Бирата не е виновна за напълняването и “биреното коремче”. Противно на широко разпространеното мнение, че от пивото се пълнее, вече има научни доказателства, които опровергават това твърдение.  Бирата не съдържа мазнини и холестерол, а ниското съдържание на прости захари и алкохол я прави една от най-ниско калоричните напитки. За сравнение, в 100 г светло пиво се съдържат 43 калории, а в безалкохолната бира – едва 18.

beer1В същото количество трапезно вино те са 84, в спиртните напитки – 250, в ликьорите – 320. Според диетолозите причина за „коремчето” е не напитката, а придружаващите я висококалоричните и богати на мазнини храни.

Учените са категорични, че влияние върху теглото оказва и моделът на пиене. Едно от изследванията в тази насока доказва, че рискът от затлъстяване е с почти 30% по-нисък при хората, които умерено консумират пиво ежедневно, в сравнение с тези, които изпиват същото количество, но за по-кратък период от време.

beer

Според научни изследвания съставките на бирата намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, деменция, камъни в жлъчката, болест на Паркинсон, метаболитен синдром и др.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), допустимата дневна доза алкохол за жените е 0,20 г., които се равняват на 0, 5 л бира (стандартна бутилка), а за мъжете – 0,40 г. алкохол, т.е. две бутилки пиво.

Проведени са множество изследвания, които се опитват да сравнят ефекта от консумацията на бира, вино и спиртни напитки, за да се установи дали те имат еднакво влияние за намаляване риска от исхемична болест на сърцето – по данни на СЗО – до 30% средно. Учените стигат до заключението, че очевидно превантивното въздействие се дължи на самия алкохол. Изследванията на населението показват, че напитката, която най-масово се консумира в съответния регион, „демонстрира” и най-голям положителен ефект. В Германия и Чехия например медицинските тестове потвърждават благотворното влияние точно на пивото.

beer3

Пивото е един от малкото чисти продукти, който се произвежда от изцяло натуралните малц, ечемик, хмел, бирена мая. Тези съставки осигуряват на почитателите му редица полезни вещества, сред които антиоксиданти, витамини – особено от групата В, основни минерали. Бирата е богат източник на силиций, има високо съдържание на калий и магнезий, съчетано с нисък процент на натрий и калций. В зависимост от вида й, две чаши бира осигуряват средно около 20 – 30% от препоръчителната дневна доза фибри, които се извличат от клетъчните стени на ечемика. Чрез малца и хмела се доставят на организма антиоксиданти, които в бирата са два пъти повече от бялото вино, но само наполовина от наличните в червеното. Усвояването им от организма чрез пивото обаче е значително по-бързо и лесно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара