Моделът, който виждате, е от последната колекция на Емпорио Армани, показана в Милано. Кльощавите модели очевидно се завръщат.

Преди няколко години 21-годишната Ана Каролина Рестон, бразилски фотомодел, лице на Армани, почина след инфекция, причинена от анорексия. Преди да влезе в болница, Ана е преживявала на ябълки и домати. Когато починала, тежала 40 кг при ръст 174 см. Теглото отговаря на нормата за 12-годишно момиченце, високо 150 см.

Ето я:

2 години по-рано балерината от Болшой театър Анастасия Волочкова беше уволнена, защото си е позволила да напълнее до 49 кг при ръст 167 см. Нейният индекс на телесната маса е 17,6. Това е под границата на нормалното тегло и според официалните данни на американските власти човек с такъв индекс се счита за болезнено слаб.

Тя изглежда така:

За сравнение:

Топмоделите са със средно тегло 54 кг при височина 174 см.

Момичетата на Playboy тежат средно 54 кг при ръст 170 см.

Средното тегло на носителките на титлата „Мис Америка” е пак 54 кг при височина 168 см.

Елитните спринтьорки тежат средно 53 кг и са високи 164 см.

Средната американка над 20 години е с тегло 68 кг при ръст едва 160 см. Това прави индекс на телесната маса 26,3, което пък ще рече наднормено тегло.

Огромна част от тези жени посвещават години от живота си в борба с килограмите. Те подчиняват своето ежедневие на това да мразят тялото си. Има дори такова патологично състояние, при което болните режат (буквално) части от тялото си, защото не ги харесват и страдат от това. Долната граница на момичетата, които страдат заради тялото си, непрекъснато пада. Деца, които още не са стъпили в пубертета, се подлагат на драконовски диети, често завършващи с анорексия, булимия или друго психично разстройство. Ядат, повръщат, броят калориите и трохите, получават хормонални увреждания и не могат да имат деца.

Тъй като тези момичета искат да живеят живота на манекенките и всячески им подражават, Асоциацията на модните дизайнери в Испания забрани преди време кльощавите модели по подиумите в Мадрид и изработи моден етичен кодекс. Италия последва примера й. По онези ширини манекенките с индекс на телесната маса под 18,5 нямаха много ангажименти, но тенденцията продължи най-много година. Солидарен, Жан-Пол Готие пък направи специална колекция за 100-килограмови жени. Говореше се, че в САЩ са спрели култовия сериал „Али Макбийл”, защото звездата в него Калиста Флохарт е болезнено слаба и дава лош пример. Американската модна индустрия разработи и специална система за хранене на манекенките, която да гарантира балансирана диета и здравословно тегло. Но това са стихийни инициативи. Кейт Мос все още е една от най-добре платените модели на планетата, а производството на всякакви хапчета за отслабване конкурира по печалба оръжейния бизнес и наркопазара. Каквато и колекция да представи Готие, светът харесва високите, слабите и красивите, и това е нещо като закон божи.

Но пък, като стана дума, виждали ли сте нарисувана кльощава Ева да съблазнява Адам с ябълка? Аз не. Къде е райската градина тогава?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара