Да заспиш може да е мечтана, но трудна работа, особено ако мозъкът ти продължава да е активен дори късно вечер. Тогава често помагат няколко трика:

painting-1077855_960_720

1. Медитация

Не е нужно да стоите два часа с кръстосани крака, шепнейки „Оммм!“, макар че със сигурност би помогнало. Медитацията е просто вашият начин да се отпуснете, да успокоите сърдечния си ритъм и да дишате по-добре. Това може да стане със свещи, тиха музика, повече въздух в стаята. Важното е да се съсредоточите за десетина минути върху нещо извън стресираното ежедневие и да дадете почивка на мозъка.

2. Дръжте дистанционните далече

Екраните държат мозъка буден. Всички екрани – телевизионни, компютърни и телефонни. Буден, но същевременно разсеян. Най-лошата комбинация, ако се опитвате да заспите.

3. Билков чай

Това не значи непременно лайка, въпреки че лайката е чудесна успокояваща билка. Можете да загреете тялото си с чай от джинджифил с мед и лимон, например.

4. Почетете книга

Но не избирайте скучна книга, защото това ще ви накара да посегнете отново към дистанционните. Ако не можете да оставите книгата по средата на кулминацията, започнете да четете по-отрано.

5. Не яжте десерт

Захарта възбужда. Ако все пак не можете без нея, пробвайте мед в чая.

6. Лягайте по едно и също време

Тренирайте тялото си и то ще се адаптира.

7. Вземете си вана

Не е нужно да обясняваме, че когато мускулите ви се отпуснат, това ще отпусне и мозъка. Той също е мускул. За по-добър ефект добавете етерични масла като лавандула.

8. Топло мляко

Бабешка рецепта, но някои се кълнат в този номер.

9. Намалете осветлението

Вечер преди лягане намалете осветлението в стаята, в която стоите. Тялото ви ще схване намека.

10. Бройте овце

Не, това не е шега. Представете си как тези черно-бели овчици прескачат оградата, а вашата задача е да ги преброите. Този метод може да ви се вижда поостарял, но никак не е за пренебрегване. Фокусирането върху нещо толкова отдалечено от вас ще приспи мозъка.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара