Сигурно няма човек, който да не обича ваканциите – на море, в планината, на вилата на село или въобще на място, където да се отърси от ежедневния стрес.

summer-814679_960_720

Все повече обаче стават хората, които не почиват – по финансови, кариерни или други причини. За друга група пък първият въпрос към туроператора е има ли безжичен интернет в хотела, а после прекарват доста часове от отпуската си втренчени в лаптопа и смартфона.

Но така не бива! Многобройни проучвания доказват, че ваканцията не е просто приятно прекарване на времето, а е важна за вашето здраве. Тези, които не почиват, са много по-застрашени от коронарна болест на сърцето и инфаркт. Почивката намалява стреса, който е виновен за куп заболявания, и подобрява съня.

Авиопревозвачът „Нова Зеландия Еър“ наел Марк Роузкайнд, учен, който е работил по въпросите на съня с пилоти и астронавти от НАСА, да направи проучване за ползите от ваканциите. Роузкайнд помолил група от 15 човека, които пътували от САЩ до Нова Зеландия за ваканция с продължителност между 7 и 12 дни, да носят устройство на китката си, което проследява качеството и количеството на съня. Устройството било на ръцете им 3 дни преди полета, по време на ваканцията и 3 дни след това. Те също така си водили дневник за съня и се подложили на тест за бдителност, който да определи колко са добри реакциите им преди, по време и след почивката. С монитори, свързани с мозъците, били проследени и реакциите на участниците по време на 12-часовия полет.

Ето и резултатите. След два до три дни почивка хората спели средно един час повече – сън с добро качество. С 80% било подобрено времето за реакции. Когато се прибрали вкъщи, те продължили да спят почти час повече, а времето за реакции било с 30-40% по-добро от това преди пътуването.

Номерът е, когато отиваш във ваканция, не само физически да се откъснеш от рутината, но и да забравиш за съвременните технологии. Смартфонът и wifi-то трябва да се изключат от уравнението.

Факултетът по мениджмънт на университета в Тел Авив от години провежда изследване върху т. нар. „ефекти от почивката“, като измерва „отърсването“ от работния стрес преди, по време и след ваканции. Проф. Дон Едън, психолог, провеждал изследването, открил, че тези, които са свързани по електронен път с офисите си, дори и да се припичат на Ривиерата, имат много по-малък шанс да си починат. Най-много да изгорят. Или да „изпушат“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара