Този малък диворастящ храст е познавал добри времена. Според легендата, през XVI век Елизабет, царица на Унгария, 72-годишна и болна от подагра и ревматизъм, благодарение на розмарина успяла да възвърне силата си на двадесетгодишна и подмамила краля на Полша, който се влюбил и оженил за нея.

„Водата на унгарската царица“ съдържала розмаринови клонки, киснати в ракия, както и други билки – майоран, лавандула, познати днес като противоревматични средства.
Розманирът наистина по мага при ревматизъм, слабост в крайниците, световъртеж, чернодброни и жлъчни оплаквания и

дори при полови смущения.

Спокойно можем да му отделим място в кухнята – за сосове и зеленчукови супи. За печено свинско и овчо месо, което трябва щедро да се наръси с розмарин. Определени южни видове пчелен мед имат високо съдържание на розмарин и запазват всички негови качества.

От розмарин може да се приготвя полезен и ароматен чай, както от мащерка. По една щипка на чаша е достатъчно.

Може да се пие няколко пъти дневно.

Външно приложение: може просто да пуснете клонче розмарин във ваната си. Тази баня обаче трябва да се прави по- скоро сутрин, защото е тонизираща, а не сънотворна (приписват й се стимулиращи сексуалността качества).

Препоръчва се също на слабовати деца и изморени стари хора.
Може също шепа розмарин да се вари 15 мин. в 1л вода и с отварата да се правят топли компреси на засегнати от ревматизъм части на тялото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара