Експозицията “Пощенски картички от Украйна” показва 30 архитектурни и исторически обекта, част от културното наследство на Украйна, които са разрушени от руската армия. Изложбата, подредена на оградата на гробницата на Княз Александър Батенберг на бул. “Васил Левски” 81, показва всеки обект в своеобразна пощенска картичка, разделена на “преди” и “след” войната.

По данни на Украинския културен институт от началото на войната на Русия срещу Украйна руските въоръжени сили са унищожили или повредили повече от 500 исторически, архитектурни и археологически обекта в Украйна. Обстрелвани са“вражески” музеи, мемориали, университетски сгради, кина, църкви, храмове, катедрали и паметници.

Площад на Конституцията, Харков
Многобройни културни и архитектурни забележителности са разположени на Площада на Конституцията, централният площад на Харков и традиционно място за политически и културни събирания. От началото на пълномащабната руска инвазия, Площадът на Конституцията претърпява сериозни щети поради постоянните бомбардировки и обстрели 
от руските сили. Фасадите, покривите и прозорците на бившия Братски дом на Успенската катедрала (1849 г.), бившият Дворец на труда (1916 г.), градският съвет на Харков (1885–1950 г.) и множество жилищни сгради от края на 19 век са разрушени или силно повредени.

Изложбата, която ще остане на оградата на гробницата на Батенберг до края на годината, е продължение на “разговора” с жителите на столицата, започнат от Фото Фабрика на 9 май тази година, когато на същото място – с поглед към Паметника на Съветската армия – беше подредена експозицията “Украйна: Архивите на едно престъпление” с кадри на Reuters. Този “разговор” прерасна във вандализиране на изложбата, когато част от таблата ѝ бяха унищожени или старателно издраскани с латинската буква Z, символизираща редом с доста други неща и подкрепа към нашествието на руската армия в Украйна. Благодарение на тази външна намеса изложбата остана на място още месец над предвиденото време, за да ни стане малко по-ясно от коя страна на историята живеем.

Николаевска областна държавна администрация 
Николаев е град на моряци и подвижни мостове, той е и столица на украинските корабостроители. Дължи името си на покровителя на моряците – Свети Никола. На мястото на днешната сграда на Областната държавна администрация някога е имало зоопарк. По-късно зоопаркът е преместен и е построена девететажна сграда. На 29 март 2022 г. руските окупатори изстрелват крилати ракети по града, една от които поразява сградата на Държавната администрация, разрушавайки централната ѝ част. В резултат загиват 37 души, а над 30 са ранени.

“Пощенски картички от Украйна” е още един документ за времето, в което живеем, погледнато през фотографски обектив.

От същата гледна точка – тази на фотографа на терен, ще започнем и отворената дискусия за фотографията като документ на времето, в което живеем. Тя ще се проведе на 7 декември в Чешкия център. Основната част от тази среща ще е посветена на работата в Украйна двама изключителни български фотожурналисти – Георги Кожухаров и Георги Тотев. Те ще покажат специална едночасова версия на видео поредицата си “Записки от Украйна” и ще разкажат за работата на фотожурналиста по време на реални военни действия. Предстои да обявим повече подробности.

Мариупол
Стражевият пост на украинските казаци е бил разположен на мястото на съвременния Мариупол през 16 век. През 1778 г. тук е основан окръжният град Павловск, което се счита за официалната година на основаването на Мариупол. Името му буквално означава „градът на Мария“. Това е центърът на общността на азовските гърци. В края на 19 век белгийци и 
американци построяват тук първите металургични заводи. Оттогава Мариупол се превръща в металургичен център на Южна Украйна. Дом на почти половин милион жители, както и един от най-добре поддържаните градове в Украйна, през 2022 г. Мариупол е разрушен напълно от руската армия и се превръща в един от най-трагичните символи на руската инвазия.

Повече за проекта на Украинския културен институт “Пощенски картички от Украйна” можете да научите тук: https://bit.ly/PostcardsFromUkraine

Повече за изложбата на ФотоФабрика можете да прочетете тук: https://www.fotofabrika.org/events/postcards-from-ukraine.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара