През целия си живот се сблъскваме със стресови ситуации. Стресът е състояние на психическо напрежение, което възниква заради силни  външни или вътрешни въздействия.

Представете си сцена от филм, в която самите вие участвате.

Рано сутрин е, намирате се в задръстване на оживен булевард и дори кракът ви е изтръпнал от натискане на газта и спирачките. И изведнъж придобивате магьоснически умения и започвате да чувате мислите на хората.

 • ”Оф, дали забравих включена ютията?”;
 • ”Мразя оперативките сутрин! Кой им е казал, че всяка сутрин трябва да се събираме в 8 часа като на физзарядка.”;
 • ”Утре ще стана половин час по-рано и няма да съм в задръстването.”;
 • ”Защо не приех да работя от вкъщи? Виж какво си причиних.”;
 • ”Само да стигна и ще завърша доклада за шефа си, който трябваше да изпратя до 8:00 часа.” И т.н.

И там някъде в тълпата забелязвате една жена, която седи спокойно в колата си, дори нахално си пее и танцува. Готови сте да я обвините за своя стрес, без дори и за миг да си „откраднете” от щастието й и да й пожелаете: „Бъди щастлива!”.

Важно е да знаем, че

стресът е стъпка от развитието ни.

Доказано е, че всеки един от нас, от самото си раждане, е подложен на стрес. Той е физиологичен отговор на организма на екстремни събития. Организмът произвежда адреналин и се появява реакцията „бий се или бягай“.

Стресът може да бъде предизвикан от всякакви събития. Раждането е  първият, след това идва храненето, детската градина, училището, изпити, сватби, смърт, раздяла с любим човек и така нататък.

Да, щастливите епизоди в живота ни също могат да предизвикат стрес! Той е пряко свързан с интензивността на емоцията.

Но да се върнем към същината на въпроса –

как да се справим със стреса?

Обикновено, когато говорим за стрес, имаме предвид притеснение от нещо неприятно и лошо. Има стресови фактори, които са универсални за всички – преживяно насилие, смърт на близък човек, заплаха за живота, раздяла с любим. С течение на времето стресът има тенденция да отшумява. Например, когато седнете зад волана за първи път, се притеснявате, но след няколко месеца успешно шофиране пътуването става рутинно. По този начин стресът адаптира човека към променената среда.

Не забравяйте, че стресът е нещо нормално, без него не бихме могли да се адаптираме и да оцелеем.

Може ли стресът да предизвика депресия?

Стресът е един от факторите за развитие на депресия, но невинаги е причината. Ако сте стресирани, това не означава, че ще изпаднете в депресия. Точно обратното, стресът от тренировка или учебна сесия може да намали вероятността от появата на това разстройство.

Хората се различават значително по начина, по който реагират на стрес. Личността на човека може да повлияе на това колко силно той  може да се отрази на здравето, включително на психичното здраве. Депресията не е единично състояние, а съвкупност от реакции на организма. Някои от тях, като например

краткосрочна загуба на емоционална чувствителност, раздразнителност и умора,

са по-вероятни при хроничен стрес. Други – пълна емоционална празнота, тежка умствена умора, физическо изтощение – не са пряко свързани с него. Дълготрайният стрес може да бъде причина за депресия. Това може да е грижата за болен роднина, сериозно хронично заболяване или живот под прага на бедността – нещо, върху което имаме малък или никакъв контрол. И тогава тялото става по-уязвимо към депресия.

Обръщат ли се хората към психолог заради стрес?

Рядко може да се чуе човек, който посещава психолог или лайф коуч, да изразява себе си с думите: „стресиран съм”. Обикновено идват с депресия или безпричинна тревожност, с нарушения в съня и заспиването или с проблеми с концентрацията. По време на срещата разказват за трудни житейски обстоятелства или състояния, които по някакъв начин са свързани със стрес – комуникация на работното място, лични взаимоотношения и други причини.

В България посещението при психолог или лайф коуч почти никога не е превантивно. Хората се обръщат към специалист, когато стане ясно, че всичко останало не помага и проблемът е стигнал твърде далеч. Обикновено търсят утеха в храната и алкохола, в интернет, в развлекателната индустрия или в честата смяна на партньорите си с обяснението, че „издирват голямата и истинска любов”.

Понякога избягването на стресови ситуации се превръща в основна стратегия, но това не помага в дългосрочен план. Някои хора се подлагат на още по-голям стрес, като се принуждават да работят денонощно с надеждата, че това ще им помогне, или пък влизат в безразборни връзки. Някои променят навиците си в привидно правилната посока – хранят се правилно, спят, спортуват – но без лечение това не винаги е достатъчно.

Не забравяйте, че всеки от нас е подложен на стрес и е много важно как се държим, когато сме под стрес.

Няколко съвета как да се справяте със стресови ситуации:

Не правете предположения, не приемайте нещата лично, когато някой ви казва нещо. Винаги вършете най-доброто, на което сте способни. И още:

1. Не взимайте решения в ситуация на остър стрес.

Изключение са природните бедствия, когато става въпрос за спасяване на човешки живот.

2. Бройте до 10.

3. При конфликт

опитайте се да напуснете стаята. Преместете се на друго място, където няма никой наоколо, или излезте навън. Огледайте се бавно. Докато премествате погледа си от един обект към друг, мислено опишете как изглеждат те. Това ще ви помогне да се освободите от вътрешното напрежение.

4. Навлажнете челото, слепоочията и артериите на ръцете си със студена вода (най-много в дланите на ръцете си).

Налейте вода в чаша и я изпийте бавно, концентрирано. Съсредоточете вниманието си върху усещанията, докато водата се стича в гърлото ви.

5. Изправете се.

Разтворете краката си на широчината на раменете и при издишване се наведете, като отпуснете врата и раменете, така че главата и ръцете ви да висят свободно към пода. Дишайте дълбоко, като наблюдавате дишането си. Продължете да правите това в продължение на 1-2 минути. След това бавно се изправете – внимавайте да не се замаете.

6. Важно е да си изясните причината за стреса, за да можете да се справяте с негативните му ефекти.

7. Общувайте с хора, които са силни, оптимистично настроени и потърсете общи интереси с тях.

8. Потърсете подкрепа от близките си.

И тук е важно да подчертая – подавайте им обратна връзка, ако усетите, че при разговор с тях изпитвате стрес.

9. Не заявявайте на себе си и на околните:

„Аз съм силен и с всичко мога да се справя”. Признайте първо пред себе си и после пред останалите, че сте под стрес и че той ви разрушава (чрез храна, пиене, залитане в спорт, оставане сам, захващане с много работа, алкохол, безразборни връзки).

10. Не си създавайте очаквания.

Винаги лъжливите очаквания ни водят до стрес. Например, очаквате до края на живота си да сте с определен човек, да работите на едно и също работно място, в една и съща работна среда. Събуждайки се всяка сутрин, благодарете за всеки миг и за всичко, което имате. Оставяйте негативното в миналото си (разговор или емоция) и не се връщайте към него. Събирайте в един буркан камъчета от щастливите си мигове, независимо от къде и по какъв начин сте ги получили.

11. Ако сте подложени на стрес при учене

редувайте работа с активен физически труд – като Хемингуей, Толостой и други гении. Ето и една интересна случка, с която ще разберете по-добре какво казвам.

Съсед на Хемингуей минал покрай неговата градина и го видял, че пише. Попитал го какво прави, а писателят му отговорил, че работи. След два часа същият съсед минал отново покрай къщата на Хемингуей и го видял, че копае. Тогава вече щастлив му казал: „Ето вече работиш!“. Писателят се усмихнал и продължил с копаенето.

Това е пример за справяне със два вида стрес. Първият – при интелектуален труд, вторият – с чуждите предположения.

12. Премахнете външни източници на стрес (музика, филми и книги).

13. Когато изпаднете в стресова ситуация, насочете вниманието си към нещо хубаво, спомнете си щастливи моменти.

14. Поставяйте си цели, които можете да постигнете, бъдете реалисти. Разочарованието от неуспехите ни води до стрес.

15. Упражнявайте се и спортувайте.

16. Хранете се здравословно, спазвайте дневен режим.

17. Наслаждавайте се на живота.

18. Не забравяйте, че сме силни, когато вярваме в себе си.

19. Живейте тук и сега!

20. Превантивно посещавайте психолог или лайф коуч.

Не е срамно да се справяте с помощта на специалист. Колкото и медицински статии и учебници да прочетете, не можете да замените лекаря. Специалистът има натрупан с годините обиктивен опит и в ролята си на страничен наблюдател ще ви помогне адекватно.

21. За да не причинявате стрес на околните

спазвайте всичките двадесет правила и внимавайте какво изказвате като мнение и позиция. Устойчивостта на стрес е способността да преодоляваш трудности, да разбираш, а не да потискаш емоциите си, да разбираш човешките настроения, да проявяваш сдържаност и такт.

Превенцията на стреса е от съществено значение за поддържане на емоционалното здраве. Важно е да следвате общите принципи за изграждане на устойчивост към стресови ситуации. Това ще удължи живота ви и ще го подобри многократно.

Ето някои начини да контролирате неприятните преживявания и

да се справяте с емоционалния стрес:

 • „Стремете се към целта си и не се борете за нищо“ –

това е съветът на Ханс Селие.

 • Постъпвайте с другите така, както искате те да постъпват с вас.
 • Не се опитвайте да правите всичко наведнъж;

не забравяйте да си почивате. Монотонната работа ви уморява, а смяната на дейностите ви помага да запазите силата и здравето си.

 • Оценявайте радостта от истинската простота в живота,

като избягвате всичко показно. Това ще ви спечели обичта и любовта на другите.

 • Не влизайте в ролята на жертва.
 • Преди да предприемете нещо в конфликтна ситуация, преценете силните си страни и възможността за действие.
 • Опитайте се да виждате светлата страна на събитията и хората.
 • „Вземете пример от слънчевия часовник – бройте само радостните дни“ – народна мъдрост.
 • Ако е необходимо да се заемете с депресиращо неприятна задача (разговор), не я отлагайте за по-късно.
 • Дори и да нямате успех по даден въпрос (или разговор), опитайте се да видите положителната страна.

Не живейте в спомени за неуспехи. Опитайте се да увеличите успехите си и увереността в способностите си.

 • Поставяйте си реални и важни цели във всичко, което правите.

Научете се да се възнаграждавате разумно за постигането на целта си.

 • Мислете за себе си и обичайте себе си.
 • Не се страхувайте от нищо.

За завършек ще ви пожелая да се усмихнете, да отпиете глътка от питието, което имате до вас, да потърсите превантивно психолог или лайф коуч и да не се стресирате като започнете да анализирате минали събития, себе си или хората около вас.

Ако разпознавате тревожност или стрес, можете да си запишете час при мен през WhatsApp или Viber на: +359889401781

Facebook Twitter Google+

0 Коментара