Италианското сирене Parmigiano reggiano се оценява високо не само от любителите на качествената и вкусна храна, но и от крадците.

Оказа се, че то е най-краденият хранителен продукт от супермаркетите, съобщиха от италианската Конфедерация на земеделските производители.

Всеки, който е опитвал соления деликатес, би могъл да разбере мотивите на крадците.

Parmigiano reggiano, познато по света с името пармезан, е най-известното италианско сирене, което, за щастие и на производителите, и на любителите, не може да бъде имитирано.

Първите сведения за неговото производство идват от класическия труд на

Джовани Бокачо „Декамерон” в средата на 14 век.

Със сигурност рецептата му е създадена преди повече от хилядолетие. Оригиналната рецепта е дело на монаси-бенедиктинци, които се опитвали да направят по-трайна храна. Кръстник на пармиджано реджано са двата основни региона-производители Парма и Реджо-Емилия, които го и патентоват през 1938 година.

Днес зрялото сирене се произвежда в зоната между провинциите на Модена, Парма и Реджо Емилия, Болоня и Мантова. Технологията не се е променила и на йота през последното хилядолетие. Традицията, дългото зреене (12-24 месеца) и пълната липса на консерванти са гарантирани от щампата върху кората на питите.

Цветът на сиренето варира от слонова кост до жълтооранжево, със специфичен богат плодово-солен вкус и остър сладък аромат на стафиди. Това го прави идеален завършек на много пасти и ключова съставка в сосовете за ризото и салати, а в Италия традиционно с него гарнират плодове като смокини и круши. Настъргва се непосредствено преди консумация. Върви добре със силни червени вина.

Parmigiano reggiano е не просто вкусно, то съчетава високо качество с много полезни хранителни свойства.

Кое прави Parmigiano reggiano толкова специално?

Сиренето е богато на калций, изключително ценен за костите и зъбите ни – в 1 килограм от него се влагат цели 16 литра висококачествено мляко.

Естественото узряване прави сиренето лесно смилаемо и добре усвояемо. Например 100 грама пармезан се храносмилат за 45 минути, докато 100 грама месо – за 4 часа. В същото време в 100 грама от сиренето се съдържат протеини колкото при 185 грама телешко, 225 грама пъстърва и 190 свинско. Идеален продукт за всички, които искат да спазват популярните протеинови диети! Или пък искат да са сити по-дълго!

Пармиджано Реджано се препоръчва от лекарите както заради хранителните си качества, така и заради лекото усвояване на протеините и калция – особено полезни да растящите деца.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара