Плодовете и плодовите сокове безспорно са полезни и пълни с витамини, но има случаи, когато стават вредни, защото си взаимодействат с лекарствата, които приемате, предупреждава Канадската медицинска асоциация.

Ефектът е открит за първи път случайно, когато тест за лекарствени взаимодействия с алкохол използва сок от грейпфрут, за да скрие вкуса на етанола. Ефектът все още е най-добре изследван с грейпфрут и сок от грейпфрут, но подобни последствия са наблюдавани и с други цитрусови плодове. Лекарите съветват пациентите си да избягват всички цитрусови сокове, докато по-нататъшни изследвания не изяснят рисковете.

Нормалните количества храна и напитки, като например един цял грейпфрут или малка чаша сок от грейпфрут, могат да причинят токсичност при предозиране на лекарствата, които пациентът приема. Дори плодът, консумиран три дни преди приема на лекарството, все още може да има ефект.

Веществото фуранокумарини (и в по-малка степен флавоноиди) в грейпфрута влияе на основните ензими, които преработват лекарствата в черния дроб и тънките чревни епители. При прием на някои лекарства (например такива за понижаване на холестерола) веществото на грейпфрута удвоява ефекта от медикамента. Получава се свръхдоза. При други лекарства (например антиалергични препарати) грейпфрутът не позволява абсорбация на цялото количество медикамент от тялото и намалява терапевтичния му ефект.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара