Плашещите факти, цифри и разговори за рака на гърдата изобщо не са повод за паника. За да държите далеч от себе си страшната женска болест, опознайте враговете и съюзниците на здравия бюст.

breasts-1008881_960_720

Враговете

В медицинската литература ще ги срещнете под сериозно научния знаменател „фактори на риска“. От тях вероятно Вече сте чували за:

  • възрастта. Всяка година отгоре след навършването на 35 трупа риск от онкопатологии;
  • наследствеността. Ако майка ви, леля ви, сестра ви или първата братовчедка са жертви на заболяването, вие сте в рисковата група;
  • подранила първа менструация или късна менопауза. Доказана е зависимостта между високото ниво на естрогена и рака на млечната жлеза;
  • късна първа бременност (след навършване на 30 г.);
  • стрес.

Освен тях животът на всяка жена е пълен със случайни или съзнателно претърпени епизоди, които впоследствие се оказват ключът към шокиращото заболяване.

Инфекции

И най-баналното възпалително заболяване в женските полови органи нарушава производството на хормони от яйчниците. Млечните жлези реагират незабавно: появяват се подозрителни уплътнения, болезнено подуване и т.н. Инфекциите, предавани по полов път, също може да подтикнат клетките към опасни мутации. Затова редовните посещения при гинеколог (поне два пъти в годината) не би¬ва да са досадно задължение, а жизненоважна мярка.

Аборти

Прекъсването на бременност е пагубно за женските гърди. Веднага след оплождането започва хормонална „перестройка“, чиято цел е да подготви организма за раждане, а гърдите за кърмене. След аборт клетките претърпяват шоков обрат. Те трябва спешно да се върнат към предишното си състояние. При някои не се получава и те започват да се видоизменят.

Продължителен прием на противозачатъчни

Според повечето изследвания, проведени по всички канони на медицинската наука, хапчетата антибебе не увеличават риска от рак на гърдата. В същото време, ако отидете на преглед, защото сте напипали нещо тревожно, един от въпросите към вас ще е: „Вземате ли противозачатъчни и от колко време?“ Смята се, че продължителният прием на хапчета (повече от 4 години) до първото раждане провокира злокачествени изменения.

Страх

Ето един много категоричен пример за твърдението, че всички болести са от главата. Страхът от рак (между другото доста често срещана женска фобия) е в състояние да отключи друго нерядко заболяване на гърдата – мастопатията. Съвременната медицина не гледа на нея като на предвестник на рака на млечната жлеза. Но има случаи, особено при изразени хормонални смущения, когато такъв обрат е възможен.

Травми

По своите последствия травмата на женската гръд е сравнима само с удар под кръста при мъжа. На мястото на синината след удар може да се образува киста. В какво ще се преобрази понататък- никой не знае. Така че, дръжте се като мъже при всяка заплаха за бюста, използвайте ръцете като щит.

Диети и кулинарни изстъпления

И двете са еднакво опасни. Последователността в спазването на жестоки диети води до хормонален дисбаланс, а той от своя страна – знаете вече последствията. Промяна, но към лошо в стройното съотношение между хормоните, предизвиква и злоупотребата с мазнини от животински произход, косервирани и мариновани продукти.
В рисковата група със сигурност са и пълните жени с нарушена обмяна на веществата.

Съюзниците

Секс

Женската гръд е като барометър в личния живот. Чувствителна е към всяка неприятност и страда, много страда от самотата в леглото, особено ако е на млади години. Дългото полово въздържание причинява застой на кръв в малкия таз, а това разстройва хормоналната регулация. Затова женската гръд обича и се стреми към ласки. Радва се на оргазъм, защото тогава в кръвта попадат и бързо стигат до нея жизнено необходими вещества.

Кърмене

Красив и стегнат, женският бюст е най-силното сексуално оръжие. Само че основната му задача не е да съблазнява, а да кърми. Ако бъде лишен от най-важната си природно зададена функция, ако не произвежда кърма или я произвежда твърде кратко, във вътреклетъчната обмяна на веществата настъпват неблагоприятни промени. Добрите лекари съветват: раждайте и кърмете колкото се може по-дълго. А лошите нямат нищо против да ви отърват от това бреме само заради едната естетика.

Полезна трапеза

Както има храни, които пробуждат рака, така има и противоотрова. След мащабно проучване Комитетът по диета, хранене и борба с рака на Националната академия на науките в САЩ отправи официална препоръка: йод и витамин С пазят от злокачествен тумор на млечната жлеза. Набавяйте си ги всеки ден с морски дарове, зеле, портокали, лимон, касис. И настойка от шипки вместо вода.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара