Измийте няколко килограма ябълки от какъвто и да е сорт. Без да ги белите, нарежете на резени, като почистите семенната част. Настържете ги или смелете с машинка за месо.

Поставете получената каша в дървен, стъклен или порцеланов съд и затиснете отгоре с капак. Не препълвайте съда, за да не изкипи, когато започне да ферментира.

Дръжте съда на топло. След като свърши ферментацията, прецедете. Получената теч­ност налейте в стъклени бутилки. Като престои извест­но време, тя се превръща в оцет.

Оцетът от ябълки е с ви­соко съдържание на калий и ябълчна киселина. Има съобще­ния, че той стимулира обра­зуването на червени кръвни клетки, укрепва кръвоносните съдове, действува антисеп­тично, помага при някои кожни заболявания, понижава кръв­ното налягане и др.

В някои страни го използ­ват при разширени вени, като кожата на засегнатите места се намазва сутрин и вечер, а едновременно се изпива чаша вода с 2 чаени лъжички оцет.

За понижаване на кръвното налягане се препоръчва преди ядене да се изпиват 1 до 3 чае­ни лъжички ябълков оцет в 1 /2 — 1 чаша вода.

Лечението с ябълков оцет трябва да става след консул­тация с лекар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара