Сантош Рао е завършил реномиран индийски университет по мениджмънт с магистърска степен по бизнес администрация. Бил е успешен консултант по мениджмънт в сферата на човешките ресурси и други дейности, свързани с развитието на бизнеса. След завършването на основния курс на фондация „Изкуството да живееш”, вдъхновен от основателя на фондацията Шри Шри Рави Шанкар, той става доброволец към фондацията и инструктор. Вече 10 години Сантош Рао е посветен на социалната работа на фондацията в сферата на здравето, образованието, човешкото развитие, разрешаването на конфликти и опазването на мира. Сантош Рао е преподавал по програмите на „Изкуството да живееш” в индийските въоръжени сили, затворите, полицията, различни правителствени служби, фирми и колежи. Програмите са насочени към намаляване на стреса, създаване на чувство на радост и ентусиазъм, подобряване на здравето и благосъстоянието, хармонизиране на междуличностните взаимоотношения, повишаване на съзнанието, творческия потенциал и ефикасността. В основата на програмите стои дихателната техника Сударшан крия. Показателен е случаят с масовите самоубийства на фалирали фермери неотдавна в щата Андра Прадеш. Хиляда фермери преминават през семинарите на „Изкуството да живееш”, които Сантош Рао води, и през следващите 7 месеца самоубийствата престават. Сантош Рао преподава семинарите и на 150 предали се терористи.

Сантош Рао нееднократно е идвал и в България, за да преподава антистрес програмите на фондацията.

Какво представлява дихателната техника Сударшан крия? Какъв е ефектът от нея?

Сударшан крия е проста и мощна дихателна техника. Всичко в този свят следва своя ритъм – движението на планетите, смяната на сезоните, животът, всичко. По същия начин нашето тяло има ритъм, имат ритъм чувствата ни, емоциите, мислите, дишането. Ритмичното дишане Сударшан крия изчиства нашия организъм. „Су” означава „правилен”, „даршан” означава „поглед”, а “крия” – „изчистващо действие”. Сударшан крия ни изчиства от негативните емоции, токсините, стреса, подобрява дейността на мозъка и влияе благотворно на имунната система. Когато сме стресирани, се отделя хормон, наречен кортизол, който според медицинските изследвания е причинител на много болести. Негативните мисли и емоции се складират във всяка клетка на нашето тяло под формата на токсини, които предразполагат към заболявания. С помощта на Сударшан крия този хормон се елиминира от системите ни, всяка клетка се изчиства, отваря се и се насища с кислород. Сударшан крия е нещо, което трябва да правите често, всеки ден, отнема само 20-ина минути.

А как се получава това? Дали е изцяло физически процес, или пък с помощта на дишането енергията преминава по различен начин през тялото?

Чрез дишането енергията достига до всяка клетка на тялото. Хората не отдават голямо значение на дишането си, не го осъзнават. Първото нещо, което ни се случва на този свят, е да поемем дъх, а последното – да издишаме и да си отидем оттук. През целия си живот вдишваме и издишваме до последния си дъх. Емоциите, разумът ни и дишането са свързани. Зад всяка емоция в ума има съответен ритъм на дишане. Когато сме ядосани, дишането ни става накъсано и бързо. Когато сме тъжни и депресирани – то е дълго и тежко. Съществува връзка между емоциите, ума ни и дишането. Не можем да контролираме директно и напълно емоциите с ума си, но можем да го правим с дишането си.

Каква е разликата между Сударшан крия и древните йогийски дихателни техники. Има ли разлика?

Шри Шри Рави Шанкар създава Сударшан крия в период на тишина и медитация. „Йога” означава единство на тялото и съзнанието. От древни времена в Индия се практикуват различни разновидности йога. В днешни дни обаче хората са твърде заети и не могат да отделят толкова много време за йога занимания. А Сударшан крия е лесна и достъпна практически за всеки техника и е много ефективна. Отнема не повече от половин час дневно, а презареждате и тялото, и ума си и ви остава много качествено време за вас, за семейството ви, за обществото, за работата ви.

Казвате, че има медицински проучвания, доказващи лечебния ефект от практикуването на Сударшан крия?

Да. Например при хора с доказана депресия. 70% от тези, които са правили дихателната техника, са се излекували. Доказано е, че Сударшан крия е по-ефективна от антидепресантите. Помага при хора с мигрена, високо кръвно, понижава холестерола. Със скенер може да се види позитивната промяна на мозъчните вълни при хора, практикуващи Сударшан крия. В интернет са публикувани различни медицински изследвания.

А как може да обясните усещанията по време на дишането, за които споделят някои хора – душата излиза от тялото им, видения, които може би са спомени от предишни животи, схващания на лицето или крайниците?

Последната мисъл, преди да заспите вечер, е първата мисъл, която ще изникне в съзнанието ви на сутринта. По същия начин последната мисъл във вашето тяло, преди да умрете, ще е първата мисъл в следващия ви живот. Нашата памет не е на 30-40 години, а на много векове. Докато практикувате Сударшан крия, изпадате в дълбока медитация, състояние на дълбок покой, в което нито сте буден, нито спящ. Състояние отвъд съня и отвъд покоя. И всяко чувство започва да се отваря, разцъфва като цвете. Тогава се появяват тези усещания за схващане на лицето или дланите, но това е добър знак.

И тогава можем да видим сцени от предишен живот?

Зависи от човека, при всеки е различно. Но не това е важно. Аз казвам на хората – правете Сударшан крия и бъдете щастливи в живота си. Това е важно.

В тази връзка – какъв според вас е процентът на карма и свободна воля в живота ни?

Аз виждам миналото като съдба, а бъдещето – като свободна воля. Не можеш да промениш миналото си, каквото вече се е случило, е минало, но можеш да промениш бъдещето си. Можеш да промениш живота си, да служиш на обществото. Всъщност има три вида карма – правиш нещо сега и резултатът е незабавен. Чувствам се жаден, пия вода и утолявам жаждата си. Вторият вид е, че правиш нещо, но резултатът от него не се проявява веднага, а по-късно в бъдещето. И третият вид – правя нещо сега, а резултатът се проявява много по-късно, в следващото ни прераждане. И е хубаво да осъзнаваме това, да осъзнаваме, че всичко, което вършим, дава резултат. Когато правиш добро на хората, помагаш им – получаваш добро.

От колко години се занимавате с йога?

От 10.

А успяхте ли да си отговорите на въпросите – кои сме ние, защо сме тук?

Това е въпрос, на който всеки сам трябва да си отговори.

А вашият отговор?

Този, който знае, няма да ви каже. Вижте, тези въпроси: кой съм аз, защо съм тук, къде съм аз, са много важни за всеки. Отделете време, за да си ги зададете. Търсенето на отговорите дава смисъла на живота.

Как учите хората на „изкуството да живееш”? Какво е изкуството да живееш?

Да живееш живот без стрес, живот с усмивки. Рождено право на всеки човек е да има тяло без болести и стрес и ум без болести и стрес. Но нито в училище, нито у дома ни учат как да живеем без стрес, как да изхвърляме негативните емоции. А това се постига с малко медитация, дихателни техники, йога, усмивки.

И позитивно мислене?

Когато правиш тези неща, ти неизбежно ставаш позитивен. Когато практикуваш Сударшан крия, изчистваш съзнанието си и се зареждаш с позитивизъм.

В курсовете си твърдите, че всичко, което се случва, се случва за добро. Наистина ли вярвате в това?

Да, вярвам. Защото няма нищо непроменимо. Всичко на тази планета се променя. И всяко нещастие, което сме си създали, води до нещо ново в живота ни, до нова надежда. Понякога се чувстваме зле, но трябва да го приемем, че е за добро.

Какъв е ефектът от медитацията върху тялото и съзнанието ни?

Когато сме уморени от работа, се прибираме вкъщи и си взимаме душ, за да изчистим тялото си. И както водата изчиства тялото ни, така медитацията изчиства съзнанието ни. Медитацията съществува във всяка религия по света в различна форма. По време на медитация тялото и съзнанието ви са в дълбока почивка и колкото повече медитирате, толкова повече пречиствате съзнанието си и се изпълвате с енергия. Медитациятa не е да се концентрираш върху мислите си, а напротив – да оставиш всички мисли, които нахлуват в съзнанието ти и просто да ги наблюдаваш. Можеш просто да наблюдаваш дишането си – за 5-10 минути, и умът се успокоява. Медитацията ни помага да сме здрави, щастливи и спокойни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара