Костюмът тип Шинел и днес се радва на популярност, въпреки че вече отбеляза своята шейсетгодишнина. (през 1987 г, б.р.) Изискан като стил, семпъл като линия, той е синоним на елегантността на жената над 30-те и едва ли някой си спомня, че в средата на 20-те години тази класическа дреха е шоки­рала пито толкова света на модата, колкото поведението на неговата създателка Коко Шанел.

Дори Салвадор Дали, известен с находчивостта си, трудно е намирал думи с нея. „Заобиколена от седеф, злато и крисдал, маски, огледала, парфюми седеше Шанел – на главата с шапка, с която никога не сс разделяше.  Нетърпе­ливо пушеше и говореше ли, говореше…“

Тази странна же­на допускала до себе си само най-близките си приятели, съпрузите. Сер Жозе Сер, нашумял за времето си испански художник, сс славел е огромните си платна Съпругата му, Мизия, била най-близката приятелка на Коко. „Големия си уснех,  признава Шинел, започнал прел 1919 година, дължа предимно на Мизия. Тя осмисли работата ми.“ Мизлия познавала отблизо художници Реноар Толуз-Лотрек и композитора Григ.

Една вечер, през април 1919 година, двете приятелки си бъбрели в дома на Мизия.Същия ден във вестниците се появило съобщение за залавянето на убиеца Анри Дезире Ландрю в луксозен магазин за порцелан на улица „Риволи“. Разпознат бил по аромата на употребявания парфюм Зачетена във вестника, Коко решила, че жените, които започвали вече да се обличат „а ла Шанел“, сигурно ще искат и да ухаят така. И с присъщата си самоувереност тя настойчиво се обърнала към парижкия създател на парфюми Ернест Бокс: „Искам аромат, който ще подхожда на всич­ки жени, също както моята мода.“ Той трябвало да въздействува еднакво силно както на трибуната за конни съ­стезания, така и сутрин в метрото. „В моите дрехи жената може да отиде преди обед на покупки, след обяд на чай и вечер на театър – парфюмът ми трябва да притежава съ­щите качества“ – добавила Шанел.

Не след дълго в лабораторията на Бокс били готови де­сет шишенца опитни аромати, номерирани от 1 до 5 и от 20 до 24. Шанел избрала № 5. Така се родил един от най- известните парфюми на нашия век – Шанел № 5. Първо­то шишенце Коко естествено подарила на Мизия Сер. По същото време Пол Ириб предложил на Шанел проект за нови накити – многоредни гердани от изкуствени перли, които се носят до днес и са характерни за почерка на мод­ната къща Шанел.

Днес колекциите на къщата Шанел се създават от извест­ния моделиер Карл Лагерфелд, който се старае да запази творческия дух на Коко. Но казват, че това не е Шанел…

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара