Грижата за имунитета, онази сила на организма, която ни позволява по-лесно да се борим с всичко, което околната среда и ние самите си причиняваме, е особено важна през зимния сезон. Тогава слънчевите лъчи са недостатъчни, плодовете и зеленчуците не са прясно набрани, а вирусите ни нападат един след друг. Вниманието ни трябва да е още по-повишено, ако усетим, че имаме срив в имунната система.

Най-общо казано, имунната недостатъчност е група от разнообразни състояния, при които защитните процеси в тялото ни не функционират по правилата. Тогава боледуванията, предизвикани от инфекции, се повтарят често, протичат по-тежко и се проточват по-дълго. При слаб имунитет дори от обикновена простуда можем да се залежим.

Какво можем да направим?

Едно от най-важните неща е, разбира се, здравословният начин на живот. Той се състои основно в повече движение навън и разнообразно хранене. Балансираната храна, която намалява риска от хранителни дефицити, е база за силен имунитет и условие болестите да стоят надалеч.

Специалистите по хранене твърдят, че човек трябва да се храни в умерени количества, но с много разнообразни храни. Според тях с ежедневна консумация на зеленчуци, плодове, зърнени храни, мляко, месо, риба, ядки и бобови храни можем да си набавим необходимите витамини и минерали. Препоръчително е също така да се ограничат количествата на мазнините от животински произход, както и храни и напитки, богати на захар.

Според лекарите някои храни имат важно отношение към имунната система. Такива за белтъчните продукти и тези, които са богати на витамини и минерали. Във функционирането на имунната система участват основно витамин С, витамините от група В, както и някои минерали като цинк и магнезий.

Най-добре за тялото ни е те да се набавят от сезонни зеленчуци, а не от екзотични плодове, пропътували океани, за да стигнат до нас. Цвекло, ряпа, целина, алабаш, пащърнак и моркови са подценени зеленчуци, които могат да ни доставят нужните витамини и минерали.

Защо е важно балансираното хранене?

Небалансирано хранене може сериозно да смути работата на естествените защитни сили на организма и да причини траен недостиг на всички жизненоважни елементи. Ако в резултат на недостатъчно и непълноценно хранене теглото падне под 80% от оптималното, имунната система започва да страда. Тогава организмът е подложен на атака от различни инфекции, които от своя страна намаляват апетита и увеличават недостига на ценни хранителни вещества.

Дефицитът на всеки витамин и минерал се отразява на тялото и го отслабва. В особен риск са децата, бременните и възрастните хора.

Важно е да се знае също така, че ако си набавяте нужните витамини и минерали само чрез храната, няма как да прекалите. Но ако взимате хранителни добавки, задължително следете за каква възрастова група са предназначени и каква е препоръчителната доза. В противен случай има опасност полезните допълнителни вещества да се превърнат в токсични за организма.

Имуностимулатори

Децата, възрастните хора с отслабен имунитет и хронични заболявания, както и бременните жени и кърмачките имат по-голяма нужда от имуностимулатори, т.е. от допълнително подсилване на организма. Същото важи и за хората, които са прекаралите тежки заболявания или такива, които са подложени на тежък физически и психически труд.

Има специфични и неспецифични имуностимулатори. Първите завишават имунитета на организма към специални микроорганизми и задължително трябва да се предписват от лекар. Вторите действат общоукрепващо за организма. Такива са повечето витамини, минерали и добавки от растителен произход, за които можете да се консултирате с фармацевт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара