Всяко поколение има нужда от своите приказни герои. Томас Булфинч адаптира легендите и хрониките на мъгливия Албион за своята млада американска публика в средата на XIX в. Представете си: България още е османска провинция, изисканата кралица Виктория царува над империя, обхващаща толкова много дялове от земното кълбо, че слънцето никога не залязва над всички тях едновременно, а в Съединените американски щати още не е избухнала Гражданската война и добрият стар Юг предлага едновременно гостоприемството си и бруталната реалност на робството. Скарлет О’ Хара не беше красива, но е съвсем млада…

Англоезичният свят вече се е заел със свещеното повторение на своите легенди. Томас Булфинч заема легенди и разкази от уелския „Мабиногион“, от хрониките за Кръстоносните походи, от английските народни балади на тринайсти век и създава книга, която трябва да превърне младите наследници на все още съществуващите вирджински плантации в истински джентълмени, готови да бранят вярата и дамите с юмрук… или с пистолет, защото мечовете вече не са на мода.

Изданието на „Рива“ в превод на Розалина Евдокимова ни предлага пътешествие през текстове, адаптирани за романтично настроена публика от деветнайстото столетие, но произлизащи поне от XV век и засягащи още по-стари събития – както легендарни, така и исторически.

Българският читател ще разпознае „Господарката на извора“ и „Пуил, принц на Дъвед“ от превода на келтския „Мабиногион“, излязъл у нас още в 1986 г. Същевременно легендата за барда Талиесин или Блестящото чело за първи път се появява у нас, макар и в съкратена версия.

Читателят може да се забавлява с малките загадки като тази дали в отделни разкази става дума за краля-кръстоносец Ричард I Лъвското сърце, злощастния Ричард II или зловещия Ричард III. Във всеки случай „Митове и легенди от рицарските времена“ ни показва единството на митологизираната рицарска епоха, както са я виждали първите читатели на Томас Булфинч. Крал Артур, Лъвското сърце и Черният принц Едуард сякаш принадлежат на едно и също време – защото героизмът и доблестта са еднакви във всички времена, а Булфинч се доближава до плавния, напевен стил на прочути стари автори като сър Томас Малори.

Книгата е подходяща на първо място за бащите, които вече познават част от историите и ще пожелаят да четат вдъхновяващите легенди на своите очаровани деца. Но не би било учудващо, ако момчетата и момичетата на впечатлителна възраст някоя вечер се промъкнат до рафта, за да свалят томчето с рицарски приключения и сами поискат да заслужат шпорите си по бойните полета на вълшебното кралство Логрия, Авалон, Британия или Албион…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара