Тайфуните и жените си приличали по характера. Така твърдят кръстниците на опустошителните бедствия с нежни имена. Прави са в едно: катаклизъм има. Всеки месец. Началото му е между 10-ия и 7-ия ден преди настъпването на „червения период“ в женския календар. Някои щастливки едва го регистрират. Но повечето преживяват катаклизъм със сила 9-а степен по скалата на Рихтер. Името му (ха, виж ти ирония!) е от мъжки род – ПМС, или предменструален синдром. Все още никой не е успял да го предотврати. Но поне щетите може да се сведат до минимум.

Сила на труса – 1-ва степен

Симптоми: Пиете много вода, а от една бира краката ви се подкосяват. Причината е, че няколко дни преди менструация организмът започва да задържа течности (недвусмислените доказателства са чувството за подпухналост, отекли крака, торбички под очите).

Друг физиологичен факт: понижава се нивото на фермента, който неутрализира етиловия спирт и предотвратява опияняването.Така че 10 дни преди менструация бъдете внимателни – дори и глътка аперитив може да ви удари в главата.

Спасителна акция: Заредете хладилника със сокове и минерална вода. За да се предпазите от задържането на течности, пийте сутрин на гладно чаша отвара от листа от червена боровинка – действа отводняващо.

Сила на труса – 2-ра степен

Симптоми: Опустошавате хладилника нощем, при това избирателно – само сладко, солено или кисело. Не се плашете, не сте бременна. Просто в преддверието на критичните дни се е разбушувал хормонът прогестерон (той контролира процеса на зачеване и износването на бременността), който предизвиква зверски апетит и леки извращения във вкусовите пристрастия.

Спасителна акция: Подгответе се предварително за нощните набези и оставете в хладилника нещо нискокалорично – печена тиква или сварени и пасирани тиквички. Така няма да се измъчвате на следващия ден от мисълта за погълнатите калории.

Сила на труса – 3-та степен

Симптоми: Категорично отклонявате покани за ресторант, но с наслада вдъхвате миризмата на боя или бензинови пари. Спокойно – необичайната промяна в обонянието всъщност е в реда на нещата по това време на месеца. Медиците я обясняват с настъпващия временен дефицит на калций, което според тях също е в реда на нещата.

Спасителна акция: За вечеря – два сандвича със сирене или кашкавал, чаша йогурт или чаша прясно мляко с чаена лъжичка мед. Млечните продукти набавят липсващата доза калций и отбиват предменструалната „токсикомания“.

Сила на труса – 4-та степен

Симптоми: Ревнувате бурно любимия от цялата по-слаба половина на човечеството. Чупитечинии, докато ги миете. Забравяте. Отказвате да отидете на купон, защото не можете да решите какво да облечете.Внезапните гневни изблици, потоците от сълзи, разсеяността, нерешителността – всичко това са гримасите на ПМС.

Спасителна акция: Сварете си чай от мента или лайка и добавете супена лъжица мед. В него (и препоръчаната доза) се съдържа магнезий, който действа отпускащо и прогонва чувството на тревожност и раздразнителност.

Сила на труса – 5-а степен

Симптоми: Постоянно правите забележки на хората около вас да не шумят дори и когато говорят шепнешком. Дразни ви всеки звук. Сънят ви е неспокоен и накъсан, защото за разлика от друг път лекото похъркване на мъжа ви сега ви изглежда като танково нашествие.

Сериозни числа

Жените, които разчитат на търпението като на единствено средство за справяне с ПМС, страдат от проявлението на синдрома средно 144 дни в годината, изчислиха учените. Жертви от този род са напразни, а понякога и вредни. Примирението само задълбочава дискомфорта, който с времето плавно преминава в предклимактеричен синдром, и страданията веднъж месечно стават всекидневни. Съществуват немалко средства, които облекчават това състояние – специални витамини, билкови смеси, хомеопатични препарати.При по-сложните случаи (смята се, че са около 7 % от всички жени) лекарите назначават хормонално лечение с натурални аналози на прогестерона.

Спасителна акция: Изострянето на слуха е нормална реакция в такъв момент. Щом ви натисне пред менструалното напрежение, започнете да пиете мултивитаминен комплекс с витамин В6, калций и магнезий – подобрява настроението и съня.

Сила на труса – 6-а степен

Симптоми: Търсите всякакви предлози да се измъкнете от интимните задължения към половинката, мъчи ви главоболие, чувствате се безумно уморена, затъвате в безплодни спорове за изясняване на отношенията. Идва ви да си окачите табела „Не пипай“, за да ви оставят всички на мира.

Спасителна акция: Яжте ананас. Екзотичният плод съдържа биоактивното вещество бромелай, което премахва главоболието, тежестта в гърдите и други симптоми на предменструалното напрежение. Когато „лекарството“ подейства, затвърдете терапевтичния успех в леглото – редовният и качествен секс е най-добрата профилактика на ПМС.

Сила на труса – 7-а степен

Симптоми: Всичко се обръща с главата надолу. Просто не можете да си намерите място от любовно желание.

Спасителна акция: Ако партньорът ви не издържа внезапните ви пристъпи на сексуална булимия, идете на фитнес. Упражненията с тежести за долната част на тялото увеличават кръвоснабдяването, активизират женските полови жлези, компенсират апетита за секс и смекчават другите прояви на ПМС.

Сила на труса – 8-а степен

Симптоми: Счупени нокти, порязан палец, петна от кафе по блузката, загоряла вечеря – вие сте ходещо нещастие!

Спасителна акция: Временно изключете от обращение ножове, вилици, ножички и пилички. Стойте далеч от електроуреди, не изкарвайте колата от гаража. Повишената предразположеност към битови, улични и производствени травми е отличителна черта на предменструалния синдром.

Сила на труса – 9-а степен

Симптоми: Сърцето ви стяга, дишате по-трудно, причернява ви пред очите, излиза ви алергичен обрив, хълцате, кихате, кашляте и в разстояние на час пети път тичате към тоалетната.

Спасителна акция: Хомеопатията помага, но си запишете час и при гинеколог.

Улови момента

Най-доброто време за любовни игри са първите две седмици след края на менструацията. В този период нивото на женския хормон естроген е повишено – настроението е приповдигнато, в очите има блясък, в кръвта – желание.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара