Противозачатъчните таблетки осигуряват дългосрочна защита срещу рак на матката и колкото по-дълго се приемат, толкова по-голямо понижение на риска се наблюдава, твърди британско изследване.

contraceptive-pills-849413_1280

Анализирайки всички налични епидемиологични данни, авторите на проучването от Оксфордския университет са установили, че около 400 000 случая на рак на матката са били предотвратени, благодарение на употребата на противозачатъчни през последните 50 години, в това число 200 000 случая само през последното десетилетие.

„Силният защитен ефект на оралните контрацептиви срещу ендометриален рак се запазва десетилетия, след като жените са спрели да ги пият“, пишат изследователите в сп. „Лансет онколъджи“.

Предишни проучвания са показали, че противозачатъчните таблетки осигуряват защита и срещу рак на яйчниците. Противно на широко разпространеното схващане, че хапчетата, предпазващи от забременяване, причиняват рак, в дългосрочен аспект те всъщност намаляват риска от злокачествени заболявания.

За целите на изследването оксфордските специалисти са анализирали данни за 27 276 жени с ендометриален рак от 36 проучвания, направени в Северна Америка, Европа, Азия, Австралия и Южна Африка. На практика изследователите са направили анализ на всички събрани досега епидемиологични факти за ефекта от оралните контрацептиви.

Специалистите са установили, че на всеки пет години прием на противозачатъчни отговаря понижение с една четвърт на риска от рак на матката. Изследователите отбелязват също, че макар да са двойно по-ниски в сравнение с хапчетата преди десетилетия, дозите хормони в съвременните противозачатъчни таблетки са достатъчни, за да запазят защитния им ефект.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара