Изгледът към океана влияе положително върху психиката, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

summer-1189133_960_720

Учени сравниха състоянието на хора, които живеят в различни райони на Уелингтън,Нова Зеландия, и констатираха, че ако човек ежедневно има пред погледа си изглед към океана, нивата му на стрес са по-ниски. Тази връзка остава в сила дори след като се вземат предвид различни фактори, като богатство, възраст и пол.

Гледката към зелени пространства, като паркове и гори, изглежда няма същия благотворен ефект.

„Това може би се дължи на факта, че не е направена разлика между различни видове зелени пространства“, заяви съавторката на изследването Амбър Пиърсън от Мичиганския университет. „Причината може да се крие в това, че зелените пространства включват спортни площадки и терени, свързани с човешка дейност. Вероятно ако изгледът е към девствени гори, ефектът ще е различен“.

Получените резултати навеждат на мисълта, че построяването на домове в крайбрежни райони може да подобри психичното здраве.

„Допълнителни изследвания трябва да установят дали гледката към големи сладководни водоеми, като Големите езера в Северна Америка, има същия ефект, като този от изгледа към океана“, допълни Пиърсън.

Резултатите от изследването са публикувани в Health & Place.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара