Женското тяло – одумвано, заглеждано, възпявано и възневидяно – също подлежи на генетична дисекция. Особеностите на фигурата, предназначена да ражда и радва, зависят не само от това какво яде стопанката й, а и от генетичния код, заложен в нея, твърдят учените.

На всеки от четирите основни типа женско телосложение – „Круша“, „Правоъгълник“, „Тръстика“ или „Ябълка“, съответстват характерни слаби места, както и предразположеност към определени заболявания, гласи нова теория за генетичен подход към връзката здраве-тяло.

Затова: Зарежи всичко! Забрави всичко – поне за пет минути! И внимателно разгледай собственото си отражение в огледалото. Определи своя тип телосложение, а след това прочети какво те заплашва и как можеш да го предотвратиш.

При определянето на типа фигура обърни внимание на три показателя: широчина на раменете, обем на талията, обем на бедрата. Именно тези параметри са важни за маркирането на „слабите звена“ в организма от медицинска гледна точка.

Круша

Тесни плещи, тънка талия, широки, тежки бедра.

От какво боледува

При този тип често се наблюдава излишък на женския хормон естроген. По тази причина след 35-годишна възраст не са рядкост диагнози като миома или фибромиома на матката (доброкачествен тумор).

Предохранителни мерки

ХРАНЕНЕ. Идеален е бедният на мазнини хранителен режим, стабилизиращ хормоналния фон: постно месо, зеленолистни зеленчуци, кафяв ориз. Допустими са и всички млечни продукти, но обезмаслени. Основният прием на храна трябва да бъде сутрин и на обед. Обил¬ната вечеря е един от главните виновници за напълня¬ване при „Крушата“.

СТИЛ НА ЖИВОТ. Старайте се колкото се може повече да ходите пеша и да не ползвате асансьори. По възможност 2-3 пъти седмично спортувайте на тренажори във фитнеса – физическата активност понижава производството на естроген.

Традиционна медицина

2 пъти годишно посещавайте гинеколог, а веднъж в годината настоявайте за гинекологично изследване с ултразвук.

Нетрадиционни методи

Аюрведически масаж и общоукрепващи аюрведически  препарати са отлична алтернатива за поддържане на здравето ви.

Вашите лечебни аромати: ободряващата мандарина, тонизиращата хвойна, антистресовата лавандула.

Тръстика

Тънка, стройна, с тесни рамене и тесни бедра.

От какво боледува

Ниско кръвно, язвена болест на стомаха и дванайсетопръстника са нейните обичайни страдания. При нея количеството на половите хормони обикновено е под нормата, което е причина за настъпване на ранен климактериум. Нерядко се среща и повишена активност на щитовидната жлеза.

Предохранителни мерки

XPAНЕНЕ. Чаша кафе сутрин или горещ шоколад поддържат кръвното в нужните граници. Повече млечни продукти и богати на витамин С плодове и зеленчуци (портокали, киви, касис, зеле) активизират хормоналната система. 5-кратният прием на храна е задължителен, тъй като регулира работата на стомашно-чревния тракт. Задължителни са също топлият обяд и стабилната вечеря – за успокояване на нервната система.

СТИЛ НА ЖИВОТ. Щадете нервите, калявайте тялото с контрастен душ, плуване и водна аеробика. Спете не по-малко от 8 часа, а сутрин избягвайте да ставате преди 7 часа.

Традиционна медицина

От време на време проверявайте нивата на хормоните в кръвта. Минимум веднъж в годината правете консултация с гинеколог. Два пъти годишно, най-добре по време на преходните сезони, курс с поливитамини плюс екстракт от женшен или ехинацея.

Нетрадиционни методи

Медитацията ще поддържа вашите сили: вечер – на фона на тиха музика, рано сутрин – на брега на морето.

Вашите лечебни аромати: пробуждащата жизнените сили ванилия, чувственият жасмин и стимулиращата хормоналната система роза.

Правоъгълник

Набита, масивна фигура с неизразена талия. Бедрата и раменете са еднакво широки.

От какво боледува

Безпокоят я черният дроб, жлъчката и задстомашната жлеза, т.е. усеща пробождане от мазно, болки под лъжичката и в дясното подребрие. С напредването на възрастта се повишават кръвното налягане и нивото на кръвната захар. Рискът от ранна атеросклероза е висок.

Предохранителни мерки

ХРАНЕНЕ. Противопоказно е всичко мазно, пикантно и пушено, рибните и месните консерви, варените колбаси. Постарайте се да се откажете от солта, за да избегнете риска от хипертония. Пийте чая и кафето без захар и не злоупотребявайте с тестените изделия и сладкото – нормата е една баничка (или парче кекс) и шест шоколадови бонбона седмично.

СТИЛ НА ЖИВОТ. Активен! Можете да се занимавате с бягане, аеробика, каланетика. Внимавайте обаче с фитнеса, защото вашият тип фигура предполага натрупване на масивна мускулатура.

Традиционна медицина

Два пъти в годината посещавайте личния лекар и проверявайте състоянието на черния дроб. Веднъж годишно биохимичен анализ на кръвта. След навършване на 40-те веднъж годишно контролирайте и нивото на кръвната захар.

Нетрадиционни методи

Иглотерапията ще ви помогне да контролирате апетита, а йогата ще стабилизира настроението. Вашите лечебни аромати: активизиращите портокал и лимон, розмарин срещу стреса.

Ябълка

Широки рамене, масивна талия, тесни бедра.

От какво боледува

Най-често от сърдечносъдови заболявания и артериална хипертония, тъй като е предразположена да трупа мазнини в горната част на корема, на гръдния кош и талията, т.е. близо до сърцето и големите кръвоносни съдове.

Предохранителни мерки

ХРАНЕНЕ. Месо не повече от два пъти седмично. Яжте колкото се може повече океанска риба. Тя съдържа ненаситени мастни киселини, които предпазват сърцето и съдовете от атеросклероза. Веднъж седмично правете разтоварващи дни на билкови отвари и минерална вода.

СТИЛ НА ЖИВОТ Редовно физическо натоварване! И колкото повече, толкова по-добре.

Традиционна медицина

Всяка година електрокардиограма и общ профилакти¬чен преглед при семейния лекар.

Нетрадиционни методи

Чували ли сте за рейки – древен японски метод за укрепване на здравето чрез предаване на универсална енергия. Курс рейки веднъж годишно е достатъчен да ви поддържа в добра форма.

Вашите лечебни аромати: целебното за съдовете сандалово дърво, мента – за неутрализиране на стреса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара