За това колко е импулсивна женската природа мъжете разказват немалко легенди. Но малцина от тях са наясно с истинската причина за дамските капризи.
Лошото самочувствие, внезапната отпадналост, нервността или душевният подем – всички тези приливи и отливи в психиката и организма на жената се управляват от Луната.

full-moon-451605_1280

Всички хора са подвластни на природните ритми – смяната на ден и нощ, на годишните сезони. Само че жената, за разлика от мъжа, е зависима от още един цикъл – месечния. Той започва с първия ден на менструацията и приключва с настъпването на следващата. Средно този месечен цикъл съвпада по времетраене с лунния месец, който е 28 дни.

Учените предполагат, че в далечното минало, когато жената не е ползвала контрацептиви, не е и помисляла за аборти и е живяла в пълен унисон с космическия ритъм, месечният й цикъл е отговарял напълно и на всички фази на лунния месец, като началото му е съвпадало с първата фаза на Луната – новолунието, и е завършвал с последната фаза – пълнолуние.

При някои жени тази биологична точност се е съхранила и до ден днешен, но в доста случаи цикълът сега е с няколко дни отклонение от новолунието и пълнолунието. Това колебание обаче не е фатално. Дадената по-долу схема е съобразена с класическата връзка между месечния цикъл и лунния месец, но е приложима и при жените с леки колебания в личния календар. Тя ще ви помогне да разберете загадъчните закони, по които небесното тяло направлява живота ви, и да сте наясно кога да сте предпазливи, защото здравето ви е уязвимо, или кой е най-подходящият момент да се подложите на диета.

Новолуние – първа фаза на месечния цикъл

Това е периодът, когато започва месечното кръвотечение. За поевечето жени тези дни означават дискомфорт, болезнени усещания, лошо настроение. Първите дни от цикъла, намиращи се под знака на съвсем младата Луна, рядко са благоприятни. През тях женският организъм се намира в най-ниската точка на жизнеността: имунитетът отслабва, появяват се чувство на тревожност и необясним страх, склонност към депресия.

Здраве

През този период се засилва действието на приеманите лекарства, но нараства и рискът от странични ефекти.
Организмът най-добре усвоява витамини и минерални вещества, особено магнезий, калций и желязо. Затова и лекарите препоръчват именно в дните на новолуние да се започне какъвто и да е оздравителен курс – например профилактичен прием на поливитаминни комплекси или имуностимулатори. Важно е да запомните и че през този период организмът е уязвим за всякакви форми на натравяния – от ухапване от насекомо до отравяне с несъвместими продукти.

Козметика

По правило жената не е склонна да отделя внимание на външността си през новолуние. Козметолозите обаче смятат, че този период е благоприятен да се погрижите за кожата с масажи и овлажняващи продукти.

Диета

Това е най-доброто време да започнете строга диета, да станете вегетарианци или да се направи прочистване на червата. В първата фаза се усилва процесът на натрупване на мазнини и по тази причина е добре да не прекалявате с калоричната храна. Младата Луна помага и на тези, които твърдо са решили да скъсат с алкохола или цигарите.

Пълнолуние – втора фаза на месечния цикъл

Това е така нареченият постменструален период (средно от 5-ия до 14-ия ден на женския месечен цикъл). Луната расте, пълни се, а с нея и женския организъм укрепва, настроението е приповдигнато. От жената струи лекота и обаяние.

full-moon

Здраве

От гледна точка на физиологията това е фазата на съзряване на яйцеклетката и излизането й от яйчника – овулацията. През този период яйчниците отделят голямо количество естрогени – хормони, които регулират съзряването на яйцеклетката. Те обаче действат не само в половата сфера, но оказват благотворно влияние на сърдечносъдовата дейност, костно-мускулната система (в частност регулират постъпването на калций в костите). Тези хормони обезпечават на жената бодро, жизнерадостно настроение и максимална работоспособност.

Козметика

Това с най-добрият период да експериментирате с нов крем или промени в грима. Тези дни са изключително благоприятни и за кардинална промяна на прическата – подстригване, боядисване. А ако косата ви цъфти или пада, сега е моментът за подхранващи маски или изплакване с билкови отвари, които ще я заздравят и ще й придадат блясък и сила.

Диета

Диетолозите са категорични, че дните с пълнолуние са подходящи за лечебно гладуване.

Луната се нащърбва – трета фаза на месечния цикъл

Това е предменструалният период, условно заключен между 15-ия и 28-ия ден. Наблюдава се спад в жизнените сили, жената става раздразнителна, лесно се разплаква. Какво се случва?

В организма й в изобилие се произвежда друг хормон – прогестерон, който стимулира придвижването на яйцеклетката по маточните тръби и подготвя матката за евентуално приемане на зародиша, ако е осъществено оплождане. А заедно с това, уви, влияе угнетяващо на психиката. Ако бременността не е настъпила към 27-ия ден от месечния цикъл, яйчниците прекъсват отделянето на прогестерон. Кръвоносните съдове отговарят със спазми на рязкото понижаване на нивото на този хормон, което е и вероятната причина за типичното предменструално главоболие.

Здраве

В периода на умиращата Луна най-ефективни са всички релаксиращи проиедури – медитация, разхлабващи масажи или масажи, намаляващи спазмите. Ефикасно действат и процедури с билкови отвари.

Козметика

Това е най-доброто време за дълбоко почистване на кожата. Заемете се също така и с епилация – тя няма да е толкова болезнена, а и ще се забави растежът на космите. Моментът е идеален и за отстраняване на козметични дефекти като брадавици или бенки.

Диета

В тези дни можете да се поглезите с нещо вкусно. През този период храната се усвоява no-лошо от обичайното и жената не трупа активно килограми.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара