Българите са сред най-големите поддръжници на идеята повече жени да влизат в политиката. Това показва проучване на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, даните от което са обобщени специално за БНТ.

Изследването е проведено в 65 държави по целия свят и сред повече от 66 000 души.

Подкрепата за идеята у нас събира повече привърженици отколкото е средното за света.

За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.

41% от българите отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията „ще бъде същият“, а 7% казват „по-лош“. 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на „по-добър” пред „по-лош“ нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Ако в България мнозинството е готово да даде лидерските позиции в женски ръце, то в световен мащаб по-голямата част от хората не смятат, че това би променило нещо – цели 41%.

17 на сто мислят, че идеята не е добра. Това е с 10% повече, отколкото у нас. А подкрепящите жените в политиката са 34%.

Северна и Южна Америка са най-категорични, че това би означавало по-добър свят. На противоположната позиция обаче са Близкият Изток и Северна Африка. Само там преобладава мнението, че нежният пол във властта не трябва да доминира.

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция оставя очевиден отпечатък. Полът също. При жените е много по-голямо очакването, че светът ще бъде по-добър, ако от високите трибуни звучи женски глас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара