Ако за мъжа състоянието „удари ме хормонът“ завършва весело, то при жената последствията са драматични. Настроението танцува от приповдигнатост до депресия, предменструалният синдром прерязва с нетърпими болки. И зад всички бели е неизбежната игра на хормоните. Искате ли да се чувствате в хармония с организма си, да забравите болезнения смисъл на месечното неразположение? Тогава просто подбирайте храната в съответствие с фазите на месечния цикъл.

Фаза на цикъла – 1-ва едмица

Започва с първия ден на менструацията. Какво се случва с хормоните: вашият организъм произвежда вещества, известни като простагландини. Те могат да предизвикат спазми в матката.

  • Стратегия на хранене

Пийте много чайове от лайка и малина. Те облекчават спазмите, защото съдържат натурални вещества, които отпускат мускулатурата на матката.

Фаза на цикъла: 2-ра и началото на 3-та седмица

Това е периодът от края на менструацията до началото на овулацията. Какво се случба с хормоните: вдига се нивото на женския хормон естроген, което по естествен път ви тонзира, кара ви да се чувствате пълни с енергия и подобрява настроението.

  • Стратегия на хранене

Поддържайте прилива на жизнена енергия на високо ниво с помощта на немастни протеини (бели меса или с предварително отстранени тлъстини и риба) и правилни въглехидрати( пълнозърнест хляб, макарони или спагети от груби пшеничени сортове, ядки ).

Фаза на цикъла: от средата на 3-та до тчалото на 4-та
седмица

Това е седмицата след овулацията. КакВо се случва с хормоните: нивото на естрогена пада, повишава се нивото на друг хормон – прогестерон. Настъпва хормонален дисбаланс, който ви кара да се чувствате вяли и сънливи. През този период наддавате и на тегло, защото започвате да задържате вода. Освен натежаването (при някои жени разликата в теглото преди и след менструация достига няколко килограма) задържането на вода може да предизвика добре познатото ви чувство за болезнено напрежение на различни места в организма. На това се дължи и усещането за подуване на гърдите, които стават по-чувствителни и реагират болезнено на натиск. Със започването на менструацията неприятните усещания изчезват, защото се изхвърля задържаната в организма вода.

  • Стратегия на хранене

Стабилизирайте психиката и тялото с малко шоколад. Хапвайте по един бонбон или по 1-2 блокчета няколко дни поред. При повечето жени точно в този период се пробужда апетит за сладко, дори и през останалото време да не се сещат за него. Това е и един от тайните женски сигнали, че менструацията наближава. Но е и естествен защитен механизъм, в който трябва да се вслушате. Шоколадът съдържа естествени антидепресанти, които ободряват и потискат чувството на необяснима тревожност.

Фаза на цикъла: предменструален синдром

Три-пет дни преди началото на менструацията. Какво се случва с хормоните: за завиждане са тези, които прецапват този период, без да усетят нищо. Само че са единици. За науката все още не е напълно ясно защо при едни менструацията настъпва неусетно, а при други винаги е много болезнена. Смята се, че в този момент се случва рязко хормонално разминаване – нивото на естрогена пада много бързо, а нивото на прогестерона също толкова бързо скача.

  • Стратегия на хранене

В това нелеко за организма ви време ще ви помогне растителната храна, богата на белтъчини. На първо място това са соевите продукти. Яжте ги, независимо дали ви харесват

Facebook Twitter Google+

0 Коментара