„Музикална кутия“ е рубрика, която прави реверанс към корените на София Филм Фест – киномузикалните фестивали от края на 90-те години.

Световната премиера на филма-концерт по случай 30-годишнината на любимата ни блус и рокендрол банда „Подуене блус бенд“ ще ни срещне с Васко Кръпката и още 20 знаменити родни музиканти. „Васко Кръпката и Подуене блус бенд: 30 години на пътя“ на режисьора Мартин Балтаджиев ще разтърси с мощен звук, впечатляваща визия. Всичко това ще се случи на 26 септември от 20.30 часа в кино „Люмиер Лидл“.

За почитателите на френските шансони, на Едит Пиаф и Шарл Азнавур, е специалното филмово предложение

„Шарл за Азнавур“,

съвместна продукция на режисьорите Марк ди Доменико и Шарл Азнавур. Голяма част от архивните документални кадри, използвани във филма, са дело на самия Азнавур. Известният френски музикант и артист ги прави с първата камера, която Едит Пиаф му подарява през 1948 година – тогава той все още не знае, че тази камера ще се превърне в негово увлечение за цял живот. До 1982 година Шарл заснема часове материал, който поставя основите на неговия филмов дневник.

Той снима живота си и в същото време живее като на кино. Където и да отиде, камерата го следва и регистрира всеки детайл – миговете от живота, местата, през които преминава, приятелите, любимите, проблемите. Няколко месеца преди да напусне този свят, Азнавур започва да систематизира филмите си с помощта на Марк ди Доменико. Така се появява идеята за този документален филм, който може да бъде видян на 25 септември – 18:30 часа в Дома на киното и на 26 септември – 20:15 часа – във Френския институт – Кино „Славейков“.

Публиката в София ще има възможност да види документалния

музикален филм „Ина де Ярд“,

режисиран от Питър Уебър, председателят на международното жури на 24-тия София Филм Фест.

Историята е портрет на група пионери реге-музиканти, пресъздаващ социалните ценности на този стил в музиката и страстта към нея на едно по-старо поколение в опита му да я предаде на по-младите. Сюжетът напомня историята около създаването на „Буена Виста Сошъл Клъб“. Група ветерани музиканти от Global South се събират за концерт. Филмът представя формацията, която свири кавъри на класически хитове, смесени с кадри от оригиналите, които са отпреди 50 години… Филмът на Питър Уебър може да бъде видян на 25 септември – 18:00 часа – във Филмотечно кино „Одеон“ и на 27 септември – 18:00 часа – в Дома на киното.

„Мариан и Ленърд: Любовни думи“

на режисьора Ник Брумфийлд е задълбочено вглеждане във връзката между легендарния канадски музикант Ленърд Коен и норвежката му муза Мариан Илен.

Филмът отвежда зрителите на пътешествие в миналото на Коен и документира любовта на живота му и негова муза – Мариан (една от най-известните песни на Коен е „So Long Marianne“, посветена именно на нея). След като се разделят, Мариан и Коен продължават да общуват до края на живота си. И двамата си отидоха от този свят в рамките на няколко месеца един след друг през 2016 година и Ленард Коен остави трогателно последно писмо до Мариан, събрало дълбоката му любов и уважение към нея… Филмът може да гледате на 26 септември – 18:00 часа във Филмотечно кино „Одеон“ и на 29 септември от 18:00 часа в Дома на киното.

„Бащите на хардкора

на режисьора Йън Макфарланд проследява историята на двама от най-уважаваните музиканти в света на ъндърграунд музиката – Роджър Мирит и Вини Стигма от американската група „Agnostic Front”, които са в началото на 40-та година от своята кариера, а мейнстриймът въобще не е чувал за тях.

Това в никакъв случай не означава, че те не са добри музиканти или нямат своята публика, а само доказва, че хардкорът като под-жанр на пънка е останал в нелегалност от самото си създаване и верен на себе си се превръща в индивидуално движение. Филмът представя днешния живот на музикантите, като умело преплита в историята и архивни кадри от местната телевизия, както и видео и снимки на групата. Филмът може да бъде видян на 27 септември – 18:30 часа – във Филмотечно кино „Одеон“ и на 3 октомври – 21:00 часа – в Дома на киното.

Единствената прожекция на чаровния филм „Аврора“

на Стиан Сервос и Бенджамин Лангеланд е на 27 септември – 18:30 часа във Френския институт – Кино „Славейков“.

Историята се вглежда в странния свят на норвежката старлетка Аврора Акснес и трудностите около създаването на втория ѝ албум и световното ѝ турне. Филмът е интимен и жизнен портрет на една млада поп-звезда, която се стреми да осмисли своето място в света. Дори да изглежда невероятно, музикалната индустрия продължава да бъде брутално място за оцеляване на изпълнителите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара