От далечната 1984 г. темата за жените, равноправието и насилието върху тях не беше присъствала в нито една изборна кампания в Канада. Беше забравена, сякаш не съществува. Канада се управляваше от името на богати бели мъже. Същевременно жените представляват 54 % от населението на тази огромна държава и 47 % от работещите й жители.

profimedia-0265080951

снимки Profimedia

Но по време на кампанията тази година един кандидат се обяви за феминист и спечели изборите. Лидерът на Либералната партия, 43-годишният Джъстин Трюдо, син на бившия премиер Пиер Елиът Трюдо. Той е гимназиален учител с педагогическо образование, бънджи и рафтинг инструктор, който има искрена усмивка, татуировки и готина прическа. Има още красива и умна жена, която целува страстно на публични места, и три деца, които не се свени да носи на ръце. Джъстин тренира бокс, редовно е в първите редици на гей парадите и сериозно се е заел да легализира марихуаната. Казват, че когато влезе в една стая, хората остават омагьосани. Сравняват го с Барак Обама. Той е истинска рок звезда.

Justin Trudeau And Family Leaving Malta

Консерваторите на основния му опонент Стивън Харпър го разпънаха на кръст по време на кампанията, обвинявайки го в неопитност и подигравайки се с младежкия му вид. Роди се изразът PILF (Prime minister I would like to f**k). Но Джъстин (както снизходително го нарича бившият премиер Харпър) се превърна не просто в сексапилен обект, по когото да въздишат жените по света, а в символ на промяната за канадците, които подобно на милиони хора по света са загубили доверието си в политиците.

„Аз съм феминист и се гордея с това. Майка ми ме е възпитала така, а баща ми – макар да беше от друго поколение – винаги ме е учил да уважавам правата на всички хора, независимо от пола и различията им”, каза Трюдо, преди да поиска гласовете на избирателите. В листите на неговите кандидати влязоха рекорден брой жени и представители на малцинствата.

Justin Trudeau Boxing

Канада досега заемаше срамното 50 място сред 145 държави, в които се измерва участието на жените в политиката. Джъстин Трюдо обаче

изпълни обещанието си за паритет в кабинета.

Точно половината от неговите министри са дами. „За мен е огромна чест да ви представя един кабинет, който изглежда както изглежда Канада днес“, обяви министър-председателят. В кабинета му има сикх, параолимпиец, афганистанка, бежанец от талибаните. Попитан защо е заложил на толкова жени, той отговори просто: „Защото сме 2015 година“.

Приема женското участие в кабинета като катализатор на бъдещи промени за нежната половина от Канада, иска да окуражи жените да се включат в политиката.

Montreal 2010 Gay Pride

Едно от обещанията на Трюдо е да заличи

20-процентната разлика в заплащането между мъжете и жените

на равни позиции. Да създаде повече дневни детски центрове, за да освободи жените да ходят на работа, да увеличи щедро майчинските придобивки и самото майчинство на 18 месеца, да прокара семейно данъчно облагане и привилегии за самотните родители.

Как ще стане това? Трюдо е категоричен, че ще увеличи данъците на богатите и ще остави бюджетен дефицит, за да подпомогне социалните си програми и икономическия растеж на Канада. „Вместо да пращаме чекове на милионерите, ще дадем тези пари на истински нуждаещите си“.

Явно Трюдоманията, която след Канада превзе целия свят, не опира само до сексапилната фигура на новия премиер.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара