Той е легенда в света на класиката, известен и впечатляващ с детайлната си работа по партитурата,  с брилянтния звук, който „вади“ от оркестрите и с изтънчената стилистика на неговите интерпретации. Номиниран е десет пъти за наградата „Грами“, два пъти е удостоен с нея, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия. Той е маестро Шарл Дютоа.

Тя – харизматично артистична млада звезда на виолончелото, която покорява със своя оптимизъм, жизненост и радостното излъчване. Тя е единствената дама виолончелист в групата на Дойче Грамофон. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината”. През 2017 г. печели наградата „Ехо Класик“. Tя е Камий Тома.

Двамата се срещат в София на 22 септември в компанията на Софийската филхармония.

Маестро Дютоа предлага на българската публика програма – шедьовър:

  • Габриел Форе – „Пелеас и Мелизанда“ – оркестрова сюита, по едноименната театрална пиеса на Метерлинк
  • Едуард Елгар – Концерт за виолончело и оркестър в ми минор
  • Антонин Дворжак – Симфония №9 в ми минор „Из новия свят“

Един концерт, който никой почитател на класиката не бива да пропуска!

Шарл Дютоа от дебюта си като професионален диригент през 50-те години с Лозанския камерен оркестър и Марта Аргерич, утвърждава репутацията си на един от най-забележителните диригенти на нашето време. Едва 20-годишен той е поканен от Херберт фон Караян да дирижира спектакъла на балета „Тривърхата шапка“ на Мануел де Файя във Виенската щатсопер. Оттогава той гостува на Кралската опера в Лондон, Метрополитен в Ню Йорк, Deutsche Oper в Берлин, Операта в Лос Анджелис, Театро Колон в Буенос Айрес и мн.др.

От 1967 до 1977 е главен диригент на Симфоничния оркестър на Берн, след което за 25 години от 1977 до 2002 е артистичен директор на Симфоничния оркестър на Монреал, издигайки го до един от най-добрите световни оркестри. Музикален директор е на Националния оркестър на Франция от 1991 до 2001 и на Симфоничния оркестър на NHK в Токио от 1998 до 2003. Той е главен диригент и артистичен директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лондон от 2009, дирижира Оркестъра на Филаделфия от 1980 и от 2012 е негов почетен диригент. Гост-диригент е на най-големите американски оркестри – в Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Сан Франциско и Питсбърг, както и на оркестрите в Лондон, Берлин, Париж, Амстердам, Цюрих, Мюнхен, Москва, Сидни, Пекин, Хонконг, Шанхай. В известни периоди е художествен ръководител на музикалните фестивали в Сапоро и Миядзаки, на фестивалния оркестър във Вербие, на музикалната академия в Гуанджоу. От сезон 2018/2019 е избран от Санктпетербургския симфоничен оркестър за главен гост-диригент с по четири концерта на сезон.

Дютоа, който е изявен интерпретатор на френска музика, е известен и впечатляващ с детайлната си работа по партитурата, със звука и стилистиката.

Той завършва музикалното си образование с цигулка, виола, пиано, ударни, композиция и дирижиране в Консерваториите в Лозана и Женева. Специализира с Алчео Галера (Alceo Galliera) в Сиена и Шарл Мюнш в Тенгълууд.

Номиниран е десет пъти за наградата „Грами“ за записите си с Decca, Deutsche Grammophone, EMI, Philips и Erato, два пъти е удостоен с нея, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия. Награден е с Почетен кавалер на Ордена на Канада и с рядкото за чужденци отличие Национален орден на Квебек. Удостоен е с „почетен гражданин на Филаделфия“, с Командор на Ордена за изкуство и литература на Френското правителство. През 2014 е отличен за цялостно творчество на Международните музикални награди за класика. През 2007 получава златен медал на Лозана. Има почетни докторати от Университета Макгил в Монреал и от Института Къртис за музика във Филаделфия. През 2017 получава златен медал на Кралското филхармонично общество.

Младата френско-белгийска виолончелистка Камий Тома, която подписа през април 2017 г. ексклузивен договор с Deutsche Grammophon, разбира силата на изкуството да събира хората, да обединява личности от различни страни, култури и социални среди. Нейната харизматична артистичност е движена от страстта към живота и желанието да вдъхновява другите да отворят сърцата си за чудото и емоцията на класическата музика. „Силно вярвам, че музиката има силата да разтвори сърцето, да те кара да усещаш всичко с по-голяма интензивност” – казва тя – „Музиката дава надежда за красотата и величието на човешката душа.”

Нейният втори албум „Voice of Hope” е издаден през юни 2020 г. В основата му е световният премиерен запис на Концерта за виолончело и оркестър „Never Give Up” от известния турски пианист и композитор Фазил Сай – отговорът на твореца на терористичните атаки в Париж и Истанбул, написан специално за Тома, която го изпълнява за първи път в Париж през април 2018 г. Това е първият класически албум, записан в партньорство с УНИЦЕФ, отразяващ желанието на виолончелистката да помага на другите чрез своята музика.

Камий Тома е родена през 1988 г. в Париж. Започва да свири на виолончело на четиригодишна възраст, постига невероятно бърз напредък и започва да взема уроци при Марсел Бардон в Националната консерватория в Париж. Продължава обучението си в Германия – във Висшето училище за музика „Ханс Ейслер” в Берлин при Щефан Форк и Франс Хелмерсон, и Висшето училище за музика „Ференц Лист” във Ваймар при Волфганг-Емануел Шмид.

Тя е лауреат на много конкурси, сред тях са: „Леополд Белан” в Париж, „Едмон Баер” в Брюксел, „Антонио Янигро” в Пореч – Хърватия. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината”. През 2017 г. нейният албум „Reminiscences“ печели наградата „Echo Klassik“.

Таланливата виолончелистка покорява световните сцени със зашеметително темпо. Тя вече е работила с диригенти като Пааво Ярви, Мико Франк, Марк Сустро, Кент Нагано, Стефан Деньов. С много европейски оркестри, сред които: Синфония Варсовия, Филхармонията в Баден Баден, Оркестър Ламурьо, Националния оркестър в Лил, Филхармоничния държавен оркестър в Хамбург, Брюкселска филхармония, Словашки филхармоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Словашкото радио, Симфоничния оркестър на Бретан, Кралската филхармония в Лиеж, Националния оркестър на Бордо и др.

Камий Тома свири на инструмент Страдивари „Фойерман” от 1730 г., предоставен ѝ от Музикалната фондация Nippon.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България и в Ивентим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара