„Войната на Хана“ е роман, вдъхновен от истинската история на жената, която Айнщайн нарича „майката на атомната бомба“ и „Гулаг“ – включва информация от хиляди мемоари на лагерници и огромни документални архиви. Книгата разкрива бита и нравите на лагерите;
тяхната йерархия; националните и социалните особености във взаимоотношенията на осъдените; кошмара на робския труд, глада и униженията. Книгата разказва за безсмъртна любов и велики открития, но и за отговорността на големите учени пред историята.

Берлин, 1938 г. Брилянтната физичка Хана Вайс е на ръба на най-голямото откритие на XX век – разделянето на атома. Тъй като е жена, при това еврейка, постиженията ѝ са омаловажавани, пренебрегвани и дори присвоявани от немските ѝ колеги. Когато обаче избухва войната, Хана разбира, че откритията ѝ може да дадат най-мощното оръжие в ръцете на Унищожителя на еврейския народ.

Ню Мексико, 1945 г. Майор Джак Дилейни каца в пустинята на Ню Мексико с мисия: да залови шпионина в свръхсекретната ядрена лаборатория в Лос Аламос, който подава кодирана информация на нацистките учени. Главният заподозрян е загадъчната Хана Вайс – един от водещите експерти в екипа на Робърт Опенхаймер, работещ върху създаването на най-мощното оръжие, което ще предопредели изхода на войната. В трите дни разпити, в които се опитва да разграничи истината от лъжата, Джак разбира, че с Хана си приличат повече, отколкото си е представял. В един момент границите се размиват и разпитващ и разпитван разменят ролите си. Нищо не е такова, каквото изглежда.

За автора

Джан Елайъсбърг е режисьор и сценарист, носител на множество награди. Сред дългия списък от произведения в богатата ѝ творческа биография са режисираните от нея пилотни епизоди за продукции на телевизиите Си Би Ес, Ен Би Си и Ей Би Си, като „Маями Вайс“ и „Уайсгай“; безброй епизоди от различни телевизионни сериали, сред които: „Тринайсет причини защо“, за Нетфликс – „Бул“, „Нашвил“, „Родителство“, „Магьосниците“, „Синя кръв“, „Военни престъпления: Лос Анджелис“, „Свръхестествено“ и десетки други.

Тя е режисьорът и на игралния филм „След полунощ“. Елайъсбърг е и високо ценен сценарист, автор на сценарии за филми, в които водещи персонажи са жени със силни характери,  както във „Флай Гърлс“, жените военни пилоти през Втората световна война, играни от Камерън Диас и Никол Кидман за продуцентската компания „Фокс 2000“, и още много други. „Войната на Хана“ е дебютният ѝ роман.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара