През пролетта много хора се замислят за допълнителните килограми, натрупани през зимата, и решават, че трябва да се подложат на бърза диета или да започнат да спортуват активно, за да влязат отново във форма. Дали обаче тези 2 форми на отслабване са най-доброто решение?

Диетата

90% от хората, спазващи диети, впоследствие възвръщат свалените килограми и дори се сдобиват с допълнителни. За този резултат, известен като йо-йо ефект, има много просто физиологично обяснение.

Тялото възприема лишаването от калорични храни като заплаха за глад. Човешкият мозък се нуждае от мазнини и калории, за да работи ефективно. Затова, когато след диетата се възстанови нормалният прием на високо-енергийни храни, тялото бърза да се запаси с допълнителни мазнини, в случай че отново бъде поставено в режим на глад.

Спортът

Когато заедно с диетата започнете и да спортувате активно, стимулирате мускулите да горят повече мазнини и да разграждат мастната тъкан. Това определено е по-ефективният подход за отслабване, но понякога дори и той не работи. И затова също си има обяснение.

Токсичните химикали, които поемаме с въздуха, водата, храната и употребяваната козметика, са с липофилен характер, т.е. не се разтварят във вода, а се натрупват в мастната тъкан. „Заключени“ в тази тъкан токсините на практика не причиняват вреда. Когато обаче тялото се постави в режим на отслабване, без той да е придружен с пречистване на организма, токсините се освобождават, навлизат в кръвния поток и могат да създадат сериозна заплаха за здравето.

Когато активното спортуване е придружено с ограничаваща диета и прием на повече токсини, отколкото изхвърлените извън организма, в тялото се задействат защитни механизми, които не позволяват разграждането на допълнителна мастна тъкан, т. е. допускане на по-голям брой токсини в кръвния поток. Затова някои хора срещат трудности при отслабването, въпреки че спортуват и спазват диета.

Изходът от тази ситуация е спорт (т. е. активно движение), придружен не с диета, а с детокс или пречистване на организма от натрупаните в него вредни вещества.

Пречистването

Най-просто детоксът е създаване на условия, при които тялото се освобождава, неутрализира и елиминира токсините, като ги прави водоразтворими, така че да бъдат изхвърлени извън него заедно с потта и урината.

Пречистването на организма не е сложно, защото това е състояние, към което тялото само се стреми. Нужно му е само малко помощ. Съществуват различни практики за пречистване на организма, но най-лесно приложимата и съвместима с нормалното ежедневие включва 3 основни компонента: 1) ограничаване на приема на вредни вещества, 2) прием на голямо количество вода и зеленчукови сокове и 3) консумация на пресни зеленчуци и полезни храни.

Особено препоръчително е да започнете пречистването, като изкарате 1 до 3 дни изцяло на вода и прясно изцедени зеленчукови сокове, а после продължите да се храните нормално, но в продължение поне на 30 дни консумирате много зеленчуци, пиете поне по един зеленчуков сок на ден и избягвате преработени храни (т. е. всичко, което се продава в плик или кутия и не изисква допълнителна кулинарна обработка). Повече от 3 дни пречистване на сокове не е препоръчително да се извършва без лекарско наблюдение.

Започнете да пиете големи количества качествена вода – поне 3-4 литра на ден филтирирана или изворна вода. Водата действа като вътрешен душ за организма и помага за изхвърляне на част от токсините. Имайте предвид, че ако в организма ви е натрупано голямо количество токсини, пречистването може да не е много приятно преживяване. Възможно е то да отключи симптоми, подобни на грип – отпадналост, главоболие, неприятен вкус в устата и т.н. Те са признак, че тялото се чисти и обикновено отшумяват в рамките на няколко дни.

vegetablesВключете в менюто си повече сурови зеленчуци. В периода на пречистване бихте могли да стигнете до съотношение 80:20 на суровите зеленчуци спрямо останалата храна. Можете да го направите, като замените едно дневно ядене с голяма салата и опитвате различни комбинации от зеленчуци, кълнове и семена. Зеленчуците изчистват и алкализират организма, като му помагат да се освободи от токсините. Най-ефективни в този процес са зелените, съдържащи хлорофил, зеленчуци.

Започнете да консумирате храни като чия, алое-вера и водорасли. Те имат способността, преминавайки през червата, да поглъщат мастно-разтворимите токсини и да ги изхвърлят директно от организма, без черният дроб да се натоварва с обработката им.

Добре е в периода на пречистване, а и след това да ограничите приема на допълнителни токсини, като избягвате преработените храни, съдържащи консерванти, оцветители и други химични съставки. Когато е възможно, е препоръчително да избирате органична и натурална храна.

Обърнете внимание на козметиката, която ползвате. Масовата козметика, включително голяма част от медицинската козметика, съдържа много химикали, които преминават през порестата повърхност на кожата и се натрупват в организма. Ограничете употребата на козметични средства, а тези, от които не сте склонни да се откажете, заменете с органична и натурална козметика.

Какво още?

За да подпомогнете организма си в процеса на пречистване, не забравяйте да се движите. Когато е възможно, излизайте на чист въздух сред природата, правете разходки, движете тялото си, като в същото време давайте почивка на съзнанието си.

След като приключите с активната фаза на пречистване, пазете тялото си чисто, като избягвате вредни храни. На първо място в списъка са пържените, солените и пакетираните готови изделия.

Опитайте се да ограничите ежедневния стрес. Стресът е причина тялото да се чувства застрашено и да трупа килограми като защитен щит. Давайте си почивка, спете повече, практикувайте йога, смейте се!

Опитайте силата на визуализацията. Представете си вашето идеално тяло – здраво и стройно – затворете очи и се опитайте поне за 30 сек. да усетите как ще се чувствате в такова тяло. Практикувайте такава визуализация всеки ден, най-добре по няколко пъти на ден. Вашето подсъзнание ще разбере посланието и ще ви съдейства.

Приемете, че постигането на желаното тегло е страничен продукт на пречистването, нещо като бонус. Когато тялото ви е чисто, здраво, кипящо от енергия и живот, то само ще се освободи от излишните килограми и ще ви накара да се чувствате отлично!

Зелен зеленчуков сок I

green

• 3 малки глави бяла ряпа

• 1 глава целина заедно с листата

• 1 лимон

• 1 авокадо

• 1 връзка магданоз

• 1 връзка спанак

Ряпата, целината, магданозът и спанакът се изцеждат със сокоизстисквачка. Добавя се сокът на лимона. Авокадото се обелва и нарязва и заедно със сока се блиндира до получаване на еднородна смес.

Зелен зеленчуков сок II

• 3 ябълки

• 1 връзка целина

• 1 шепа спанак

• 1 малко парче джинджифил (2 см)

• 1 лимон

Ябълката, целината, спанакът и джинджифилът се изцеждат със сокоизстисквачка. Добавя се сокът на лимона.

salad

Детоксикираща салата

• 2 средно големи глави бяла ряпа

• 3 моркова

• 1 шепа зърна от нар

• 1 шепа кедрови ядки

• сок от ½ лимон

• 1 с.л. зехтин

• щипка хималайска или морска сол

• щипка кайенски пипер

Обелете и настържете моркова и ряпата. Подредете в чиния и поръсете с ядките и зърната от нар. Смесете лимоновия сок, зехтина, солта и пипера и овкусете готовата салата.

www.naturelita.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара