То се връща от детската градина или от училище превъзбудено. Или обратното – потиснато и вяло. Погледът му трескаво блести, бузите му горят. Май се разболява!

sleeping-1311784_960_720

И вие вече изпитвате ужасна вина, че още сутринта не сте забелязали: детето не е добре, трябвало е да си остане вкъщи. Естествено, майката чувства най-добре какво се случва с нейното съкровище. Но понякога останалите грижи и задължения отклоняват вниманието и не й позволяват да усети и разпознае първите признаци на болестта.

Сигнал за внимание

Най-сигурният знак, че нещо не е наред, е промяната в поведението на детето. Още преди да започне да се оплаква, че не се чувства добре, преди да вдигне температура, вие ще забележите неговата отпадналост – то започва да прилягва, не е шумно и палаво както обикновено, стои с безразличен вид, не се заиграва, не иска да излезе на разходка. Или пък изведнъж става неспокойно и започва да капризничи. Обикновено в такива случаи намалява и апетитът му, спи лошо. Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е да анализира само състоянието си, да обясни боли ли го нещо. Например при ангина то може да ви каже, че го боли устата, стомахът или главата.

Преглед вкъщи

При първите признаци на неразположение премерете температурата му. При малките деца за повишена се смята температура над 37,5 градуса сутрин и над 37,8 надвечер. За предпочитане е да използвате термометри с дисплей. Живачните отчитат по-бавно, пък и винаги има опасност малкият немирник да го счупи просто защото му е трудно да стои пет минути на едно място.

Ако температурата е над 38,5 градуса, прегледайте гърлото. Високата температура е признак на инфекция или възпалителен процес, който при децата най-често засяга гърлото.

Ако детето жално ридае: „Боли ме, боли ме!“, опитайте се да изясните къде е болката, кога и от какво възниква или се усилва, вида й (остра, режеща, тъпа), продължителността й.

Възможно е детето да е в добро общо състояние и единствено протеклото носле да е единственият признак, че се разболява. Не се бавете, а започнете промивки с физиологичен разтвор, докато уредите преглед при лекаря. Промивките се правят лесно – във всяка ноздра се впръсква наведнъж по един пълен капкомер. Физиологичният разтвор подсушава носната лигавица и е най-безобидното средство за пресичане на секретите, които освен навън се стичат и към гърлото – сигурен път към усложнения.

Към първите мерки, до назначаването на лечение, спокойно може да добавите и доза витамин С на ампули от 250 мг.

Ако освен общото неразположение детето се оплаква и от главоболие, това също е сигурен знак, че се разболява. За разлика от възрастните, децата рядко страдат от главоболие. При тях в повечето случаи то възниква при остри инфекции и почти винаги се съчетава с температура. В такива случаи не му давайте обичайните за възрастни обезболяващи, особено аспирин.

Болките в стомаха също са сред често срещаните оплаквания при децата. Ако сте сигурни, че не са в резултат на някаква храна или апендицит, знайте, че те също може да са придружаващо страдание при остра вирусна инфекция или ангина. Но ако липсват най-характерните за грип или простуди симптоми, болката е в областта на пъпа и температурата е висока, трябва незабавно да потърсите спешна медицинска помощ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара