства, войни, климатична криза, вълна от конспиративни теории и множество други проблеми, които поставят под въпрос чувството им за сигурност и удовлетворение.

Йохан Густавсон (р. 1978 г. В Стокхолм) е куратор и преподавател, живеещ в Хага, Нидерландия. Той е съдиректор/куратор на Експерименталното арт пространство 1646 (www.1646.nl), както и преподавател в Кралската академия за изкуства в Хага. Съосновател на Alternative Art Guide (www.alternativeartguide.com), The Hague Contemporary и ръководител на управителния съвет на Page Not Found (www.page-not-found.nl ).

Густавсон е куратор на мащабните изложби Prospects на фондация на Мондриян от 2020-2024 г., които се организират във фабриката Van Nelle в Ротердам и съвместно с Art Rotterdam. Работил е като културен посланик на град Хага и е бил куратор на над сто изложби. Фокусът му е върху артистични практики, които се фокусират върху фикцията и хумора с цел да предизвикат диалог или да предложат алтернативни гледни точки. Идеята е, че фантазията е основен инструмент, който помага да си представим света по различен начин. Приемането и възхваляването на сложността, противоречието и парадокса като присъщи качества на човешкото съществуване, са от съществено значение за противопоставяне на преобладаващата рационалност и логика. И накрая, използването на игривостта и хумора е необходимо, за да се поддържа съзнанието отворено за различни предизвикателства.

Участници в изложбата са известните български творци: Недко Солаков, Искра Благоева, Спартак Дерменджиев, Коста Тонев

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Гауденц Б. Руф.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара