Мила Маречкова е управител в Бритиш Американ Табако България от 2014 година. Завършила е френска гимназия, след това продължава образованието си в УНСС, специалност „Финанси“. Има магистърска степен по финанси и бизнес администрация. Стартира кариерата си в Българската търговско-промишлена палата, а после се присъединява към Adidas – в годините, в които компанията прави първите си стъпки на българския пазар. В Бритиш Американ Табако работи над 19 години на ръководни позиции в различни сфери на търговията и маркетинга. Член е на Управителния съвет на КРИБ.

Срещаме се отново с нея след почти 4 години, за да си поговорим за предизвикателствата и кризисното време, в което живеем, за мечтите, за страховете, за бъдещето и опазването на природата, както и за пътя на успеха.

Г-жо Маречкова, минаха почти 4 години от последния ни разговор, през което време се случиха много кризисни неща – пандемия и всичките последици от нея, война, растящи цени, поскъпване на живота. Всичко случващо се пренареди ли по някакъв начин живота ви? 

Радвам се да се видим отново и благодаря за поканата за този разговор. Като дългогодишен читател и приятел на вашето списание ми е изключително приятно, че в този динамичен свят с много турбуленции напоследък, има и стабилни и добри неща, като например, поредния брой на „Жената днес“.

Няма как да не се замислям върху кризите, които споменахте, и осъзнах, че най-лошото, което ни причиняват всички тези проблеми, е така нареченият синдром на отложен живот. Когато се срещаме с трудности, често ни се иска да си кажем, че и това ще мине. Не съм спирала да работя и да мечтая нито за момент. Не се опитвам да отричам трудностите, но се фокусирам върху позитививен и проактивен начин на мислене – какво аз мога да направя, за да подобря нещата. В първата фаза на пандемията, когато бяхме затворени вкъщи, си взехме едно красиво и умно кученце, която стана част от семейството ни и е голяма радост.

Ако всичко, което се случва през последните години е вид урок – кой е урокът, който научихте?

Нормално е най-често да мислим за краткосрочната ситуация, за случващото се в момента, през последните дни или години. Стремя се да сравнявам личните си размисли с идеите на мъдри хора от всички времена. И изводът, до който стигам, е че през цялата си история човечеството се сблъсквало с най-различни проблеми и точно те са ни помогнали да се развием и технологично и морално. Някога и за нашите дни ще се пише в учебниците по история и най-важното е какви хора ще сме в края на този параграф.

Също така, трябва да мислим не само за себе си и за удобството в ежедневието ни, защото всичко може да почука и на нашата врата.

Опитвам се да имам позиция, отношение и отговорно поведение към заобикалящия ни свят, както към момента, така и мислейки за бъдещето на поколенията след нас.

Вие лично от какво се страхувате най-много – както в личен план, така и относно правенето на бизнес в България?

В личен план се страхувам за нормалните за всеки човек неща, за близките ми, за здравето, страх ме е да не мога да мечтая и да нямам право на избор.

Развитието на „БАТ България“, компанията, която ръководя, се гради на ценностите, които ни насърчават: да сме отговорни, да поощрявме многообразието, да имаме възможност да вземаме решения, да бъдем бързи и смели – няма място за страх сред тях. За мен излизането от зоната на комфорта е път към успеха.

Кои са най-големите предизвикателства пред това да ръководиш успешен бизнес в България?

Аз не мечтая за успеха, а работя за него. В това отношение предизвикателствата ме мотивират още повече, защото когато човек работи с вдъхновение и удоволствие, бариерите се преодоляват с лекота. Всички предизвикателства са споделени с екипа, и гледаме на тях като на възможност. Успешното ни представяне би било немислимо без силен, прогресивен и мотивиран екип, какъвто е нашият. Най-големият актив в една компания и гаранция за успешен бизнес не са парите, а хората.

Нашият бизнес е в силно регулирана индустрия и се гордея, че с всичките ни действия като отговорна компания ние сме предпочитан работодател в България. През последните години бяхме оценени и наградени от водещи независими организации за различни постижения и инициативи на бизнеса ни в страната, сред които и за Най-добър работодател. Искрено вярвам в нашия успех, както и че утре ще сме по-добри от днес.

А кое смятате за най-трудно за една жена, която управлява голяма компания?

Не съм сигурна, дали този стереотип за мъже и жени-лидери все още трябва да има място, когато обсъждаме стратегии за управление на бизнеса.

Най-трудното, но и най-важното за всеки който управлява голям бизнес, е да е истински лидер и той и служителите да гледат в една посока – това означава изградено доверие и мотивация на хората за работа и успехи. Много ми е трудно да вземам решения само с главата, без да включвам сърцето, това са най-трудните ми решения.

Вие лично откъде черпите подкрепа и кураж?

Средата в компанията ме вдъхновява да продължавам смело към създаването на едно по-добро утре, каквото е и мотото ни (A Better Tomorrow™). Така постигаме прогрес в глобалната стратегия за качествена промяна на нашия бизнес чрез портфолиото ни от алтернативни и потенциално по-малко рискови продукти. Радвам се, че и „БАТ България“ има своя принос за тази трансформация.

Подкрепа и кураж черпя от семейството, от колегите, от приятелите и най-вече от постигнатите до моменти успехи заедно с екипа, с който винаги празнуваме заедно.

Ръководената от вас компания провежда зелени ициниативи и подпомага различни културни проекти. Колко важна е ролята на бизнеса в опазване на наследството ни?

Лично за мен бизнесът би трябвало да насърчава добрия и отговорен пример в това отношение, независимо дали става въпрос за зелена кампания или обществен проект. Затова ние не само подкрепяме, но и реализираме редица подобни инициативи, те са част от нашето ДНК, както като корпоративно мислене, така и като хора. Щастливи сме, че успяваме да мотивираме много хора, тъй като нашите кампании се подкрепят от партньори, служители, доброволци, популярни личности, медии, както и биват оценявани положително от престижни институции и организации.

Аз лично обичам промяната, технологиите и прогреса и мисля, че те движат обществото напред, но също силно вярвам че единственото, което няма нужда от промяна, а от защита е природата.

В предишния ни разговор през 2019 г. казахте, че иновативното устройство за нагряване на тютюн – glo – е по-малко рискова алтернатива на традиционното пушене. Наскоро излезе и изследване по въпроса. Дайте ни конкретни данни, които потвърждават, че това е продукт с намален риск?

В началото на месец септември БАТ публикува резултатите от едногодишно проучване в реална среда на glo™ ( то се основава на тестването на предишни модели устройства glo, предхождащи hyper X2), което показа, че пълнолетните пушачи, които са преминали изцяло към glo™, са постигнали значителни и устойчиви подобрения в няколко показателя за потенциална вреда, в сравнение с тези, които са продължили да пушат.

Резултатите от това проучване са най-важните данни, които някога сме генерирали за glo и за категорията на продуктите за нагряване на тютюн като цяло. Окончателните резултати от нашето едногодишно клинично проучване на glo™ предоставиха нови важни данни, които допълват доказателствата в подкрепа на glo™ като продукт с намален риск ( Въз основа на тежестта на наличните доказателства и при пълно преминаване от пушене на цигари към негорими продукти. Тези продукти не са без риск. При употребата им се доставя никотин, който води до пристрастяване).

Бяхте избрана за член на Управителния съвет на КРИБ. Два пъти сте била и работодател на годината. Каква е рецептата за постигането на този успех?

Приемам тези отличия не просто като награди, а като отговорност да продължим да се развиваме и надграждаме като компания. Радваме се, че в страната ни има култура за бизнес номинации с цел подкрепа на устойчивостта и развитието на бизнес средата, както и обмяна на добри бизнес практики.

Нямам рецепта за успех, а и според мен, ако се следва рецепта ще се получи стандартно ястие. За да постигнеш високи резултати, трябва да действаш по усет и вдъхновение. Всеотдайност, много работа, работа със сърце, готовност да приемеш временни трудности като възможност да научиш нещо ново, желанието да надграждаш – това са съставки на нашите постижения.

Как бихте описала един успешен екип. А как изглежда успешният ръководител?

Бих искала да избягам от клишето, че екипът ми е моето семейство, но наистина се чувствам така – имам късмет да работя със страхотни професионалисти, които влагат в работата си не само знания и големия си опит, но и душата си, и приемат общата ни кауза лично, създавайки неповторимата атмосфера на успеха и предизвиквайки всеки да дава най-доброто от себе си.

Вярвам, че екипът е гръбнакът на една успешна компания. А най-важната задача на един ръководител е да подсигури точните хора и да им даде свобода да реализират техния потенциал.

Каква е цената, която плаща една жена, за да има успешна кариера?

Работя с удоволствие и работата ме прави щастлива. Успехът за мен не е някакъв конкретен резултат, който да постигнеш и да спреш, не го слагам на едната страна на кантара, балансирайки го с някаква цена – не отделям резултатите и работата. Намирам достатъчно време за работа, за семейството и за приятелите, за мен е важно качеството, а не количеството прекарано време.

Ако има баланс и човек се чувства добре с изборите, които прави, тогава всичко е на мястото си.

Впрочем, пишете ли още разкази?

Към момента съм позанемарила това хоби, но главата ми е пълна с идеи, които планирам да реализирам рано или късно.

А как успявате да балансирате между всички роли, в които ви се налага да влизате – на ръководител, на съпруга и на майка?

Всичко това е животът и за важните неща винаги има място в него.

Една и съща личност съм, не играя роли  – дори бих се притеснила, ако разбера че съм различен човек в различни ситуации – това би означавало, че понякога не съм себе си. Внимавам да намирам време да „презареждам батериите“ сред прекрасната природа, с приятелки или с хубав филм, а напоследък кучето ме разхожда често с часове в парка.

Какво ви се иска най-вече да предадете на детето си?

Да е добър, позитивен и да се старае да дава най-доброто от себе си. Иска ми се да има самочувствие и да се гордее, че е българин.

По принцип глобално се надявам децата и следващите поколения да живеят в светъл и по-добър свят, който им дава възможност да сбъдват мечите си и да се радват на живота.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара