Ваня Манова е мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания. Тя отговаря за развитието на локалната стратегия на компанията: поддържане растежа на картовите и електронните разплащания на тези пазари, въвеждане на иновациите и технологичните решения на Mastercard, създаване на стабилни партньорства с ключови клиенти, с правителствения и с публичния сектор. Преди да се присъедини към екипа на Mastercard, Ваня има над 10 г. опит в банковия сектор. Член е на журито за конкурса „Най-добра българска фирма“, организиран вече 9 години от Fibank, и на Клуб Smart Lady, част от специалната бизнес програма за жени предприемачи на Първа инвестиционна банка.

Ваня, наблюдавате ли някакво пренареждане в живота си и в бизнеса си в днешната пост-ковид ситуация? След безпрецедентната изолация в продължение на месеци как излизаме от нея: по-силни и сплотени или по-уязвими и агресивни? По-самотни или по-зрели и смирени? Какъв е вашият начин?

Моят начин е да търся положителното във всяка ситуация, макар да признавам, че това не винаги е много лесно.

Какво научихте под „домашен арест“ и как го понесохте?

Все още не знам какво точно научих, но определено оцених и преосмислих важността и смисъла на физическото и социалното общуване – нещо, което преди приемах за даденост. Същевременно всички ние си дадохме сметка колко много време и енергия сме губили понякога в напълно излишни пътувания и лични срещи, особено в бизнес план. „Домашният арест“ ни помогна да оптимизираме комуникацията си и цялостните процеси, да се фокусираме върху важните неща.

През месеците карантина се наложи да сме много повече на „ти“ с технологиите. Станахме ли всички по-дигитални? Това за добро ли е?

Аз категорично вярвам, че използването на технологиите по правилния начин носи безкрайно много ползи за всички. Да, всички станахме по-дигитални и това беше някак неизбежно. Но докато за много хора този преход беше съвсем естествен, за други не беше чак толкова лесен. В крайна сметка вярвам обаче, че всичко това може да се използва за добро.

Дигиталните технологии определено спестяват време и ресурси. Освен това са много удобни и далеч по-сигурни – с необходимото уточнение, че се изисква дигитална култура за правилната им употреба. И понеже работя за Мастеркард – технологична компания с основен фокус върху електронните разплащания, ще дам два примерa. На първо място, безконтактните плащания безапелационно станаха „новото нормално“. Освен че са бързи и удобни, те се превърнаха и в символ на безопасния и хигиеничен метод на плащане. Стигна се дотам, че търговците препоръчваха (или дори направо изискваха) да им се плаща безконтактно – като част от безконтактната доставка, която те осигуряваха. В този контекст, ние реагирахме много бързо и увеличихме лимита за безконтактно плащане без ПИН от 50 на 100 лв.

По отношение на електронната търговия, по данни на Blue Point 17% от българите са пазарували онлайн за първи път (!) по време на разразилата се пандемия. 40% от българите пък са купували онлайн артикули и услуги, които никога преди това не са пазарували. Сигурна съм, че това ще се запази като тенденция.

Промяната е най-голяма за децата, те живяха и учеха във виртуалната класна стая. Ще им се налага често да го правят и сега. Наложи се и учителите им да бъдат приобщени – почти силово на моменти – към дигиталните технологии, направили възможно дистанционното обучение. Какви ще са последствията според вас?

Училището вече няма да е това, което беше. И тук аз виждам много положителна тенденция. Силово или не, за няколко дни в образованието се случиха промени, които иначе биха отнели години. Процесите, разбира се, ще се усъвършенстват. Но посоката е правилна – баланс между физически и дигитални класове и занятия. А добрата новина е, че именно децата, благодарение на придобитите си дигитални умения още преди кризата, най-лесно и бързо се адаптираха към електронното обучение. И не просто се адаптираха, а много естествено го приеха. Днешните деца от най-ранна възраст боравят съвсем интуитивно с различни устройства и е напълно естествено, както си играят, гледат видеоклипчета и общуват виртуално, така и да ги използват за обучение.

Затвърдихте ли през това пандемично време убеждението си, че финансовата грамотност е ключово важна и че трябва да се изучава още в училище?

Финансовата грамотност винаги е била и ще бъде ключова за оптималния начин на живот на всеки човек. Познаването и разбирането на финансовите термини и услуги, които са в основата на предприемачеството, характеристиките на електронните разплащания – всичко това дава възможност на хората да взимат правилни и ползвотворни решения по отношение управлението на техните лични и бизнес парични средства. Финансовата грамотност е неразделна част от общата грамотност, тя е част от познанието за света. Затова е важно възможно най-рано да се положат основите на тази грамотност и след това те да се надграждат. И да, тези основи трябва да се положат още в училище, наред с останалите общообразователни предмети.

Как изглежда през вашите очи бъдещата парадигма на света?

Хората ще ценят много повече времето си и личния си живот. Затова те ще държат на удобни и сигурни продукти и услуги, включително държавни електронни и финансови услуги. Ще очакват да могат да ги получат по всяко време, навсякъде и да ги поръчват от своите смарт устройства.

В един момент ще можем да правим дигитално всичко, даже само от едно устройство. Отличното клиентско преживяване ще бъде в основата на всички бизнес модели в още по-голяма степен. Офисите ще бъдат все повече виртуални или пък хибридни. Материалните неща ще имат все по-малко значение, за сметка на преживяванията. Пътуванията ще бъдат много по-малко по бизнес и далеч повече за удоволствие в търсене на нови емоции.

Програмата на Fibank Smart Lady помага от 3 години насам на много жени да стартират свой бизнес. В сегашната криза бизнесът изпитва огромни трудности. Какъв съвет бихте дали на жените, които се колебаят да продължат ли започнатото, и на тези, които още не са решили какво да правят с мечтите си?

Няма един съвет, валиден за всички. Всеки бизнес има своите специфики и кризата има различно отражение върху различните бизнес модели. Най-важното е бизнесът да може да се адаптира към променената среда и новото потребителско поведение. За да е успешна тази адаптация са нужни обективни анализ, оценка и конкретен план, като най-добре е това да стане с професионално съдействие. Най-ценното на програмата на Първа инвестиционна банка Smart Lady е, че това е платформа за контакти – както между бизнесите, така и с професионалисти в различни области. За жените предприемачи, особено изправени пред трудности и изпитания, този контакт и подкрепа са безценни.

Ние в Мастеркард също подкрепяме малките бизнеси в днешния труден момент. Ще спомена само няколко примера. Наши експерти редовно взимат участие в различни онлайн семинари с цел обучение. С партньори за много кратко създадохме VibeМаркет, платформа, която позволява на много малки бизнеси да продават стоките и услугите си онлайн във Вайбър без да имат собствен онлайн магазин. В началото на Май заедно с ИАНМСП отворихме безплатна гореща телефонна линия за всички бизнес картодържатели на Мастеркард, където те могат да получават актуална информация за правителствените програми за подпомагане на бизнеса във връзка с COVID 19 и цялостната ситуация, в т.ч. и как могат да се възползват от тях. Тази информационна линия, създадена в момент на криза, ще продължи да се надгражда и да съдейства на бизнесите и в нормализираните времена, които, вярвам, предстоят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара