„Пътувам из целия свят и работя здраво, за да дарявам музика и радост на хората, но за Коледа винаги съм си вкъщи”, казва Андре Рийо. “Никога не съм бил далеч от семейството си по време на тези празници – особено сега, когато мога да виждам озарените лица на внуците си и тяхното възхищение, когато видят коледната елха и подаръците под нея”. Рийо и жена му Марджъри имат двама сина и петима  внука.

Великолепният маестро на цигулката, който събира стотици хиляди зрители на концертите си, може да живее където си поиска – от Майями до Австралия. Но избира да остане в родния си Маастрихт, където винаги се прибира при Марджъри, в романтичния замък от 15-век – при колекцията си с пеперуди, великолепните градини и часовниковата кула. Там събира и семейството си за Коледа, където е основен организатор на уютния и топъл празник.

За коледната трапеза Рийо пазарува по дълъг списък на жена си Марджъри, а подаръците избира сам. Обикаля из магазинчетата на Маастрихт, където всички го познават и му говорят на „ти”. Отбива се при местния лютиер Мартин, при когото винаги има работа, и през пекарната с ухаещите сладки да занесе вкъщи любимия на цялото семейство малинов тарт.

За своите музиканти – второто му голямо семейство, Андре също избира подаръци. За Ману Конинг, чаровната фаготистка, купува специално шампанско, за саксофониста Рут – цветя. А за целия оркестър „Йохан Щраус” – ароматно и кокетно пакетирано кафе от магазин, който продава кафе на краля. „Искам моят оркестър да е бодър през цялото време”.

Малцина знаят, че Кралят на валса е и крал в кухнята. Често обича да слага престилката и да готви на жена си. Майстор е на италианската паста, но разбира също и от сладкарство и дори сам може да приготви коледния плодов пай.

„Първият ми спомен от Коледа е, естествено, беше от църковния хор. Пеех сопрано. Бях на 6 години и бях най-високото сопрано в хора”.

Години след това Кралят на валса изнася своите традиционни Коледни концерти в световните столици – Лондон, Париж, Виена. Репертоарът му включва 26 от най-прочутите мелодии за празника White Christmas, Jingle Bells,  The Christmas I Love, Свята нощ.  Но винаги завършва с празничен концерт за своите съграждани в църквата „Св. Павел” в Маастрихт и в неговите снежни, пищно декорирани градини. Заедно със своите музиканти от „Йохан Щраус” оркестър, хор и солисти Андре разкава Коледни приказки и за това как вижда той значението на празника.

„Скъпи приятели, опитайте се да бъдете вкъщи. Опитайте се да бъдете добри един с друг, да бъдете близо един до друг, да се забавлявате, танцувайте!”, е посланието  на Андре Рийо към нас.

На 8 юни 2019, в Арена Армеец,  Кралят на музиката отново ще свири в София, за да танцуваме на неговите валсове и да ни покаже, че животът е прекрасен не само по Коледа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара