В коя година на добрите намерения се намираш? Първа, тоест изпълнена с ентусиазъм? Трета – с леко кисел вкус на разочарование, но все още налична надежда? Пета, а ла: „Няма смисъл от добри намерения, но хайде да спазим традицията“?

Не, не си счупена, когато добрите ти намерения траят три дни и после се връщаш към старото си аз. Това е биология. Биология на промяната. И понеже сме хитри, сега заедно ще използваме тази биология вместо да вървим против нея и ще направим реалност всяко едно добро намерение, което ни е избягало в годините.

А сега, за да има смисъл да четеш нататък, затвори очи и избери! Какво ще бъде тази година? Ще отслабваш? Ще спираш цигарите? По-малко вино? По-малко викане по децата? Ще отстояваш себе си? Ще превърнеш най-накрая хобито си в малък бизнес?

Избери само едно от гъмжилото от желания в главата си. И така започва

ДЕН ПЪРВИ ОТ НОВИЯ ЖИВОТ

ЗАЩО поддържаш 5 килограма наднормено тегло от няколко години? ЗАЩО не можеш да се накараш да поискаш повишение на работа или да се отървеш от работата, която не понасяш?

Защото твоето старо аз е навик, програмиран с времето, а ти си един биологичен робот, който следва зададената команда. За да видим как точно работи този биологичен робот, ще ти разкажа…

…Как отслабнаха чистачките?

Невроизследователят Джо Диспенза разказва за следния експеримент. В голям обект, където работят множество чистачки, разделят дамите в две групи и на едната казват:

„Дами, работата по почистването е много натоварваща физически – клякате, ставате, изкачвате стълби. Това е голям преразход на калории и със сигурност ще намалите теглото си.“

На втората група не казват нищо и те си продължават работата съвсем нормално.

След месец се оказва, че първата група са свалили килограми – нормално, нали са се движили, клякали, ставали, изкачвали стълби?

Втората група, обаче, която „не знаела“, че ще отслабва, си останала на същото тегло. Нищо, че физически погледнато имали абсолютно същото натоварване!

Излиза, че вашите килограми нямат много общо с уравнението калории приети, калории изразходени! Колкото и да сме убедени в диетата и тренировката си, няма как да игнорираме резултата от този и подобни експерименти! С други думи, движенията в реалния свят, обстоятелствата, дори плановете и действията НЕ предопределят резултатите. Тогава какво?

За биологичния робот

Ние, хората, се раждаме като компютри почти без инсталирани програми. Затова Природата, Вселената, Господ – наречете го, както искате – са направили така, че детският мозък да работи на честота за програмиране в първите няколко години от живота.

Раждаме се „спящи с отворени очи“ – мозъкът работи в делта честота на вълната – и всичко, което се случва около нас ни програмира за бъдещето, без да го осъзнаваме и без да го помним на по-късна възраст.

Бебето „вижда“ и „чува“ как мама се кара с тате за сметките, не разбира, не запомня, но съвършеният му компютър складира всичко директно в подсъзнанието, където тези принципи на живота ще му послужат като програма за бъдещето.

Преминаваме през първите си няколко години от делта в тета мозъчна вълна. Чували сте за тета хийлинг, тази хипноза, при която практикът поставя нови програми директно в подсъзнанието ви? Малките деца се намират точно в това състояние през цялото време.

Постепенно мозъкът им започва да работи в алфа – състоянието на леките медитации, фокусът е към вътрешния свят, докато външният остава в мъгла.

През цялото това време вратата към подсъзнанието е отворена, в него се изливат „принципите на живота“ и после малко по-малко се затваря с времето. Ето така още в първите години на живота ни ние придобиваме ценни инструкции за оцеляване!

КОИ сме ние през очите на другите. КАКВО можем и не можем. КАКВО е възможно и какво не. КАКВО е „за нас“ и какво „за другите“. Всичко това остава записано в нас като закони.

Веднъж влезли тези програми в нас, те се изпълняват несъзнателно. Генерират МИСЛИ! Генерират ЦЕЛИ! Генерират ЧУВСТВА!

Твоите мисли не са твои мисли!

И твоите чувства не са твои чувства! А най-жалкото е, че и твоите цели не са твои цели. Те са цели на програмите, които имаш в момента.

И програмите ни не свършват с тези, натрупани в детството. Програмирането тогава е най-лесно и бързо, но програмирането никога не свършва!

Повторение + Емоция = Нова програма

Сега си представи какво всъщност са рекламите по телевизията? Повторение + Емоция = Нова програма.

Попадала ли си на реклама, която ти казва, че „на една определена възраст“ костите ставали чупливи? Или че имунитетът намалявал? Ето ти програма.

Повтаряла ли си си с години, че си разсеяна? Или че имаш бавен метаболизъм? Или че отлагаш?

Ето ти програма!

ДЕН ВТОРИ ОТ НОВИЯ ЖИВОТ

Вече знаеш защо си такава, каквато си. Какво се случва обаче, когато искаш да направиш промяна в себе си?

Имаш програма точно за това тегло, точно за тези отношения с децата, точно за тази работа за толкова пари, точно за такъв тип партньори. И можеш да си кажеш на 1 януари или когато и да е било, че вече ще живееш така, вече ще правиш онова, но… след няколко дни нещата се връщат обратно.

Защо? Защото програмата си има защита. От гледна точка на биологията ти, всяка твоя промяна всъщност е едно смущение в програмата.

Добрата новина е, че можеш да създадеш нова програма! И докато говорим за „програми“, това звучи малко ала-бала. Ако обаче разбереш БИОЛОГИЯТА на промяната с малките и неврони, невронни мрежи и химически реакции, които предизвикват мислите и поведението ни, това е свобода!

„Трудните“ моменти на създаването на твоето ново АЗ ще бъдат много по-лесни, ако знаеш точно какво се случва в тялото ти и защо ти подава мисли като: „Май тази цел не беше подходяща“, „Ще започна от първи януари“, „В момента се подготвям, ще започна после“.

Спомняш ли си желанието, което си избра в началото на тази статия? От него ще направим програма, ще я инсталираме, ще я интегрираме и тя ще заработи безотказно!

ДЕН ТРЕТИ ОТ НОВИЯ ЖИВОТ предстои! Очаквай рецептата в следващия брой на списание Жената днес!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара