Тази вечер ще можем да наблюдаваме най-голямата луна за 2017 г., съобщават астрономите. Това ще е четвъртото и най-впечатляващо Суперлуние за годината.

Явлението Супер луна се наблюдава, когато спътникът застане максимално близо до Земята и това съвпадне с пълнолунието. По време на Суперлуние се усилват приливите – така наречените перигейни приливи. Луната и Слънцето определят силата на приливите, но лунният прилив е около два пъти по-силен от слънчевия.

За първи път това природно явление е описано от американския астролог Ричард Нол през 1979 година. Той е и автор на термина „Суперлуние“. По думите на учените Суперлунието се случва около веднъж на половин година, но през 2017 г. вече наблюдавахме три такива явления.

Най-добре Луната да се наблюдава, когато току-що се е вдигнала над хоризонта или пък се готви да се скрие зад края на Земята. В тези моменти тя изглежда много по-голяма, отколкото нависоко поради феномен, наречен „лунна илюзия“. Разбира се, важно условие е, да няма облачност.

Следващото Суперлуние ще наблюдаваме през януари.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара