Бирата е изключителна хранителна напитка, която още в Средновековието са сравнявали с хляба. Всъщност една халба бира (200 килокалории) се равнява на 100 г хляб, 250 г месо, 300 г картофи, 300 г риба и две чаши месен бульон.

Пивото съдържа витамините С и В, елементи с бактероцидни свойства, пречистващи стомашно-чревните органи и бъбреците, както и различни микро- и макроелементи, успокояващи нервната система. Доказано е, че чаша бира сваля 15 % от умственото напрежение – ако я изпиете преди лягане, си гарантирате спокоен и здрав сън. Кехлибарената течност е и единственият алкохол, който спокойно може да си позволят хората, прекарали тежка болест. А също възрастни хора със сърдечни заболявания, както и страдащи от нервни разстройства.

Бирата е най-вкусна в тънки стъклени чаши или халби,

охладена до 4-6 градуса. От нея не се пълнее, а от мезетата, които вървят с нея – шунка, кренвирши, пикантни меса, ядки. Трябва обаче да се отбележи, че тя не бива да се сервира като аперитив, защото вместо да възбужда апетита, го приспива. Също така не е добре да се консумира заедно с други алкохолни напитки, защото ускорява тяхното въздействие. Не завършвайте обяда или вечерята с пиво, защото то ще попречи да се обработят в стомаха сладките храни и ще ликвидира изтрезвяващото въздействие на кафето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара