Ако словесният порой в офиса те дразни и разсейва, ако телефонният звън те изнервя, ако нямаш нерви да изтърпиш обичайния разговор с колегите за шампионата, колата, жените, време е за почивка. Пълна почивка в абсолютна тишина. Отдели няколко дни, осигури си усамотение и забрави думите. Това стига, за да се отпуснеш по метода на активното мълчание, прилаган и горещо препоръчван от редица психолози. Струва ти се прекалено тежко? Опитай, защото може би той ще ти донесе дълго търсеното успокоение, отдих и дори изцеление.

Когато думите не помагат

Лятото е отлично време за провеждането на курс по лечебно мълчание. Обмисли предварително кое е най-подходящото място за усамотение, къде можеш да се скриеш толкова добре, че да си само със себе си и да общуваш единствено с природата. Минималният срок на терапията е три дни. Те са достатъчни, за да усетиш общооздравителен ефект. Цяла седмица – това е оптималното време, след което въздействието на мълчанието ще е много по-ефикасно. Месец е максимумът, но едва ли ще издържиш. Макар че, който успее да изкара този период, ще се избави от много болести, твърдят някои психолози, които прилагат този метод в лечебната си практика.

Тихи стъпки

Ти мълчиш, значи вече не се съмняваш, не се опасяваш, не преувеличаваш възможните неприятности. Когато замлъкнем, ние започваме да възприемаме живота такъв, какъвто е – без оценки „това е добро, „това лошо“. Тялото се отпуска, отдъхва от тежките мисли и излишните емоции. Вътрешният покой води след себе си психическа релаксация, а тя – подобряване на общото здравословно състояние. Дните на мълчаливата терапия протичат така:

  • Бъди готов да преживееш първите два безсловесни дни по инерция: в ума ти ще се въртят събития, ще те тревожат ситуации, ще водиш мислени спорове. В същото време организмът ти вече отдъхва.
  • Не се плаши, ако след тях усетиш нарастваща тревога, ако много, ти се прииска да кажеш нещо на глас. В този момент волята за мълчание сякаш се пречупва, сякаш думите си отмъщават за експеримента да ги игнорираш.
  • След това настъпва необикновено спокойствие, усещане за лекота и радост – това състояние най-често се появява внезапно. Щом стигнеш до този етап, започва целебното действие. Ще усетиш, че вече ти е много по-лесно и дори по-приятно да живееш без думи.

Мълчанието е злато

С безмълвна терапия се лекуват много психоневрологични заболявания, различни фобии, хипертония, различни прояви на вегетативна дистония, хронично главоболие. Като придружаващо лечение оздравителното мълчание помага при исхемична болест, при пред- и постинфарктни състояния, язвена болест, бронхиална астма, хронични заболявания на гърлото. На хора с такива страдания лекарите препоръчват мълчание минимум 3 часа дневно в продължение на 7-15 дни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара