Изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, потвърждава старото правило, че среднощното похапване е вредно за талията ни. Учените установили, че хората, които ядат между 11 вечерта и 5 сутринта, качват повече килограми от останалите. Защо?

На първо място, когато някой огладнее рязко в полунощ, той едва ли ще седне да си приготвя пилешка пържола и да бърка салата. Много по-вероятно е да се нахвърли на сладолед от фризера, чипс, шоколад и всякакви подобни висококалорични храни. На практика среднощните опустошители на хладилника поемат 12% повече калории от тези, които се хранят през деня.

croissant-648803_960_720

Това означава, че тези гладници лягат да спят с повишена кръвна захар. Тялото бързо натрупва излишно поетите калории като мазнини за резерв, защото докато спим, няма как да ги изразходваме.

Биологичният часовник на човека е настроен през нощта за сън, а не за хранене. Затова и инсулинът, който произвеждаме, за да закара захарта като гориво до всяка точка от тялото ни, не се възприема активно от клетките, както това се случва през деня. При натрупване на подобни навици за обилни среднощни закуски лесно се стига до инсулинова резистентност и диабет.

На всичко отгоре, похапването през нощта, разваля ритъма на човека и съня му.

Среднощните набези до хладилника водят до сериозна опасност и от инфаркт, предупреждават лекарите. Пълният стомах в легнало положение предизвиква езофагиален рефлукс и киселини. А на следващия ден след неспокойна нощ хормоните на апетита се повишават и водят до нови преяждания.

Лекарите съветват да спрем с храненето час и половина – два часа преди сън. Ако все пак тялото ви поиска храна през нощта, дайте му протеинова закуска под формата на кисело мляко или ядки, която ще го засити, без да повиши сериозно нивото на захар в организма.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара