Екранизацията на историята за предателството и убийството на Георги Бенковски от „Записки по българските въстания“ на Захарий Стоянов тръгва по кината в цялата страна с настъпването на 80-годишнината на режисьора си, проф. Георги Дюлгеров.

Снимки от снимачния процес от фотографа Тихомир Рачев

Това е втори опит на известния български режисьор и преподавател, проф. Георги Дюлгеров, да заснеме историята на Бенковски от култовата книга на Захарий Стоянов, „Записки по българските въстания“. Първият опит, озаглавен „Да отвориш рана“, пропада през 1975 г. само месец преди планираното начало на снимките поради идеологически съображения на тогавашния режим.

Оттогава у режисьора на символни за българското кино филми като „Авантаж“, „Буферна зона“ и „Мера според мера“ не спира да се развива идеята да отрази на кино така или иначе силно кинематографичната сцена с убийството на Георги Бенковски на моста. И в първата концепция на филма, и в сегашната ключов герой в повествованието е големият български актьор Ивайло Христов в ролята на Дядо Вълю, предателя на Бенковски.

Записки по едно предателство

обаче третира историческите събития около избухването на Априлското въстание изцяло през призмата на силното приятелство, което се поражда между Захарий Стоянов и Георги Бенковски и заради което Захарий се завръща на лобното място на Бенковски 10 години по-късно, за да се изправи лице в лице с предателя му, Дядо Вълю (Ивайло Христов).

В ролите на Захарий Стоянов и Бенковски влизат младите актьори Иван Николов и Пламен Димов, самите те – приятели в живота. Дюлгеров използва тази динамика между двамата, за да ни покаже по бащински топло, ведро, със съпричастност и немалка доза хумор опитите на двама ерудити, космополити и визионери да организират неорганизирани до момента хора, за да създадат Хвърковатата чета.

Виждаме ежедневните усилия постоянно да се поддържа духът на млади овчари, колари, кожари, неопитни, неуки, неможещи, всеки един особен, достигнал до различно място в пътя си като човек, желаещ свободата или не съвсем.

„На фона на тази мъжка дружба ме вълнуват силно темите за предателството и прошката, както и за свободата като лично състояние на духа, незадължително свързано с това дали си роб, или не. Захарий и Бенковски са вътрешно свободни хора, за които оковите на робството са непоносимо бреме. Дядо Вълю от своя страна си остава роб дори след като България се освобождава. С Ивайло Христов дълго беседвахме дали Захарий Стоянов в крайна сметка прощава на предателя на своя приятел. Достигнахме до извода, че не е готов да му прости. Но го пожалва. Оставя го сам да се бори с позора от предателството си“ – казва проф. Георги Дюлгеров, режисьор и сценарист на филма, който тази година получи и наградата за цялостно творчество на Съюза на филмовите дейци.

Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров. Продуценти са Българската национална телевизия и Бъръ Филм (Borough Film) с подкрепата на Националния филмов център и Доли Медия Студио. Екипът изразява благодарности и на Столична община за подкрепата в популяризирането на филма в София.

„Записки по едно предателство“ ще бъде по всички кина от 29 септември, а преди това разпространителите от No Blink I Film ще представят филма на няколко предпремиерни прожекции в страната с участието на екипа на филма, започвайки на:

22.09 / 17:00 в Копривщица по повод 180-годишнината от рождението на Бенковски с участието на проф. Дюлгеров, Иван Николов и Пламен Димов

24.09 / 18:30 Официална предпремиера в Бургас с червен килим, стена за снимки и с участието на проф. Дюлгеров, Иван Николов и Пламен Димов, кмета и заместник-кмета на Бургас

25.09 / 17:00 Прожекция във Варна като част от фестивала „Златна роза“ с участието на проф. Дюлгеров, Иван Николов и Пламен Димов. Непосредствено преди прожекцията ще има представяне на книгата на проф. Георги Дюлгеров, „Биография на моите филми“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара