Изпълнени с живот и багри, растенията в дома ни му придават едно различно усещане. Те са в състояние да повдигнат и най-мрачното настроение със своята зелена свежест. Но освен емоцията, която създават,  те съвсем неусетно влияят на движението на енергията в нашето жилище.  Те са прекрасни спирачки за прекалено бързата енергия и са едно от най-експлоатираните лечения във  Фън шуй.

spring-flowers-110671_640

„Живял в Древен Китай жесток мандарин, който ограбвал безмилостно бедните хора. Млад момък се възмутил от постъпката му и навсякъде започнал да говори, че трябва да се поведе борба срещу него. Войниците на мандарина хванали момъка и той бил осъден на смърт. Една девойка силно обичала младежа. Тя отишла при мандарина, паднала на колене и го молела поне с един ден да отложи изпълнението на смъртната присъда. Мандаринът откъснал една цветна пъпка от най-близкия до него храст и я подал на девойката: „Вземи тази пъпка. Утре, когато тя се разтвори и цъфне, ще отсроча изпълнението на смъртната присъда с толкова дни, колкото листенца има този хризантемов цвят.“Девойката взела пъпката и се прибрала у дома. Цял ден тя не само разлиствала, но и разнищвала листенцата, така че да се получи чуден цвят. На сутринта девойката занесла цветето на мандарина. Учуден, той започнал да брои листенцата. Останал възхитен от прекрасния цвят и тъй като не могъл да ги преброи, освободил момъка.“

peach-432579_640

Източната философия свързва растенията с доста интересни легенди.

Така например китайският бог Шоу Син се изобразява с прасковено клонче в ръка – прасковата в Китай е символ на дълголетието. Хризантемата, едно от най-обичните цветя на Китай и Япония, присъства задължително във всяка градина. Тя е символ на щастието и е прието да се подарява за празниците. Освен това обаче хризантемата наред със здравеца и ментата може да защити дома ни от лошата енергия. Древните гърци пък са се кланяли на женските духове на дърветата – дриадите, и са молили от тях защита. Славяните са се отнасяли с особена почит към нежната и красива зеленика. Тя се е смятала за символ на влюбените и на нежните им чувства. Много народи почитат розата, но най-старият култ към това цвете принадлежи отново на китайците. Розите с жълт и пурпурен цвят се определят от тях като генератори на положителна Ци енергия.

Добре е да ги имаме както в дома си,

така и в градината си.

red-rose-320892_640

Но винаги трябва да се внимава с царицата на цветята, тъй като розата не обича обкръжението на други цветя около величествената си персона. Растенията в дома ни усещат нашите настроения и реагират на тях. Затова е важно грижата за тези наши помощници да бъде чистосърдечна и с желание. Зелените красавци обожават отношението към себе си, те обичат да им говорим и да се отнасяме към тях с цялата си любов, за която те ще ни възнаградят. С поредния красив цвят, бърз растеж или положителна промяна. Но за да работят както трябва, от цветята трябва да се премахне и последната прашинка, а някои от тях, които обичат повече водата, трябва да се „къпят“ често. Тези от тях, които обичат да бъдат поливани често, не е добре да се слагат в червени саксии. Засъхналите им части не бива да се оставят дълго време да им пречат, защото освен всичко останало те създават и отрицателна енергия. А тези, които не се развиват добре, е по-хубаво да подарим на някого, защото не всяко растение може да вирее във всеки дом.

Растенията носят една почти неосезаема лека енергия,

която обаче лесно докосва сърцето и душата. Според фън шуй те се разделят на такива с преобладаваща Ин енергия и с преобладаваща Ян енергия. Ян растения са хлорофитум, драцена, сансивера, бамбук, божур, орхидея, цитрусови, аспарагус. Ян растенията е добре да се намират в стаите с преобладаваща Ян енергия, като гостната например. Ин растения са сукулентите, бегонията, гарденията, цикламата, теменужката. Фън шуй отдава предпочитание на следните характеристики на нашите зелени приятели.

nasturtium-179036_640

Растенията с ярки съцветия, пълзящите надолу, тези с плътни окръглени листа и тези, притежаващи плътна окръг- лена шапка. Споменатите форми са показателни за тяхната сила и способност да помогнат на дома с положителната си енергия. Растенията с месести и кръгли листа, като сукулентите например, привличат парите в дома. Точно това превръща тази форма на листата в най-популярната форма в Китай.

Но освен всичко, споделено дотук, зеленият цвят на повечето растения съответства на цвета на душевната чакра, която отговаря за емоционалното и душевното ни равновесие. Енергийните вибрации на растенията въздействат на тази чакра и помагат на човек за възстановяване на баланса на духа и за съхраняването на здравето на нервната ни система.

Домашни помощници

Зелените растения в дома ни са представители на енергията на дървото, единствената от останалите четири, която притежава живот и вродената способност да се разраства и расте. Освен че зарежда стаите ни с дървена енергия, зеленината, която се намира близо до нас, може да подпомогне определени наши качества или да потисне развитието на негативните енергии в дома ни.

green-leaves-585688_640

За нас, българите, има три растения, наличието на които може да се отрази благоприятно на Ци в дома ни. Това са традиционните

здравец, индрише и мушкато,

чието най-добро място е в кухнята или в трапезарията. Счита се, че червеното мушкато привлича благоденствието, а бялото насърчава нашите мечти. За да създадем условия за хармонично общуване в нашата всекидневна, можем да се доверим на здравеца, който е и своеобразен индикатор на енергия на помещението. Това растение защитава дома от лошата енергетика и оздравява енергетиката на помещението. Здравецът ще цъфти най-силно, ако се постави в място с лоша енергия.

lemon-181650_640

А с цитрусите трябва да се внимава. Те са идеални за детска стая или кабинет, но хората, които страдат от хипертония или нарушено оросяване не бива да се намират близо до тези растения. Лимоненото дърво ускорява излекуването ни и затова е полезно в стаята на болен човек. Освен това лимонът повишава активността и самостоятелността на нашите наследници. Портокалът и ман­дарината въздействат положително върху децата и способстват за фи­зическата и психическата им релак­сация. Ако усещаме, че децата ни са доста податливи на чужди влияния, персийската циклама е в състояние да попречи на това. Крутонът успоко­ява претоварената с творчески идеи глава, а на тийнейджърите дава уве­реност, което е реална застраховка за попадането им в лоша компания. Невероятно добре е близо до малки­те деца да има сансивиера, понеже тя развива детската любознателност и тягата към знания.

bamboo-588339_640

За активиране на късмета на здра­вето можем да използваме някои от основните китайски символи на дъл­голетието – устойчивия бамбук, без­смъртната праскова или вечния бор. Тяхното присъствие в нашите домове е удачно и под формата на картини с техните изображения. За балансьор в отношенията, както и за възстановяване на мира между партньорите най-добрият помощник е жълтата хризантемата. Тя е и особено полез­на за хората, които никак не могат да балансират между разум и чувства. Обладавайки с качеството да разсей­ва атмосферата на съмненията, тя е прекалено ценна за много двойки. Наред с това тя дава покой и развива характера, като придава на жените женственост, на мъжете мъжестве­ност, а на двойката дарява нежност. Тя подпомага разговорите, като дава възможност на партньорите да пре­одолеят собствения си егоизъм и да се вслушат в мнението на другия. Приютена в стаята ни, китайската роза ще неутрализира агресията на онзи член на семейството, който се опитва да установи абсолютна власт в къщи.

Хубавото при нея е, че влияе и на два­та пола положително – на мъжете при­дава мъжественост, на жените – неза­висимост. Това цвете е изключително подходящо за вечно неудовлетворе­ните хора, но красивите му цветове откриват сърцето ни и активизират сексуалните ни способности.

Офис помощници

Ако нашата половинка има собствен кабинет, то няма нищо по-подходящо от това да му подарим юка или фикус, които ще му помогнат успешно да се справя с работата си. Да събере сили­те си в труден момент, както и да бъде уверен в себе си ще помогне юката, а фикусът ще развива ентусиазма му и ще му помага да се съсредоточи върху основното. Драцената пък може да му помогне за постигането на добра печалба от бизнеса.

chrysanthemum-178720_640

Традесканцията и бръшлянът спадат към растенията барометри. Те невероятно добре усещат енергията на помещението и при най-малкия дисбаланс ще ни сигнализират с окапване на листата и тяхното пожълтяване. Тези растения не само поглъщат негативната енергия, но и електромагнитните излъчвания на приборите. Филодендронът, алоето, хризантемата и фикусът се справят отлично със задачата да пречистват помещението от вредните вещества. Папратите и перестите палми помагат за поддържането на приятелски отношения с хората. Първите максимално подпомагат развиването на чувство за мярка и на такт. Те са особено подходящи за дамите, които не могат да разграничават капризите си от реалните си желания, докато палмите успешно организират хората.

И така, ако се доверим на всичко, споделено дотук, ще можем да подберем растенията си така, че много лесно да превърнем живота си в много по-успешен и усмихнат.

Основното е вярата в промяната,

у която всъщност е половинката на успеха. Все пак идеята на Фън шуй е да ни помогне да организираме пространството си така, че да живеем в него максимално комфортно и удачно. И да не забравяме, че домашните ни любимци се нуждаят от грижа както всички останали членове на семейството ни, за да се превърнат в наши верни помощници и защитници. Защото, предполагам, всеки от нас е забелязал осезаемото преобразяване на стаята ни, което може да се постигне с поставянето на едно-единствено растение само.

И как едно пъстро, растящо и живо петно някъде пред очите ни може да усмихне всеки наш ден!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара