Всички познават Мишел Обама. Виждали сме я да стои на сцената, докато съпругът  й два пъти полага клетва за американски президент. Виждали сме как сади марули на Южната морава в Белия дом, как се ръкува с английската кралица, как прави лицеви опори с Елън Дедженъръс, как  танцува с Джими Кимъл и се раздава в Автомобилно караоке с Джеймс Кордън.

Как обаче ставаш Мишел Обама?

В изключително завладяващата си и дълбоко лична автобиография Моята история, която излезе на български този месец благодарение на издателство Софтпрес, Мишел Обама кани читателите в своя свят. Книгата проследява хронологично преживяванията, които са белязали живота й – от детството в южната част на Чикаго; през годините като изпълнителен директор, когато балансира между ролята на майка и тази на работеща жена; до времето, прекарано на най-известния адрес на планетата.

„Аз съм обикновен човек, който се озова на необикновено пътешествие. Надявам се, че като споделям своята история, помагам да се проправи път за други истории и други гласове, да се разшири пътеката така, че по нея да минат повече хора и повече идеи.“

Това не е книга за Белия дом, политически манифест или исторически справочник, а жив разказ за решителните стъпки и колебанията, за постигането на целите и отказването от тях, за трансформацията и промяната.

„Да станеш“, означава никога да не се отказваш от идеята, че постоянно трябва да се развиваш.

От първата дама се очакват много неща. Най-вече безропотно да се остави да бъде сведена до така наречените представителни функции – още един протоколен аксесоар, който служи на Президента, на държавата, на обществото. Да бъде съпругата на и да се задоволи с това определение. Не и Мишел Робинсън Обама.

Тя, която изобщо не е искала семейството й да се замесва с политиката, се превръща в неделима част не само от предизборната кампания, но и от управлението на президента Обама. Всъщност, ако съществува бранд Обама, той се дължи колкото на неговото Да, ние можем!, толкова и на нейното Когато те паднат ниско, ние се целим високо. Мишел има огромна заслуга за това Белият дом да е по-гостоприемен и отворен; превръща се във важен защитник на правата на жените и момичетата в САЩ и в целия свят, из основи променя отношението на семействата към здравословния и активен живот и подкрепя съпруга си, докато той превежда Америка през някои от най-трудните й периоди.

В една от най-силните сцени в книгата, Мишел описва първата си среща с Барак – тя в ролята на успешен, бързо издигащ се в кариерата адвокат от голяма кантора, трябва да бъде негов ментор. Много дълго Мишел не си позволява да мисли за усмихнатия млад мъж с впечатляващ интелект като за нещо повече от колега. Когато това най-после се случва, започва шеметна приказка, която ни изпълва с възхищение и мъничко завист. Защото умението на двамата да вземат заедно важните решения за съвместния им живот и бъдеще ги прави точно толкова силни, колкото е необходимо, за да се справят блестящо с отговорната си роля в Белия дом.

„Моята история“ е откровена и топла книга, в която читатели от различни поколения намират отражение на своите собствени преживявания и истории, вдъхновяващи уроци за живота, кариерата и любовта – към семейството, към човека до теб, но и към себе си. Постоянната битка на Мишел е позната на много жени, които ежедневно се питат Достатъчно добра ли съм?. Дами, Мишел Обама има отговор за вас – Да, всъщност съм достатъчно добра.

С честност и живо остроумие Мишел Обама описва триумфите и разочарованията в личния и в публичния си живот и разказва своята история така, както я е изживяла – със свои собствени думи, по своите собствени правила.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара