А

е за алкохола. Не се препоръчва при диета, тъй като може да увеличи лептина, който повишава апетита за сладки храни. Не е полезно обаче и пълното въздържание, ако много ви се пийва нещо. Добро решение е чаша сухо бяло вино. С малко калории е.

a-glass-of-428316_960_720

Б

е за биоритмите. За всичко си има оптимално време през деня, особено за яденето. Биоритмите на телата ни показват, че най-обилното ядене трябва да е сутрин, тогава може да си позволим и повечко въглехидрати, а най-лекото – на вечеря. И в никакъв случай да не си лягаме с препълнен стомах.

В

е за водата. Проучвания показаха, че пиенето на вода може леко да увеличи изгарянето на калории. Учените от Изследователския център „Франц Фолхард“ в Бретан изчислиха, че пиенето на допълнителни 6 чаши вода дневно изгаря 17 400 калории годишно, което е около 2,5 кг тлъстини. Водата също така изхвърля токсините от тялото и създава чувство на ситост. Няма ефективна диета без много вода.

Г

е за грейпфрута. Започнете всяко хранене с половин червен грейпфрут или чаша прясно изцеден сок от плода, за да ускорите изгарянето на мазнините. Проучване, публикувано в американското списание Medicinal Food, разказва, че в продължение на 12 седмици група от хора яли по половин грейпфрут преди всяко хранене, а друга група – не. Останалото им меню било еднакво. Първите отслабнали с по около 2 кг, а вторите – с по-малко от 500 грама.

fruit-1220367_960_720

Д

е за дневника. Ако си записвате всичко, което поглъщате през деня, неусетно ще намалите приетите калории с 500-1000, установи проучване. Воденето на хранителен дневник е един от успешните подходи на хора, които са свалили и задържали повече от 15 килограма за една година.

Е

е за естрогена – най-мощният женски хормон. Той е отговорен за много хубави неща, но по-високите му нива водят и до повече мастни натрупвания, както и до повишен риск от някои видове рак. Проучване с 498 жени на възраст между 38 и 45 г. показа, че жените, употребяващи ежедневно 500 мг кофеин (количество, равно на 5 чашки), показват равнище на естрогена 70% по-високо от жените, пиещи по едно кафе дневно. Т.е. намалете кофеина. Зеленчуците от семейство кръстоцветни – броколи, брюкселско и цветно зеле, съдържат вещество, което превръща активния естроген в по-малко активен, безопасен.

Ж

е за жизнеността. Тя е пряко свързана с физическата активност. Дори и да сте на режим на хранене, който харесвате, вкусно ви е и отстлабвате, няма как да сте жизнени без малко физически упражнения. Ако не си представяте да скачате в залата за аеробика или да плувате, опитайте с ходене пеша, по няколко километра всеки ден.

tape-403586_960_720

З

е за закуската. Не я пренебрегвайте! Закуската е най-важното хранене за деня, тъй като определя тонуса на организма през деня. Мъдрите хора казват: „Изяж са закуската си, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага!“ Многобройни изследвания са доказали, че хората, които закусват редовно, по-лесно отслабват и задържат новото тегло. Сред хората, които са отслабнали с 15 и повече килограма и не са възстановили теглото си от преди в продължение на над 1 година, 90% са закусвали редовно.

dietka

И

е за инсулина. Количествата инсулин – хормона, регулиращ кръвната захар, определят хранителния режим, който трябва да спазвате. Според проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, хора, които произвеждат повече инсулин, са свалили за един и същ период 7 килограма на нисковъглехидратна диета и само 1,5 килограма с нискомаслено, но по-високо въглехидратно хранене. Ако имате тяло като „ябълка“ и повечето мазнини са около корема ви, то вероятно произвеждате повече инсулин и е добре да намалите въглехидратите.

Й

е за йогата. Проучване показа, че жените с нормално тегло, които практикуват йога от 4 или повече години, в продължение на десетилетие са качили 2 килограма по- малко от тези, които не са.

К

е за кетозата. Моментът, в който тялото ви остава без въглехидрати и започва да гори складираните мазнини, за да си достави енергия, се нарича кетоза. Проучванията показаха, че отслабващите, които ограничават въглехидратите, обичайно свалят повече килограми от другите хора на диета през първите 3 до 6 месеца. След 1 година обаче резултатите им са сравними с тези на нискомаслен режим. Така че е добре, след като свалите нужните килограми, да включите отново в менюто си пълнозърнести макарони и хляб – с мярка.

Л

е за лептина. Мастните клетки секретират този хормон, за да кажат на мозъка ви, че вече не сте гладни. Изследователи обаче откриха, че гладуването или диетите със силно ограничаване на храната намаляват нивата на лептин, като по този ви карат да ядете повече. Да да поддържате баланса на този хормон, отслабвайте бавно и равномерно – не повече от 500 грама или килограм седмично.

М

е за млякото. Ще получите по-добри резултати от тренировките си, ако пиете краве мляко. Проучване, публикувано в американско списание за клинично хранене, установи, че пиенето на две чаши нискомаслено мляко след интензивна тренировка с тежести помага за изграждането на повече мускулна маса и изгарянето на повече мазнини, отколкото популярните „спортни“ напитки.

milk-518067_640

Н

е за „напояването“. Според резултатите на продължило 1 година изследване, публикувано в американско списание за клинично хранене, жените, които ядат богати на вода и бедни на калории, но пълни с хранителни вещества храни (като зеленчуците) като част от нискомаслена диета, губят повече тегло от тези, които само ограничават мазнините. Те са се чувствали и по-малко гладни по време на режима – вероятно защото са приемали 25% повече храна като общо тегло. Тъй че придържайте се към богати на вода и бедни на калории храни – от тях може да ядете повече и да се чувствате сити.

О

е за оцета. Според проучване, публикувано в списанието на американската асоциация по диететика, консумирането на 60 грама ябълков оцет намалява приема на калории през деня с 200 до 275. Ако не можете да го консумирате в натурален вид, смесете го с някакъв нискомаслен дресинг за салата.

П

е за приятелите. Изследователи от Факултета по медицина в университета в Питсбърг, САЩ, са сравнявали резултатите на хора, които са на диета сами, с тези на хора, които отслабват в група. След 10 месеца повече от отслабващите с приятелски кръг успели да задържат резултатите си – 66% срещу 24% от самотниците. Приятели за отслабване ще откриете и онлайн във всеки женски форум.

Р

е за размерите. Размерът, в който се побирате, е по-важен от това колко килограма тежите. Установили сте, че две жени с еднаква височина и еднакви килограми изглеждат по различен начин. Това се дължи на различната костна структура и нейната „тежест“. При нисковъглехидратни и протеинови режими обиколките обикновено се смаляват по-бързо от килограмите. Това се дължи на факта, че мазнините са по-леки от мускулите.

С

е за съня. Когато крадете от съня си, мозъкът ви мисли, че остава без „гориво“, и праща съобщение на стомаха ви да започне да „стърже“ за храна. Проучване в САЩ сред 68 183 жени показа, че тези, които обичайно спят около 5 часа, са средно с 2,5 килограма по-тежки от спящите 7 часа. Искате да останете слаба? Лягайте си навреме.

Т

е за тежестите. Ако вдигате тежести във фитнес залата, продължавайте. Според експерти изгарянето на калории е по-бързо след силова тренировка, отколкото след кардиоупражнения. Изследователи от университета на Алабама, САЩ, откриха, че само вдигането на тежести три пъти седмично в продължение на 25 седмици води до смъкването на 2 килограма мазнини от женското тяло.

fitness-594143_960_720

У

е за удобството. Скорошно проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, показа, че удобството на режима на хранене е най-важното за постигането на добри резултати. 160 души с наднормено тегло и затлъстяване били подложени на 4-те най-популярни режима за отслабване в продължение на 6 месеца. Оказало се, че резултатите не зависят от диетата, а от факта доколко спазващият я харесва и му е лесно да я спазва. Т.е. изберете диетата, която няма да ви натоварва много.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара