Изборът на модерна висяща или таванна лампа може да звучи лесен, но всъщност изисква внимателно обмисляне както на пространството, така и на начина, по който лампата се вписва в интериора на стаята. Все пак  тя не е просто източник на осветление, а и ключов елемент от декора и това добавя допълнително внимание към избора ви. В тази статия ще разгледаме аспектите, които трябва да се вземат предвид при избора на модерни висящи лампи, видовете пространства, в които те често се използват, и накрая няколко съвета, които да помогнат за балансирания и стилен цялостен декор.

Как да изберем красива висяща лампа

Има 3 основни области, които трябва да се вземат предвид при избора на модерна висяща лампа:

  • Стил
  • Размер
  • Материал

Разбира се, всяка от тези характеристики трябва да бъде разгледана в контекста на дизайна и стила на обзавеждане на дома ви и различните помещения в него. Ако той е обзаведен в минималистичен стил например, трябва да избягвате класическата висяща лампа, защото контрастът може да е твърде голям. Или ако имате малка стая, лампата не трябва да е прекалено голяма, тъй като има риск да създаде клаустрофобична атмосфера, която е в противоречие с приветливото усещане, което най-вероятно искате да създадете в целия дом. По същия начин материалът, който избирате, трябва да съответства на дизайна и усещането, което цари в къщата ви, независимо дали става въпрос за метал, пластмаса, дърво, камък или стъкло.

Къде да монтираме новата ни висяща лампа

Като цяло висящите лампи осигуряват много светлина, те обикновено се окачват в стаите или зоните на къщата, където прекарваме най-много време. Като цяло става дума за 3 пространства:

  • Кухня
  • Всекидневна
  • Баня

Ако решите да поставите висяща лампа в кухнята, тя трябва да хвърля равномерна светлина и обикновено се монтира в една или повече стратегически зони на помещението, освен ако не изберете една основна светлина и не я комбинирате с други източници на осветление, например LED лента над фурната. Това понякога е добра идея, защото в кухнята има много различни зони, като например печка, бар плот и различни работни места, където приготвяте или консумирате храна.

 

 

Същите принципи често се прилагат при избора на висящи лампи за таван в дневната, въпреки че тук може би има повече свобода за експериментиране. Всекидневната е идеалната сцена за една забележителна висяща лампа или клъстер от светлини, където тя ще диктува до известна степен дизайна на цялото помещение.

А сега към третата стая, където модерната висяща лампа може да бъде интересен, макар и необичаен избор. Ако мястото позволява също така може да окачите интересни или привличащи вниманието по-малки лампи над умивалника или ваната. С висяща лампа в банята ще имате двойна полза – добре осветена баня и декоративен елемент, който често липсва в тази най-малка стая.

Благодарим ви, че споделихте времето си за четене на този материал за висящи лампи. В статия се стремихме не само да представим разнообразието от стилове и дизайни, които предлагат висящите лампи, но и да подчертаем тяхната роля в създаването на уют и комфортна атмосфера. Висящите лампи не са просто функционални предмети, в правилните ръце те могат да променят напълно визията на дадено помещение и да го направят да грее в буквален и преносен смисъл.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара