Destiny Quartet е най-популярният кросоувър квартет в България. Гергана Алексиева (цигулка), Ивелина Туджарова (виола), Звезделина Халтъкова (цигулка) и новото попълнение – македонката Мая Михайловска (виолончело), са четири невероятни момичета, които владеят музикалната магия, съчетана с професионално изпълнение и атрактивна визия.

Миналата година момичетата имаха редица постижения у нас и зад граница, а тази започна с нови планове, свързани с модерни аранжименти на класически композитори и филмови шедьоври. Въпреки че пандемията отложи всички участия и проекти, Destiny Quartet не спира да твори дори по време на пандемия. Момичетата признават, че ситуацията ги е поставила малко като птици в клетка, но и смятат, че вероятно светът е имал нужда от спиране, за да оценим нещата, които имаме. Те вярват, че музиката трябва да продължи да звучи и да носи положителни емоции на хората, особено в най-тежките моменти.

Момичета, в момента живеем в безпрецедентна ситуация – пандемия от коронавирус, която спря света и затвори всички ни у дома. Кaк се чувствате?

Гери: Чувстваме се като птички в клетка. Ние сме творци, за да творим, трябва да летим.

Ива: Може би светът имаше нужда да спре за момент, както и хората. Живеем в напрегнато и забързано ежедневие и някак сме свикнали да приемаме доста неща за даденост, а други не оценяваме. Работим, бързаме и пропускаме моменти, за които след време малко или много ще съжаляваме. Тази ситуация ме накара да помисля за миговете, които изпускаме, без да искаме, да отделя повече време на себе си и семейството си, време, което преди нямах или си мислех, че нямам.

Звезди: В началото беше стресиращо, но мисля, че вече всички сме достатъчно информирани каква е реалната ситуация и се адаптираме възможно най-добре. Изпълняваме това, което зависи от нас и оползотворяваме времето си.

Мая: След като отпаднаха толкова много участия и пътувания, се примирих и вече дори свикнах с цялата ситуация. Ценя и се наслаждавам на времето, прекарано вкъщи – свиря всеки ден, практикувам пилатес три пъти седмично с онлайн инструктор, в момента подобрявам турския си език онлайн, чета или гледам Netflix.

 

А кое е чувството, което като творци най-силно изпитвате в тази ситуация?

Ива: Знаете, положението на артистите и музикантите в България не е леко. Разтревожена съм как ще се върнем в театрите и концертните зали и до каква степен ще са щетите за културата. Липсват ми концертите с момичетата, липсва ми трепетът на сцената и удоволствието да свирим нашата музика – заедно!

Гери: Всеки един от нас преминава през богата гама от чувства и емоции. От гняв, безсилие, тъга, заради това, че не можем да изпълняваме призванието си, до преоткриване, съзерцание и вдъхновение от това, че имаш време да осъзнаеш изкуството и неговата сила по нов начин.

Как се справя един артист с тази социална и физическа изолация? И колко дълго може да оцелее така?

Мая Михайловска

Мая: Ние, артистите, сме свикнали да репетираме от вкъщи. И по някакъв начин тази социална изолация не ни е чужда.

Гери: Имаме много примери за невероятни произведения на изкуството, създадени в социална и физическа изолация. Тя дори понякога е съзнателно търсена от творците. Ние сме така устроени, че можем дълго да се справяме, намирайки смисъл в изкуството и преоткривайки го. Но ние всички от Destiny Quartet със сигурност копнеем за нашите концерти, репетиции, записи и сцена. Това е начинът, по който ние се изразяваме.

Звезди: Със сигурност знаем, че това е временно и разчитаме, че също като нас и аудиторията ни бленува за културно-емоционални преживявания! Идеите ни не спират да се раждат, независимо каква е ситуацията и чакаме момента да ги осъществим! Взаимовръзката на артиста с публиката не може да бъде разрушена за няколко месеца.

А като жени какво най-вече ви липсва?

Ивелина Туджарова

Ива: Не са фризьорските салони! А женско парти с чаша вино, пикантни клюки и много смях!

Гери: Като жена и като човек ужасно ми липсва свободата. Шопинг, гримиране, поводи  за контене, да НЕ домакинствам чак толкова също. Но… „Свободата  Санчо..“ се превърна в мечта. Нещо, което се полага изконно на всяко човешко същество.

Сегашната криза ви отнема много, най-вече срещите с вашите фенове, с публиката. Но какво ви дава?

Гергана Алексиева

Гери: Сега имаме достатъчно време за нови идеи, за развитие на стари, които леко сме оставили на заден план поради липса на такова! Това да се концентрираме върху създаването на нова музика е страхотен лукс, който в момента оценяваме. Вече имаме няколко нови парчета, които очакваме с нетърпение да запишем.

Звезди: Дава ни шанс да преосмислим ежедневието и да благодарим за всичко, което имаме! Да отсеем важното от пренебрежимото и да разширим светогледа си, наблюдавайки. Това е и възможност без бързане да начертаем още пътеки за развитие.

Ние, публиката, сме лишени от живите срещи с артистите, но изолацията ни даде и много виртуални такива със световни творци, които участват в различни онлайн проекти. С кого ви се иска да свирите на виртуалната сцена днес? А на живо утре?

Мая: Ние може да не правим онлайн концерти, тъй като сме физически разделени, но не спираме да общуваме с феновете си в социалните мрежи. Представихме клипа към последното ни парче Miserlou-Flamenco изцяло онлайн, за да заредим феновете си с позитивната сила на музиката.

Звезди: Похвално и достойно за възхищение е всичко, което артисти от цял свят правят, за да повдигат духа на хората и да напомнят, че изкуството е вечен източник на позитивизъм и надежда. Ние сме правили различни колаборации с други музиканти – Мишо Йосифов и Вили Стоянов от джаз сцената, виртуозния млад китарист Димитър Благоев, големия македонски артист  Влатко Стефановски, всепризнат международно, Орлин Горанов и Акага, които нямат нужда от представяне, Люси Дяковска – любимка и гордост на цяла България и Германия. Но “На живо утре” е това, в което ще вложим енергията си! Незаменимо е усещането за обмен на енергия на истинската сцена! А събирането с други изпълнители е въпрос на съдба…

Звезделина Халтъкова

Гери: Не искам никаква виртуална сцена, въобще не ми харесва. Нямам нищо против да споделим в социалните мрежи наш истински концерт, но това да си дрънкаме от вкъщи стои като сладка закачка, любопитно разнообразие, но нищо повече.

И да си призная честно, изгледах няколко такива концерта  и бях тотално разочарована. В днешно време сценичното изкуство е част от съвремието. Никой не готви гурме с подръчни средства.

Какво според вас може да спаси духа в точно тази ситуация?

Гери: Точно това, за което си говорим тук на страниците на “Жената днес“. Да се обърнем към красотата на изкуството и неговата сила!

Ива: Любовта, вярата и хубавата музика, разбира се!

Миналата година за вас беше много успешна. Кой е първият проект, който ви се иска да споделите с публиката, когато това отмине?

Гери: Най-много ни се иска да споделим нашия концерт-спектакъл “Усещане за Жена“. Създадохме го с много любов по повод представянето на дебютния ни албум Scent of a Woman. С помощта на провокативните идеи на нашия неподражаем режисьор Касиел Ноа Ашер, лазерно-светлинните магии на англичанина Анди Фокнър, превърнахме този концерт в истински завладяващ спектакъл. Както за нас като артисти в него, така и за публиката. Очакваме с огромно нетърпение да го представим отново.

Мая: Създаваме нова музика, която имаме шанса да споделяме със света виртуално, благодарение на онлайн платформите, но мечтаем да я представим и на живо! Надяваме се отново да имаме възможност за международни участия.

Вие сте от артистите, които разчупват музикалните рамки в класически кросоувър стил. Защо избрахте кръстопътя в музиката – където класиката се среща с други стилове?

Гери: Това отговаря на съвременния начин на живот, на забързания ритъм. Красотата на традицията в комбинация с модерната ефектност на поднасяне. Неслучайно Two Chellos, Bond, David Garett, Andrea Bocelli завладяха сърцата на толкова много хора. Разбира се, най-голяма роля, за да развием този жанр в такава степен, беше късметът да работим с композитора Маурицио Абени.

А на кръстопътищата в живота привърженици ли сте?

Звезди: Съдбата не пита дали си готов за кръстопът! Тя просто те изправя лице в лице с пътеките пред теб и чака да види дали си пораснал, помъдрял и разбрал. Кръстопътищата могат да са провал, но могат и да са трамплин! Ние избираме второто!

Вашата страст извън музиката?

Ива: И четирите обожаваме да пътуваме по света, особено заедно! Срещата с нови хора, традиции, култура, вкусове ни зареждат и вдъхновяват да творим.

Мая: Моята страст извън музиката е футболът. Докато гледам мач, трябва да сте по-далеч от мен. Изучаването на чужди езици е другата ми страст и ми е изключително полезно, когато пътувам.

За какво мечтаете?

Ива: Към момента, да се върнем към нормалния начин на живот с музика, концерти, публика…

Гери: Световно турне, „Оскар” за музика и „Грами” награди в много категории. Не само мечтая, а истински го вярвам. С Ива, Звезди, Мая, Маурицио Абени и Марко Страчони, това е достижима мечта.

Любовта е

Звезди: Смисълът и първопричината на всичко.

Мая: Любовта е благодат. Когато правите нещо с любов, вие се обединявате с енергията и силата на Бог и получавате неговата благословия. Тогава всичко става по-лесно и по-красиво.

Има ли урок, на който ви научи сегашната ситуация?  

Гери: За мен урокът е, че трябва да ценим свободата, демокрацията, приятелството. Трябва да ценим радостта от това колко лесно беше да докоснем света и колко далечен и недостъпен е сега. Да се надяваме, че страхът няма да надделее. Научих, че страхът е пагубен.

Мая: Мен лично тази ситуация ме научи да имам повече самоконтрол, да отделям време за себе си, здравето, храненето и физическото си състояние.

Ива: Надявам се урокът да е за всички – понякога може да забавим темпото и да се обърнем с усмивка към хората, за които ни е грижа!

Всички си говорим как светът вече няма да е същият. Какъв ще е? Как си представяте утрешния ден?

Гери: Надявам се всички да сме по-добри хора. Да сме по-широко скроени. Да сме загърбили суетата и завистта, да сме намерили смисъла в себе си, в любимите хора. Да сме усетили с нова сила радостта от  живота.

Звезди: Слънчев и изпълнен с щастие ще е светът! Аз съм непоправим оптимист!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара