На 5 август е Международният ден на бирата. Да го отбележим с малко хумор и любопитни факти за кехлибареното питие.

Защо бирата е за предпочитанет пред жената? 

beer1

Можете да се наслаждавате на бирата всяка вечер, всеки ден, всяка седмица, защото тя не трябва да ходи на работа.

Вашата бира спокойно ще ви изчака в колата, докато вие се занимавате с друга бира.

Ако бирата е стара, спокойно можете да я изхвърлите.

Бирата никога не закъснява.

Бирата не ревнува, ако вземете още една бира.

Бирените етикети можете да свалите без борба.

При бирата няма мигрена.

Бирата не ви устройва скандали, когато се прибирате вкъщи и ухаете на алкохол.

Бирата прави живота по-лек.

Вие можете да разделите бирата с приятели.

Защо бирата е за предпочитане пред мъжа

beer3

Бирата прави живота по-лек.

Бирата доставя удоволствие повече от седем се­кунди.

Бирата не ви кара да правите вечеря, когато не сте гладни.

Бирата не възразява, когато се отправите на покупки.

Бирата не възразява, когато ви посещава майка ви.

Бирата не ви изоставя заради по-млада жена.

При употреба на бира не се забременява.

Бирата не ходи с други бири на риболов.

Бирата не превключва каналите на телевизора.

Хубава бира лесно се намира.

 

Любопитни факти за бирата

beer

Още древните шумери предписвали топла бира за лечение на зъбобол През средните векове бирата се използвала за лечение на камъни в бъбреците и при физическо и духовно изтощение. Във вид на маска бирата се прилагала в средновековната козметика за подмладяване на кожата.

Против бръчки помага и гъста бирена пяна.

Откривателят на вируса на холерата професор Кох напълно поддържал своите чешки колеги професорите Клав и Томайер, които виждали в бирата лекарство против холера. Бацилите загиват в бира за няколко часа и повече не се развиват. Опустошителните холерни епидемии в Европа рядко засягали работниците в средновековните пивоварни.

Показателен е фактът, че през XVII и началото на XIX век болшинството от лекарствата в болниците се приемали заедно с бира. Като тонизираща, дезинфекцираща и общоукреваща напитка бира давали на пациенти в повечето болници в Русия до средата на XIX век.

Мюнхенският институт за бира научно доказа, че един литър нефилтрирана бира е 10 пъти по-полезна от един литър мляко.

Абсолютно точно е установено, че бирата извежда от организма алуминиевите соли така, както нито една друга течност не може. Бирата утолява жаждата, което се обяснява със съдържанието на минерални вещества и въглероден двуокис, разширяващи капилярите на лигавицата на храносмилателните органи, способствайки за по-бързото постъпване на течности в кръвта.

Бирата е единствената алкохолна напитка, съдържаща хмел, която активизира отделянето на стомашен сок, потискайки нежелателното въздействие на алкохола. Преминалите от хмела в бирата активни вещества оказват успокояващо, болкопотискащо действие, спират растежа и размножението на бактериите.

Бирените вани регулират потоотделянето. Ако много се потите, добавете във ваната бутилка бира.

Различни маски и кремове на основата на бира способстват за изглаждане на бръчките. Например жълтъчна маска – яйчен жълтък се разбива с бира и сместа се нанася на лицето.

Бирените маски влияят благотворно на мазна кожа, повишават еластичността й, подобряват кръвообращението, намаляват мазнините и затварят порите.

Лъжица мед на една чаша загрята бира помага при настинка.

Ако се намаже косата с бира и се остави да постои така известно време, се връщат блясъкът и еластичността й и спира косопадът.

beer4В бирата се съдържат малки количества белтъчини, а съдържанието на минерални вещества е значително – 1-2 грама на литър. Съдържащите се в бирата витамини В1, В2, РР я отличават от другите алкохолни напитки и позволяват да я отнесем, ако не към витаминозните напитки, то поне към хранителните продукти.

Бирата е с ниска калоричност, сравнена с колата, плодовите сокове и други напитки, в които се добавя захар.

Бирата извежда от организма канцерогенните вещества. Изследвания на японски учени показали, че постоянната употреба на бира може да намали риска от заболяване от рак 2-3 пъти. Може би по тази причина в последните десетилетия бирата стана национална напитка в Япония.

Бирата ускорява обмяната на веществата, способства за подмладяване на клетките. Хората, постоянно употребяващи бира (в умерени количества), стареят по-бавно от тези, които не пият бира. Препоръчва се по 1-2 чаши бира на ден.

Умерената употреба на бира снижава риска от сърдечносъдови заболявания, действа благоприятно на бъбреците, предотвратява образуването на камъни в тях и повишава защитните сили на организма.

От векове германците имат бира, бирени музеи, бирени закони, които защитават чистотата на националното богатство. Имат си и бирен фестивал, който позволява на целокупния народ да прекара октомври, надигайки масивни халби от сутрин до сутрин. Така че не приемайте като сюрприз факта, че те дори се къпят в хмелова пяна.

„Бирените бани са много здравословни, по-лезни за кожата и против стреса“, обяснява Бирк Вок, маркетинг директор на пивоварната „Клостер“ в Нойзеле, на 60 км източно от Берлин. „Клостер“ е първата компания, която

предлага бира за къпане.

Тъмното пиво „Баде биер нойселер клостербр“ се продава в трилитрови разфасовки. Напитката съдържа и задължителната мая. „Маята почиства и изглажда вашата кожа“, допълва Бок Тя заличава всички проблеми – от сух и напукан епидермис до екземи. Инструкциите са следните: напълнете ваната, добавете трите литра пиво и скачайте вътре. „Бирата е екологично чиста. Можете да се къпете в нея, да я пиете или да правите и двете едновременно“, разяснява още Бирк Вок След като излезете от ваната, не се бършете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара