Древните гърци са познавали добре пащърнака, наричан от тях лунно растение. Събирали са го от дивата флора.  Хипократ, бащата на медицината, твърдял, че при разстроени нерви пащърнакът е и храна, и лекарство. Днес той е разпространена градинска култура. Използва се главно коренът, а етеричното му масло е ценна суровина за фармацевтичната индустрия.

Най-голямо значение от съставките на пащърнака имат въглехидратите. Захарите му се състоят главно от глюкоза, фруктоза и захароза. Освен това в корените му се съдър­жат значителни количества нишесте. Пащърнакът е богат и на пектин. В това отноше­ние той надминава дори ябълката.

Етеричното масло, кое­то се съдържа в листата, ко­рените и семената, определя характерната миризма на рас­тението. Значително е съдър­жанието на витамини, особе­но в листата на пащърнака – витамин С, каротин (про­витамин А), витамини от групата Р, фолиева киселина и др.

Разнообразен е минералният състав на растението. По съдържание на калий то е на първо място в групата на сеникоцветните зеленчуци и ете­рични култури – пред магданоза, копъра и др. Съдържа съ­що фосфор, желязо (значително количество) и много микроелементи като барий, арсен, алуминий, ванадий, мо­либден.

Пащърнакът е богат на ен­зими и някои специфични ле­чебни вещества като алкалои­ди и гликозиди. Особено място заемат т. нар. фурокумарини. Два от тях – бергаптен и ксантотоксин – са в основа­та на препарат за лечение на витилиго, който прави кожата чувствителна към слънчева светлина, подтиква образуването на пигмента меланин, от който зависи нор­малният й цвят. Поради това му качество при допир с лис­тата на пащърнака по кожата, особено на руси хора, се по­явяват тъмни петна, съпро­водени със сърбеж. Ето защо при изваждането на пащърна­ка е най-добре да се работи с ръкавици, а особено чувстви­телните хора да не се допус­кат до насажденията му.

Пащърнакът е бил използ­ван в народната медицина при заболяванията на черния дроб и на далака, сварен с чист пчелен мед. Отвара от пащърнак се пиела при болки в кръста. За лечение на стомашни заболявания го давали сварен с мляко или под формата на отвара. Средновековни авто­ри изтъкват доброто му дей­ствие против паразити (глис­ти), които са били силно раз­пространени по това време. Против насекоми носили из­сушен пащърнак като муска на шията. Използван е бил също и за лечение на мъчно заздра­вяващи рани, ситно настърган и размесен с мед.

В народната медицина па­щърнакът се препоръчва за възбуждане на апетита. Както при повечето подправки, механизмът на действие се обяс­нява главно с производството на повече и по-активни хра­носмилателни ферменти.

При някои заболявания, кои­то протичат с коликообразни болки, пащърнакът е много noлезен, тъй като, подобно на магданоза, успокоява спазмите. Използва се главно под формата на запарка, подправена със захар или мед. Рецепmama е следната: две супени лъжици нарязан кореноплод се заливат с 1 чаена чаша вряла вода. Оставя се да изстине, подслажда се. Пие се по една кафена чашка 3-4 пъти на ден.      I

Спазмолитичното и болкоуспокояващо действие на пащърнака се използва открай време при бъбречнокаменната болест (особено при кризи), както и при възпалителни промени в пикочните пътища и пикочния мехур. Отвара от пащърнак, приготвена от 1 чаена лъжичка нарязани на ситно корени на една чаша вода, след като е вряла 10 минути, се дава в доза по 1 супена лъжица 4-5 пъти дневно при кашлица, бронхити, ларинготрахеити, бронхиектазии и др. Още по-добре е да се из­ползва отвара от семената на пащърнака, които имат из­разена целебна сила.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара